Disiplin Cezaları İle 2. Defa Cezalandırmamalı

Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurul kararları artık standart hale gelmiştir. Kurul, İlk olarak Maliye Bakanlığı personeline fondan ödeme yapılmasına imkan veren düzenlemeyi karara bağlamıştı. Daha sonra sağlık personeline verilen ek ödeme karar bağlandı. Ve bugün YurtKur personelinin ek ödemesine ilişkin karar ortaya çıktı. Bu kararlar artık standart hale gelmiş olup, buna göre, disiplin cezasından dolayı memurun ek ödemesinin kesilmesine imkan veren bir kanuni düzenleme bulunmadığından bu yöndeki yönetmelik veya talimatlar mevzuata aykırıdır.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 22 Mayıs 2008 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BUGÜNE KADARKİ KARARLAR

Gelir İdaresi Geliştirme Fonundan Yapılacak Ek Ücret Ödemesine İlişkin Usul ve Esasların 4. maddesinde yer alan ve olumsuz sicil alanlara bir yıl süreyle, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125. maddesine göre cezalandırılanlardan, uyarma cezası alanlara bir ay, kınama cezası alanlara üç ay, aylıktan kesme cezası alanlara altı ay süreyle, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası olanlara, kademe ilerlemesinin durdurulması süresince ek ücret ödemesi yapılmayacağı yolundaki hükümlere ilişkin Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurul kararını görmek için tıklayınız. (Büro Emekçileri Sendikası ---Karar No:2004/448)

Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında Görevli Personele Döner Sermaye Gelirlerinden Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmeliğinde yer alan "inceleme heyetinin raporuna istinaden hakkında disiplin soruşturması açılıp, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 12. maddesine göre cezalandırılanlardan, uyarma cezası alanlara bir ay, kınama cezası alanlara iki ay, aylıktan kesme cezası alanlara üç ay, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası alanlara altı ay süreyle ek ödeme yapılmaz." yolundaki hükümlere ilişkin Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurul kararını görmek için tıklayınız. (Türk Sağlık Sen)

Yüksek Öğrenim ve Kredi Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğünün 10.3.2004 tarih ve 4000-35-1541-33000 sayılı ek ödemeye ilişkin talimat gereğince Kınama cezası, aylıktan kesme cezası ya da kademe ilerlemesinin durdurulması cezası aldığı için ek ödemesi kesilen YurtKur personeline ilişkin Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurul kararını görmek için tıklayınız. (Eğitim Sen)

KARARLARDAKİ ANA GEREKÇE

Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurul Kararlarında standart olarak yer alan gerekçe şu şekildedir:

"Bu düzenlemeyle herhangi bir disiplin cezası alanlara ayrıca bir de aylıktan kesme cezası niteliği taşıyan şekilde belli bir süre ek ödemeden yararlandırmama yoluna gidilmesinde hukuka uygunluk bulunmamaktadır. Zira disiplin cezasına konu eylemler için uygulanacak yaptırım mevzuatta belirlenmiş olup, idari düzenlemeyle disiplin cezasının yanında aynı eylemden dolayı bir de gelir mahrumiyetine yol açacak biçimde düzenleme getirilmesine olanak tanıyan bir yetki davalı idarelere tanınmamıştır"

DİSİPLİN CEZASI ALAN VE EK ÖDEMESİ KESİLEN NE YAPMALI?

Disiplin cezası aldığı için ek ödemesi kesilen bir memur, bu kesintiye gerekçe teşkil eden yönetmelik, esas veya talimatın iptali ve yürürlüğünün durdurulması ve kesilen ödentilerin geri verilmesi istemiyle Danıştay'da dava açmalıdır. Davalar, disiplin cezası verildikten sonra 60 gün içinde açılmalıdır. Bu sürenin geçirilmemesine dikkat edilmelidir. Açılacak davalara ek olarak yukarıdaki kararların verilmesi olumlu sonuç almak açısından önemlidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber