www. bugüngityarıngel. gov.tr

Haber Giriş : 20 Ekim 2004 06:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet denince ilk akla gelen bürokrasi oluyor. İşi devlete düşenleri canından bezdiren uzun prosedürlerden, bilişim teknolojisi sayesinde rahatlamayı hayal eden vatandaş, şimdi de sanal bürokrasiye takıldı.

Kamu kurumları vatandaşın işini kolaylaştırmak amacıyla web siteleri yapıyorlar. e-devlet'in uzantısı olan bu siteler birkaç hizmet vermeden öteye geçemiyorlar. Neredeyse web sitesi olmayan kamu kurumu yok. Ama sitelerde işe yarayan hizmet sayısı bir elin parmak sayısını geçmiyor. Devlete ulaşmak için en kolay yolun, sitesinden geçtiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü siteler birbirinin aynı hizmetleri veriyor. TC kimlik numarası, trafik cezası, SSK pirim dökümü ve Türk Telekom'un bilinmeyen numaralar servisinin dışında bilinen bir hizmet yok. ?Bugün git, yarın gel? anlayışının hakim olduğu sitelerden bir hizmet için başvuru formu doldurup ilgili kuruma gittiğinizde aynı formu bir de kalemle doldurmanız talep edilebilir. Bürokrasiden kurtulabilmemiz için e-dönüşüm projesinin tamamlanması gerekiyor. Dönüşüm sağlanınca e-Türkiye'nin, dolayısıyla e-devlet'in nimetlerinden faydalanmaya başlayacağız. Nüfus hizmetlerinin otomasyona kavuşturma projesi MERNİS 20 yıldan fazla süren bir süreçte kullanılabilir hale gelmişti. e-Türkiye çalışmaları da, bilgi ve hizmet sağlama açısından oldukça gelişme kat etti; ama bu amaçla hazırlanan web siteleri vatandaşın kullanabileceği seviyeye ulaşamadı.

ODTÜ Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Kürşat Çağıltay tarafından verilen ?İnsan ile Bilgisayar Etkileşimi' dersinin araştırma bölümü için öğretim görevlisi Defne Akıncı tarafından yapılan araştırmada, kamu sitelerinin kullanılabilirlik durumunun aslında insana yatırım olduğuna dikkat çekildi. Defne Akıncı, ?Vatandaşın kullanımı için tasarlanan bilgi sistemlerinin teknik kısmı için yapılan masraflar gibi sistemlerin etkin kullanılmasına da harcama yapmak gerekiyor. Hatta, e-dönüşüm proje grupları içinde işi sadece sistemlerin kullanılabilirlik yönlerini araştırmak olan ve sürekli olarak bu servislerin daha da iyileştirilmesi için çalışan ?kullanılabilirlik mühendislerine' yer verilmeli.? diyor.

Yapılan testte öncelikle, değişik kesimlerden web ziyaretçilerinin kullandıkları ve önemli olduklarını düşündükleri web siteleri sorulmuş. Danışılan kişiler, online devlet, insan-bilgisayar etkileşimi, erişim ve eşitlik konusunda uzman akademisyenler, üniversite öğrencisi, çocuklu bir bayan sekreter, özel bir şirkette çalışan genç bir erkekten oluşmakta. Web sitelerinin her birinin farklı bir devlet hizmetini temsil etmesi, kendi adresi ve ana sayfasının bulunması, sitenin tam olarak çalışıyor olması, bir bölümünde vatandaşa yönelik bilgi sağlamanın yanı sıra etkileşimli işlem yapma hizmetinin bulunması, ?gov.tr? uzantılı web adreslerini kullanmaları ortak talep olarak ortaya çıkmış.

Zaman/ Turkuaz

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber