SSK'nın devri 2005'in ilk aylarında

Haber Giriş : 20 Ekim 2004 10:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Sakanı Recep Akdağ, SSK hastanelerinin 5 yıllık süreç içerisinde tamamen Sağlık Bakanlığı'na devredileceğini belirterek, "Sağlık hizmetleri daha verimli ve kaliteli olacak" dedi.

Akdağ, katıldığı bir televizyon programında, Bağ-Kur, Emekli Sandığı, SSK ve Yeşil Kart'lı hastaların sağlık hizmetlerinden eşit yararlanması gerektiğini ifade ederek, "Neden benim ülkemde insanlar SSK'lı olunca ayrı, Bağ-Kur'lu olunca ayrı, Yeşil Kartlı olunca ayrı bir muameleye tabi tutulsunlar. Biz bunu kabul etmiyoruz. Bir insanlık, bir vatandaşlık ve anayasal hak olarak bütünü vatandaşlarımızın eşit bir şekilde yararlanmaları gerekir" diye konuştu. Sağlık hizmetlerinin tek çatı altında toqplanmasının artık kaçınılmaz hale geldiğini anlatan Akdağ, "Her bakanlık kendi işini yapacak" dedi. 2005 yılının ilk aylarında SSK hastanelerini devralmaya başlayacaklarını vurgulayan Akdağ, şunları söyledi:

"Geçtiğimiz yıl yaptığımız 'ortaklık' protokolü ile SSK'lı vatandaşlarımıza gerçekten çok kaliteli sağlık hizmeti verdik. 30 milyona yakın SSK'lı vatandaşımız Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerden sağlık hizmeti aldı. Bir yandan sağlık sigortacılığı bir taraftan da sağlık hizmetlerinin sunumunu tek çatı altında toplanması gerekiyordu. Biz niçin sağlık hizmetlerini mahalli yönetimlere devretmek için yasa tasarısı yapmışken, bir taraftan da sağlık hizmetlerini tek çatı altında toplamayı planlıyoruz? Bunun cevabı çok açık. Biz sağlık kuruluşlarımızı mahalline devrederken bunu 5 yıllık bir süreç içerisinde gerçekletirmeyi düşünüyoruz. Biz yarın 'Hastanelerimizi il özel idarelere verdik' desek hizmetin kalitesi artmaz. Hastaneciliğin sağlık hizmetlerinin standartı üzerinde çalışıyoruz. ABD'den ve Avrupa'dan uluslararası kuruluşlarla çalışıyoruz. Bir taraftan daha kaliteli sağlık hizmeti nasıl sunulur bunun peşindeyiz. Rehabiltasyon işlemi, aynı bir hastanın iyileştirilmesi gibi sağlık sistemimimizin hizmet sunan tarafının yani hastaneciliğinin iyileştirmesini de tek elden yapılmasının gerekli olduğu açıktır. Tek rehabilitasyonu tamamlayıp, tüm bu yönetimleri mahalline devredeceğiz. 5 yıllık süre içiresinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'mız da şu imkana kavuşmuş olacak. Bu bakanlığımız kısıtlı imkanlar ölçüsünde hizmet sunuyor, diğer yandan da sağlık sigortacılığı görevini yapıyordu".

SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devredilmesinden sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın da kendi alanında özgür çalışma ortamı bulacağını belirten Bakan Akdağ, "Herkes kendi işini yapacak. Sağlıkla ilgili stratejik planlamaları yapacak, standartları ortaya koyacak, rehberlik yapacak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da Genel Sağlık Sigortacılığını kamu sigortacılığı olarak yapacak. Yani emekli sandığı, yeşil sandğıı gibi kurumlar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın çatısı altına verilecek" diye konuştu. "Vatandaşımıza daha kaliteli bir sağlık hizmeti sunmak istiyoruz" diyen Akdağ, sözlerini şöyle noktaladı: "Türkiye'de sağlık hizmeti sununumu geçtiğimiz hükümetler döneminde ortaya konulmuş değildir. ABD, Avrupanın gelişmiş ülkelerin baktığımızda hastaneciliğinin ve sağlık hizmetleri sunumunun belirli standantları var. Biz bu standartları oluşturması gereken bakanlığız, şu anda böyle olması gerekir. 2005 yılının ilk aylarında bu devir işlemlerine başlamak istiyoruz".

Netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber