Şerif Mardin: Mahalle baskısı kavramı yanlış kullanıldı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 24 Mayıs 2008 12:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mahalle baskısı sözleriyle anlatmak istediğinin tam anlaşılmadığını ifade eden Prof. Dr. Şerif Mardin, medyanın Malezya örneğini de çarpıttığını söyledi.

Sabancı Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Şerif Mardin, geçtiğimiz yıl kullandığı ve büyük tartışmalara sebep olan 'mahalle baskısı' kavramına açıklık getirdi.

Tanımlamanın medya tarafından 'yanlış' yorumlandığını anlatan Prof. Dr. Mardin, "AK Parti iktidarına kuşkuyla bakan kesimler 'mahalle baskısı' kavramını kullandı. Bu beni rahatsız etti. 'Mahalle baskısı' kavramını politik sürecin içine sokmadan önce kavramın kendisini anlamak lazım." dedi.

Prof. Dr. Şerif Mardin, Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda, Sosyal Sorunları Araştırma ve Çözüm Derneği'nin (SORAR) düzenlediği 'Mahalle baskısı' konulu toplantıya konuşmacı olarak katıldı. Konuşmasında 'mahalle' kavramını irdeleyen ünlü sosyolog, Osmanlı'da mahallenin gerçek bir bilim olduğunu ve toplumu temsil ettiğini hatırlattı. Mahalleyi oluşturan unsurların başında camilerin geldiğini anlatan Şerif Mardin, Cumhuriyet'le birlikte caminin yerini alan okulların iyiye, güzele ve doğruya yönelik derinlemesine felsefeler üretemediğine dikkat çekti. Mardin, "Avrupa'da insanlar dindar olsun olmasın, iyiye, güzele ve doğruya dair felsefe üretmişlerdir. Binlerce sayfa yazı üretmişlerdir. Bizim Cumhuriyet öğretimizde iyi, doğru ve güzeli derinlemesine araştıralım diye bir şey yok. Orada binlerce sayfa tartışma bulamazsınız. Bunları bulamadığınız zaman göz kalıyor. Göz ve bakma, paradoksal olarak mahalle baskısı unsurlarından biri gibi geliyor." açıklamasında bulundu.

Prof. Dr. Şerif Mardin, geçtiğimiz yıl kullandığı 'mahalle baskısı' kavramına da açıklık getirdi. Kavramın medya tarafından yanlış kullanıldığını ifade eden Mardin, bu durumun kendisini rahatsız ettiğini anlattı; "Kavramın siyasî bir slogan olarak kullanılmasının dışında kendi hayatiyeti var. Bunu anlatırken basitçe izahlara düşmemek gerekiyor."

'Yurtta Sulh Cihanda Sulh' sözlerinin derinlikli bir felsefenin ürünü olmadığını aktaran Şerif Mardin, Kemalizmi kuru bir ideoloji şeklinde tanımladı. Kavramın Türkiye'de tartışılmasının bugüne kadar mümkün olmadığını belirten Mardin, tartışan kişinin hayatının kalan günlerini hapishanede geçireceğini iddia etti: "Kemalizm hakkında uzun çalışınca ne kadar kuru bir ideoloji olduğunu rahatlıkla anlayabiliyorsunuz. Bu ideoloji topluma iyi, güzel ve doğru hakkında hiçbir şey verememiştir." Medyanın Malezya örneğini de çarpıttığına dikkat çeken Prof. Dr. Mardin, bu ülkeye giderek yapılan sığ yorumların gerçeği yansıtmadığını belirtti.

'Laikliği tartışmaktan korkuyoruz'

Tartışmaya katılan bir izleyici, Mardin'e "İslamî yükseliş, laik toplumun çöküşü olur mu?'' şeklinde bir soru yöneltti. Prof. Dr. Mardin, bu soruya, "Türkiye'de hiçbir konuyu sonuna kadar tartışma geleneği yoktur. Başbakan 'laikliği tartışmıyoruz' dediği zaman bunun çok derin bir seviyede doğru olduğunu düşünüyorum. Laikliği tartışmaktan korkuyoruz. Yani laikliği tartışırsanız günlerinizi hapiste geçirebilirsiniz.'' dedi.

Nergihan Çelen

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber