Bütçedeki Ar-Ge ödeneği uzay teknolojileri için kullanılacak

Haber Giriş : 21 Ekim 2004 21:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2005 bütçesinde ilk kez Ar-Ge çalışmaları için ayrılan 450 trilyonluk ek kaynak TÜBİTAK tarafından savunma ve uzay teknolojileriyle bilim adamı yetiştirilmesi için kullanılacak

TÜBİTAK, araştırma geliştirme ( Ar-Ge) faaliyetleri için 2005 yılı bütçesinde 450 trilyon lira ek kaynak ayrılması üzerine bu kaynağın ne şekilde kullanılacağını belirlemek üzere çalışma yapıyor. TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Anlağan, yaptığı açıklamada, ülkelerin gelişmişlik düzeyinin Ar-Ge'ye ayırdıkları payla doğru orantılı olduğunu, Ar-Ge'ye AB'de ortalama yüzde 2, ABD'de yüzde 2.8, Türkiye'de ise binde 6 oranında yıllık harcama yapıldığını belirtti. Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nda Türkiye'nin Ar-Ge harcamalarının 2010 yılına kadar yüzde 2'ye çıkarılmasının hedeflendiğini ifade eden Prof. Dr. Anlağan, bunun 8.5 milyar dolara karşılık geldiğini, bu miktarın Türkiye'nin Ar-Ge alanında gelişmesinde önemli bir nokta olacağını söyledi. Bu yıl bütçede ilk kez Ar-Ge'ye 450 trilyon lira ek kaynak ayrıldığını anımsatan Prof. Dr. Anlağan, bu kaynağın ihtiyacı olan kurum ve kuruluşların Ar-Ge faaliyetlerinde kullandırılacağını belirtti.

Öncelikli alanlar

Prof. Dr. Anlağan, TÜBİTAK'ın söz konusu kaynağın kullandırılmasında getirilen projelerin gerçekten Ar-Ge projesi olup olmadığına ve projenin her adımının iyi programlanmış olmasına büyük özen göstereceğini kaydetti. Prof. Dr. Anlağan, kaynağın kullanımında 4 öncelikli alan belirlendiğini, Vizyon 2023 Projesi'nde bu önceliklerin ortaya konulduğunu, buna göre savunma ve uzay teknolojileri ile bilim adamı yetiştirme ve bilimin popülerleştirilmesinde harcamalara gidileceğini ifade etti. Prof. Dr. Anlağan, bilim parkları kurularak insanların bilimle yakınlaşmalarının sağlanacağını dile getirdi. Prof. Dr. Anlağan, ek kaynağın nasıl harcanacağına ilişkin rapor hazırlamak üzere gruplar oluşturarak çalışmalara başladıklarını, raporları Mart ayında yapılacak Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'na sunacaklarını söyledi. Prof. Dr. Anlağan, TÜBİTAK ve DPT'nin söz konusu kaynağın kullanımında ortak hareket edeceğini belirtti.

Tercüman (H.O.)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber