ILO Çalışma Konferansı başlıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Mayıs 2008 17:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) 97. Çalışma Konferansı, yarın İsviçre'nin Cenevre kentinde başlayacak.

Konferansta, Hükümet Temsilcilerinin Mali Komitesi, Standartların Uygulanması Komitesi (Aplikasyon Komitesi) çalışmaları gerçekleştirilecek.

Konferansta, "Yoksulluğun azaltılması için kırsal istihdamın desteklenmesi" konulu genel görüşme yapılacak. Bu konudaki ön çalışmada, dünyadaki yoksulların yüzde 75'inin kırsal alanlarda yaşadığı belirtiliyor. Çalışmada, yoksulların, kazançlarının büyük kısmını topraktan sağladığı ve birçok durumda kazançlarının temel ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kaldığı kaydediliyor.

Kırsal kesimde "insan onuruna yakışır iş" niteliğinin geçerli olmadığı ifade edilen çalışmada, düşük beceri isteyen, düşük ücretli, düşük kaliteli işlerin, bu kesimin kendisini yoksulluktan kurtarmasını zorlaştırdığı vurgulanıyor.

Taslak raporda da "insan onuruna yakışır iş" stratejisinin uygulanmasına yönelik bütünleştirilmiş ILO çalışma programının, kırsal alanlarda insan onuruna yakışır iş ve verimli istihdamın desteklenmesini geliştireceği vurgulandı.

Konferanstaki bir diğer genel görüşme de "Geliştirilmiş verimlilik, istihdamın geliştirilmesi ve kalkınma becerileri" başlığı altında gerçekleştirilecek.

Görüşme için hazırlanan raporda, istihdam edilenlerin verimliliği ve miktarının "insan onuruna yakışır iş" perspektifi içerisinde nasıl geliştirilebileceği değerlendiriliyor. Raporda ayrıca, işçilerin beceri gelişiminin, istihdam edilebilirliğinin ve yatırımların sürdürülebilirliğinin nasıl sağlanacağı inceleniyor.

Konferansta ayrıca, küreselleşme bağlamında üyelerin hedeflerine ulaşma çalışmalarına yardımcı olunması için ILO'nun kapasitesinin güçlendirilmesine yönelik çalışmalar değerlendirilecek.

Konferans çalışmaları 13 Haziranda tamamlanacak.

Türkiye, 87 sayılı Sendika Özgürlüğü ve Sendikalaşma Hakkının Korunması Sözleşmesi'nin uygulanması konusundaki ihlaller gerekçesiyle, ILO Aplikasyon Komitesi'nde gündeme gelmesi muhtemel 40 ülke arasına alınmıştı. Türkiye'nin gündeme alınacak 25 ülke arasında yer alıp almayacağı, konferansın başlamasından sonra netleşecek.

Sendikalar Kanunu, Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu ve Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nda yapılması planlanan değişikliklere ilişkin sürecin, Türkiye'nin durumunda belirleyici olacağını ifade eden uzmanlar, çalışma hayatına ilişkin mevzuatın ILO standartlarına yaklaşmasının Türkiye'nin komitenin gündemine gelmesini önleyebileceği belirtiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber