Müdüre Kök, tüm alışverişini rüşvet havuzundan yapmış

Haber Giriş : 21 Ekim 2004 22:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Keriman'ın havuzu

Jandarmanın ?gümrükte rüşvet operasyonu' memurların rüşvet havuzu kurduğunu ortaya çıkardı. Müdire Keriman Kök'ün tüm alışverişlerini ?havuz'dan aldığı parayla yaptığı saptandı

KAPIKULE'DEKİ Kara Ulaştırma Şube Müdürlüğü'ne yönelik ?Fırtına-6' rüşvet operasyonunun önemli ifadeleri ile telefon dinleme çözümlerini star ele geçirdi. Kara Ulaştırma Şube Müdiresi Keriman Kök, memurlar Turan Baklacı, Hicri Güler, Abidin Dinç, Yusuf Süzgün, Mustafa Öztürkler, Levent Özkarabacak ve Ahmet Ergi ile Kordon Nakliyat'ın sahibi Vejdi Ural ?rüşvet almak-vermek, yolsuzluk, sahte gümrük işlemleri yapıp haksız kazanç temin etmek ve sahte ücretsiz geçiş belgeleri düzenlemek' suçlamasıyla tutuklandı.

Rüşvetin belgesi oldu

Jandarma, Ulaştırma Şubesi'nde rüşvet ?havuzu' kurulduğunu belirledi. Nakliyat firması sahibi Vejdi Ural ile şube personeli Turan Baklacı arasındaki ?kirli' ilişki, internet bankacılığı kayıtları ve ekstrelerle kanıtlandı. Ural'ın, Baklacı'nın İş Bankası'ndaki kişisel hesabına iki yıl boyunca her ay 2-8 milyar arasında para yatırdığı belirlendi. Belgeler Savcılığa gönderildi. Telefon konuşmaları, Ural'ın sadece Baklacı'ya değil, diğer personele de rüşvet ilişkisi içinde olduğunu gündeme getirdi.

Paralar beraber mi, ayrı mı?

Dinleme sonucu Ural ile memur Baklacı arasındaki tüm konuşmalar kaydedildi. İkili arasındaki bir konuşmanın diyaloğu şöyle:

V.Ural: ?Sadece senin hakkını mı, yoksa hepinizinkini mi? göndereyim?'

T.Baklacı: ?Önce benim hakkımı gönder, sonra diğerlerini halledersin.'

V.Ural: ?Tamam, emanetin 10 dakika sonra hesabında olur.'

T.Baklacı: ?Anlaştık, sağolasın, sonra görüşürüz.'

?Hepimiz b.ku yedik'

Jandarma tarafından kayda alınan görüşmelerde ilginç diyaloglar yaşanıyor. Bir konuşmada ?öz eleştiri' ve ?itiraf' yapılıyor: Birinci kişi: ?Hepimiz bu bo.u yedik. Artık adam olalım, kendimize çeki-düzen verelim'.

İkinci kişi: ?Haklısın, bakanlık soruşturmasını yırttık. Bulgaristan'dan belgeler gelmeseydi yanmıştık. İş çok sakat.'

Havuzdaki para parfüme

Tutuklanan memurlardan bazıları şoförlerin kendilerine ?zorla bağış' yaptığını ve bu paraların havuzda toplandığını itiraf etti. Memurlar, ?İşlemlerini yaptığımız Türk ve Bulgar şoförler, ?ihtiyaçlarınızda kullanırsınız' diyerek banknotlar halinde dolar ve euro bırakıyordu. Para şubenin temizliğinde kullanılıyordu. Temizlikçinin ücreti ve malzemelerin parasını karşılıyorduk. Hergün bu şekilde 90-100 milyon para bırakılıyordu' dedi. Şube Müdüresi Keriman Kök'ün, Kapıkule'deki free shop'lardan yaptığı parfüm, deodorant, sigara vb. masraflarının da havuzdan karşılandığı belirlendi. Bazı memurlar ifadesinde, ?Toplanan paralardan her ay 1 milyarını Müdüre Hanım'ın free shop'lardan yaptığı alış-verişin masraflarına aktarıyorduk' diye ifade verdiler.

Günlük hasılat 1500 dolar

Jandarma tespitine göre; rüşvet havuzuna aylık ortalama 40-50 milyar arasında para giriyor. Bu para, ay sonunda personel arasında pay ediliyor. Turan Baklacı ile bir Bulgar arasında geçen konuşma Ulaştırma Bakanlığı incelemesinin ?hile' ile atlatıldığını ortaya çıkardı. 4 memur, soruşturmadan aklanmak için bir Bulgar aracılığıyla ?açığı kapatmak' için sahte ücretsiz geçiş belgeleri düzenletti ve bunları savunmalarına ekledi.

Rüşvette uluslararası bağlantı

Baklacı: ?Bakanlığa vereceğimiz savunmamıza eklemek için bize acil ücretsiz geçiş belgeleri lazım.'

Bulgar: ?Hallederim, zaman verin'

Birkaç gün sonraki görüşme:

Baklacı: ?Bizim belgeleri ne yaptın? Seri numaralarında olması lazım.'

Bulgar: ?Ben yapamadım, olmadı.'

Baklacı: ?Bu çok önemli, hayati konu mutlaka hallet.'

Bulgar: ?Belge arasında renkli fotokopide denedim olmadı. Formül deneyeceğim.'

Söyle kalabalıkta gelsin

Rüşvetçi memurların izin günlerinde bile işlerini takip ettiği de ortaya çıktı:

Baklacı: ?En... Madenciliğin araçları gelecek. Onların işlemini hallediver'

Memur: ?Abi, buraya kalabalıkken gelsinler, farkedilmesin. Ben araya koyar kaynatırım. Boşken gelirlerse dikkat çeker.'

Baklacı: ?Tamam anladım, konuşurum kalabalıkken gelir seni görürler.'

Aramalarda evde ne çıktı

Star, tutuklanan Kara Ulaştırma Şubesi memurlarının evlerinde yapılan aramalarda ele geçirilen suç unsuru para ve belgelerin zaptedildiği tutanakları da ele geçirdi. İşte o tutanaklar:

Ahmet Ergi: 10 bin 210 dolar, 849 euro ve 3 milyar 317 milyon Türk lirası.

Mustafa Öztürkler: 1938 dolar ve 4 milyar 50 milyon Türk lirası.

Evlerinin yatak odasında küçük banknotlar halinde dolar, euro çıkan Ahmet Ergi ve Mustafa Öztürkler, ?Kendi aramızdaki günlerden toplanan paralar' dedi.

Star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber