Belediyeyi zarardan kurtaran 9 memur, ceza aldı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 02 Haziran 2008 20:36, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

SAYIŞTAY, Kent Bilgi Sistemi kapsamında 335 muhtarın kullandığı bilgisayarları hırsızlığa karşı korumak için sigortalayarak zararı önleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ödemelerini yersiz buldu. Sigorta bedeli olarak 2002 yılı için 11 bin 325 YTL ödenmesine karşın, 19 bin 431 YTL tahsil edilerek belediyenin kazançlı duruma geçmesini dikkate almayan Sayıştay, sigorta bedelinin 9 memurdan tazminine karar verdi.

Su tasarrufu için 10 tona kadar sudan para almayan ve Sayıştay denetçileri tarafından suçlu bulunan İzmir'in Dikili İlçesi Belediye Başkanı Osman Özgüven'in ardından, bu kez de ilginç bir karar İzmir Büyükşehir Belediyesi uygulamaları için verildi. Büyükşehir Belediyesi, eski başkan Ahmet Piriştina döneminde 2001 yılında, Kent Bilgi Sistemi kapsamında kullanmak üzere aldığı 335 bilgisayar ve yazıcıyı eski metropol (9 ilçe) sınırları içinde yeralan muhtarların kullanımına verdi. Bazı muhtarlıklardaki bilgisayarlar kısa sürede hırsızlar tarafından çalınınca belediye yönetimi çareyi sigorta yaptırmakta buldu. Uygulama 2002 yılında da sürdü. 2002 yılında sigorta bedeli olarak 11 bin 324 YTL ödenmesine karşın, hırsızlıklar nedeniyle toplam 19 bin 431 YTL tahsil edildi. Böylece, Büyükşehir Belediyesi zarar etmekten kurtarılarak, kazançlı duruma getirildi.

ZARARDAN KURTARDILAR AMA

Büyükşehir Belediyesi hırsızlara karşı sigorta yaptırarak önlem almış olmalarına sevinirken, Sayıştay denetçileri 2002 yılındaki sigorta ödemeleri için soruşturma açtı. Sayıştay da, bilgisayar ve yazıcıların sigorta bedellerinin yersiz olarak belediye bütçesinden ödenmesi nedeniyle toplam 11 bin 324 YTL'nin tazminine karar verdi. Büyükşehir Belediyesi, kent bilgi sistemi kapsamında kurulmak üzere muhtarlıklara konulan bilgisayar ve yazıcıların sigorta ettirilmesindeki amacın, mahalle muhtarlıklarının belediye binası dışında, çok uzak mahallerde korumasız durumda olmaları, zaman zaman da hırsızlık, yangın ve benzeri tehlikelere maruz kalmaları olduğu savunmasını yaptı. Ayrıca ödemenin 1580 Sayılı Belediye Kanunu'na uygun olduğu, belediyelerin özel bütçeli idareler olmasında dolayı mallarının devlet malı olmadığı ve yapılan sigorta nedeniyle 11 bin 325 YTL ödenmesine karşılık, sigortadan 19 bin 431 YTL sigorta bedeli tahsil edildiğinin de yeraldığı savunma, kabul edilmedi. Encümen üyesi 7 memur ile sayman ve Bilgi İşlem Müdürlüğü'nün 2002 yılındeki yöneticileri olan 2 memur, tazmin hükmünün kaldırılması için temyize başvurdu. Ancak, Temyiz Kurulu itirazı reddetti.

MEMUR DEVLET MALINI KORUMAK İÇİN TEDBİRİNİ ALIR

Sayıştay, bilgisayarları sigortalama işleminin, ?Belediye Bütçe ve Muhasebe Usulü Yönetmeliği'nde yer alan istisnalar dışında belediye mallarının sigorta edilmemesinin esas olduğu ilkesi kapsamında olduğuna karar verdi. İstisnalara ise yanıcı, patlayıcı maddeler, gemi ve ilaç depolama yerlerinin sigorta giderleri ve evrakı müsbitlerine göre ayrılması mümkün olmayan sigorta ve navlun giderlerinin girdiğini belirten Sayıştay, bu düzenlemenin Büyükşehir Belediyesi 2002 Mali Yılı Bütçesi'nde yer aldığını belirtti. Bu nedenle sigorta bedellerinin belediye bütçesinden ödenemeyeceğini belirten Sayıştay, temyiz istemini reddettiği kararında, ?Ödenen sigorta giderine karşılık sigortadan daha fazla para tehsil edildiği ve belediyenin kazançlı olduğu belirtilmekte ise de, kamu mallarının sigorta ettirilmemesi olgusu, kamu görevlisinin kişisel sorumluluğundan kaynaklanmaktadır. 657 Sayılı Yasaya göre memurlar kendilerine teslim edilen devlet malını korumak için gerekli tedbirleri almak zorundadır. Devlet memurunun ihmal veya tedbirsizliği sonucu idare zarara uğratılmışsa, bu zarar memur tarafından rayiç bedel üzerinden ödenmelidir. Ayrıca, sigortayı ödeyen devletin bir kazancı sözkonusu değildir? görüşü dikkat çekti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber