Bakan Çelik: 3 yılda 3 milyon bayana okuma yazma öğreteceğiz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Haziran 2008 13:09, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Türkiye genelinde 3 yılda 3 milyon bayana okuma yazma öğretmeyi hedeflediklerini söyledi.

İncelemelerde bulunmak üzere Diyarbakır'a gelen Çelik, Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü misafirhanesinde dün ağabeyi ölen Tarım Bakanı Mehmet Mehdi Eker'e baş sağlığı ziyaretinde bulundu.

Daha sonra Vali Hüseyin Avni Mutlu'yu makamında ziyaret eden Çelik, burada yaptığı açıklamada, Türkiye'de 100 bin öğrenciyi kapsayan ''Gönül Köprüsü Projesi''ni başlattıklarını ve projenin sponsorluğunu Turkcell'in yaptığını söyledi.

''Bu büyük hamlenin startını bugün Diyarbakır'da veriyoruz'' diyen Çelik, Haziran ve Temmuz aylarını kapsayacak şekilde batıdan doğuya, doğudan batıya 100 bin öğrencinin gezi, tahsil yapacağını, kültürel bir seyahat gerçekleştireceğini belirtti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır'a yaptığı geziye de değinen Çelik, şöyle dedi:

''Biliyorsunuz Sayın Başbakanımız 12 bakanımızla birlikte birkaç gün önce Diyarbakır'daydı. GAP ile ilgili önemli bir açılımın duyurusunu yaptı. Diyarbakır, Şanlıurfa, Van, Doğu ve Güneydoğu'da göç nedeniyle nüfusu artan önemli kentlerdir. Diyarbakır'a özel önem veriyoruz. Diyarbakır'daki sorunların çözümüne özel önem veriyoruz.

Birkaç gün önce buradaki ilköğretim yatırımları için ilave olarak 5 milyon YTL daha gönderildi. Ümit ediyorum ki teknolojik alt yapı, öğretmen açıkları ve diğer eksikleri böylelikle gidermiş olacağız. Burada, kırsalda halen problemler var, bunları gidermek için uğraşıyoruz. 2007 yılında, 2008 yılı eğitim ödeneği gönderilen tek il Diyarbakır'dır.''

-''ÇEVRE DUYARLILIĞI KONUSUNDA FARKINDALIK''

Çelik, ''Temiz Sular Temiz Türkiye Kampanyası''na, gönüllü katılmak isteyen çocukları da dahil edeceklerini belirterek, öğrenci ve velilerden oluşan yaklaşık 20 milyon insanın deniz kenarları, akarsu ve göl kenarlarında kampanya çerçevesinde temizlik yapacaklarını ifade etti. Çelik şöyle konuştu:

''Amacımız çevre duyarlılığı konusunda bir farkındalık oluşturmak, çocuklara pratik bir çevre dersi vermek, kirliliğin çevrede ne tür hasarlar yarattığını çocuklara göstermektir. Pedagojide önemli bir kuraldır. Çocuk öğretmenine, 'Bana söylersen unuturum, beni dahil edersen anlarım' prensibinden hareketle yarın en büyük çevre kampanyasını başlatıyoruz.''

Bakan Çelik, ABD ile kıyaslandığında atmosfere salınan gaz konusunda Türkiye'nin çevreyi kirleten bir ülke olmadığını, ancak Türkiye'nin dış mekanlar ve suları kirletme konusunda duyarlı olmadığına dikkati çekti.

Ortalama bir gelire sahip kentli bir ailenin evinin, Avrupa'daki bir aileden daha temiz olduğunu da söyleyen Çelik, ''ancak dış çevre temizliği konusunda çok duyarlı değiliz. Ümit ediyorum ki küçükler büyükleri eğitirler'' dedi.

-''3 YILDA 3 MİLYON BAYANA OKUMA YAZMA ÖĞRETECEĞİZ''-

Çelik, Türkiye'de 4 milyon 800 bin okuma yazma bilmeyen olduğunu ve bunun 4 milyon 200 bininin kadınlardan oluştuğunu ifade ederek, ''İlginçtir bunun büyük bir kısmı kentlerdedir. Bu kampanyayı, Başbakanımızın eşi öncülüğünde İstanbul'da başlatıyoruz. 3 yılda 3 milyon bayana okuma yazma öğreteceğiz. 3 günde 3 dev kampanyayı başlatmış oluyoruz'' dedi.

''Temiz Sular Temiz Türkiye Kampanyası'' çerçevesinde çocuklara çöp toplatıldığı yönünde velilerin tepki gösterdiğinin sorulması üzerine bakan Çelik, şöyle dedi:

''Çocuklarımızı çöpçü yapmıyoruz. Hepimiz çevreden ve biri birimizden sorumluyuz. Deniz kıyılarındaki çöplerin nelere yol açtığının bilinmesini istiyoruz. Bu kampanyada milyonlarca eldiven ve şapka dağıtılacak. Düzenli bir şekilde çöp toplama işi yapılacak. Bu tepkileri bireysel bir tepki olarak değerlendiriyorum. Diyarbakır'da bir tek ailenin bile karşı çıkacağını düşünmüyorum.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber