Sokakta satılan dondurmalara dikkat!

Haber Giriş : 04 Haziran 2008 12:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, yaz günlerinin gelişiyle birlikte artan dondurma tüketiminde hijyene dikkat edilmesi yönünde uyarıda bulundu. Bakanlık, sağlıksız koşullarda üretilen dondurmada bakterilerin kolaylıkla üreyebileceğine dikkati çekerek, güvenilir olmayan yerlerden, sokak satıcılarından dondurma satın alınmaması için uyarıda bulundu.

- Sağlık Bakanlığı, yaz günlerinin gelişiyle birlikte artan dondurma tüketiminde hijyene dikkat edilmesi yönünde uyarıda bulundu. Bakanlık, sağlıksız koşullarda üretilen dondurmada bakterilerin kolaylıkla üreyebileceğine dikkati çekerek, güvenilir olmayan yerlerden, sokak satıcılarından dondurma satın alınmaması için uyarıda bulundu.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün sıcak yaz günlerinin gelmesiyle beraber halkı bilgilendirmek amacıyla hazırladığı yazıda, besleyici değeri yüksek olan dondurmanın sağlıklı koşullarda üretilmemesi veya saklanmaması durumunda sağlık için ciddi tehdit oluşturacağı vurgulandı. Bakanlık, sağlık koşullarına uygun ortamda üretilen, gerektiği şekilde korunan ve sağlıklı ambalajlarda satışa sunulan dondurma ve buzlu içeceklerin tüketilmesi ve bu tür besinlerin güvenilir olmayan yerlerden satın alınmaması gerektiğine işaret etti. Uyarı yazısında ayrıca, yeterli ve dengeli beslenme için her gün tüketilmesi gereken süt ve süt ürünleri grubunda yer alan dondurmanın, protein, karbonhidrat ve yağın yanı sıra A, B, C, D, E vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineralleri ve çeşitli katkı maddelerini içerdiği belirtildi. Öte yandan sağlıklı bir dondurma ve buzlu gıda üretiminde kullanılan katkı maddelerinin Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından izin verilen Türk Gıda Kodeksine uygun olması gerektiğine de dikkat çekildi.

-İŞTE DONDURMA TÜKETİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR-

Sağlık Bakanlığı'nın yazısında, dondurma tüketirken dikkat edilmesi gereken noktalar da belirtildi. Dikkat edilmesi gereken en önemli noktanın, hijyen olduğu ifade edildi. Bakanlık, şu tavsiyelerde bulundu:

?Dondurmanın pastörize sütten yapılması ve hijyenik koşullarda üretilmesi çok önemli. Çünkü süt, mikroorganizmaların üremesi için oldukça iyi bir ortam yaratıyor, iyi bir ortamdır. Sağlıksız koşullarda üretilen dondurmada bakteriler kolaylıkla üreyebilir ve zevkle yediğimiz dondurma sağlığı bozucu hale gelebilir. Bu nedenle özellikle açıkta satılan dondurmalar ve buzlu içecekler satın alınırken dikkatli olunmalı, güvenilir olmayan yerlerden, sokak satıcılarından dondurma satın alınmamalıdır.

Paketlenmiş dondurmalar ve buzlu gıdalarda ise paket üzerindeki etiket okunmalı, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı üretim/ithalat izninin olup olmadığına, son kullanma tarihine dikkat edilmeli, izinsiz ve/veya son kullanma tarihi geçmiş ürünler asla satın alınmamalıdır. Ayrıca bu tür gıdaların servis edildiği soğutucunun yeterli soğuklukta ve çalışıyor durumda olması da göz ardı edilmemelidir.?(

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber