Vergi Paketi indirimle geliyor

Haber Giriş : 22 Ekim 2004 05:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

IMF ile birlikte tartışılan vergi paketinde, başta KDV olmak üzere farklı kalemlerde indirimler gündeme geldi. Ancak uzmanlar özellikle faiz dışı fazla hedefinden uzaklaşmayacak çözümler üretmek amacıyla çalışıyor

Maliye Bakanlığı'nın bir süredir üzerinde çalıştığı ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile görüşmeleri sürdürülen vergi paketinde, Katma Değer Vergisi'nde (KDV) üç puan, Kurumlar Vergisi'nde ise 10 puana varan indirimler planlanıyor. Reuters'in haberine göre, halen yüzde 1, 8 ve 18 olmak üzere üç basamaklı olarak uygulanan KDV'de yüzde 18'lik genel oranın ilk etapta yüzde 15'e indirilmesi öngörülüyor. Daha önce yapılan çalışmalarda KDV'de genel oranın yüzde 8 ya da yüzde 12'ye çekilmesi planlanmasına karşın ortaya çıkan vergi kaybının telafisi için yeni tedbirler alınması gerektiği saptanmış ve bu plan IMF'nin de itiraz etmesiyle rafa kaldırılmıştı.

FAİZ DIŞI FAZLA ÖNEMLİ

Yetkililer, IMF programı için hayati önem taşıyan faiz dışı fazla hedefinin tutturulabilmesi ve düşen vergilerin tüketimi artırarak enflasyonu yükseltmesi tehlikeleri nedeniyle konunun çok detaylı bir şekilde incelendiğini belirtiyor.

Vergi paketinde yılbaşından itibaren yasa gereği yüzde 30'a çekilecek Kurumlar Vergisi'ne yönelik çalışmalar da yer alıyor. Yabancı sermaye çekmede en büyük rakiplerimiz olarak gösterilen İrlanda, Polonya gibi ülkelerdeki oranlara yakın bir seviyenin hedeflendiği çalışma ile söz konusu verginin yüzde 20-25 düzeyine indirilmesi de planlanıyor.

Gelir Vergisi cephesinde ise üst sınırda indirime gidilebileceği belirtiliyor. Bu çerçevede ücretliler için uygulanan yüzde 15-40 ve ücretliler dışındaki gelirlere uygulanan yüzde 20-45 arasında Gelir Vergisi oranlarındaki alt ve üst sınırların aşağı çekilmesi de düşünülüyor. Yetkililer indirime yönelik düzenlemelerle birlikte, faiz dışı fazla hedefini saptıracak durumlara karşı önlemlerin de şimdiden alınması gerektiğinin altını çiziyor.

Vatandaşın yükü ağır ağır artıyor

OECD ülkelerinin büyük bölümünde 2000-2002 yılları arasında düşen vergi yükünün, 2003 yılından itibaren yeniden artmaya başladığı bildirildi. Türkiye, 23 ülke içerisinde, İzlanda ile birlikte vergi yükünü en fazla artıran ülke oldu. OECD verilerine göre, vergi gelirlerinin GSYİH'ye oranı 23 ülkeden 13'ünde artarken, en büyük artışlar, İzlanda ve Türkiye kaydedildi. Vergi yükü İzlanda'da yüzde 38.1'den yüzde 40.3'e, Türkiye'de ise yüzde 31.1'den yüzde 32.9'a çıktı. Türkiye 2003 yılı verilerine göre vergi yükü açısından, İsviçre, İrlanda, Kore, ABD ve Meksika gibi ülkeleri geride bırakıyor. Vergi yükü İsviçre'de yüzde 29.8, İzlanda'da yüzde 30, Kore'de yüzde 25.5, ABD'de yüzde 25.4 ve Meksika'da ise yüzde 19.5 düzeyinde bulunuyor. En yüksek vergi yüküne ise yüzde 50.8 ile İsveç sahip bulunuyor. İsveç'i yüzde 49 ile Danimarka,yüzde 45.8'le Belçika, yüzde 44.9'da Finlandiya, yüzde 44.2'yle Fransa, yüzde 43.9 ile Norveç, yüzde 43.4'le İtalya, yüzde 41.6 ile Lüksemburg, yüzde 40.3'le İzlanda izliyor. Vergi yükü Almanya'da yüzde 36.2, İngiltere'de yüzde 35.3 düzeyinde seyrediyor.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber