Kişilik gelişiminin yüzde 80'i okul öncesi dönemde oluşuyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Haziran 2008 18:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Okul öncesi eğitimde 3-6 yaş döneminin çok önemli olduğunu dile getiren Ankara Gazi Üniversitesi Okul Öncesi Eğitim Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fatma Alisinanoğlu, kişilik gelişiminin yüzde 80'inin bu dönemde oluştuğunu bildirdi.

Zambak Yayınları ve NT mağazaları tarafından Afyonkarahisar'da anasınıfı öğretmenlerine yönelik düzenlenen 'Okul öncesi eğitimde sınıf yönetimi' konulu bir seminerde konuşan Prof. Dr. Alisinanoğlu, okul öncesi eğitimin öğrencilerin kişiliklerinin oluşmasında son derece önemli olduğunu söyledi.

Dünyanın en zor 2 mesleğinden birincisinin anne-babalık, ikincisinin ise öğretmenlik olduğunu belirten Prof. Dr. Alisinanoğlu, "Çünkü teneffüsü yok. Özellikle anaokulu öğretmenlerinin görevi daha zor. Dinlenmesi olmayan, evde de devam eden sürekli bir iş. Bu görev mesleğin yanında aynı zamanda bir sanattır." dedi.

Türkiye'de okul öncesi eğitimin öneminin artık anlaşıldığını ve yaygınlaştığını aktaran Alisinanoğlu, şöyle devam etti: "Anasınıfı çok güzel bir karar 5 yıl sonrası için zorunlu eğitim kapsamında alındı. Bunlar çok sevindirici şeyler. Elimizde bir hamur var. Bu hamura nasıl şekil verirsek öğle şekil alacak. Anaokulu öğretmenleri böyle bir yaş grubu ile çalışıyor. Çok sıkarsak canı çıkar, çok serbest bırakırsak dağılır gider. Dolayısıyla o kadar önemli bir işiniz var ki niteliği düşünürsek, o çocukların kişilik gelişiminde bilimsel gelişiminde, ruhsal sıkıntıları olup olmamasında çok fazla katkımız olacak. Olumlu ya da olumsuz mutlaka etkiniz oluyor. Bunu yapabilmek için de mutlaka öğrenmeye istekli olmamız ve sürekli öğrenmemiz gerekiyor."

Öğretmenlerin görevinin istendik davranışlar geliştirmek olduğunu aktaran Prof. Dr. Fatma Alisinanoğlu, öğretmenlerin asıl yapması gerekenin olumsuz davranışların yerine olumlu davranışlar koymak olduğunu ifade etti.

3-6 yaş arasındaki çocuklara ne verilirse onun kalacağını belirten Alisinanoğlu, bu dönemde çocukların olumsuz bir şeyler almamasına özen gösterilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Afyonkarahisar İl Milli Eğitim Müdürlüğü Okul Öncesi Eğitimden Sorumlu Şube Müdürü Rıfat Eksik ise okul öncesi eğitimin milletlerin yükselişinde önemli bir etken olduğunu söyledi. Eksik, Afyonkarahisar'da okul öncesi eğitime verdiklerini ve bu konuda gerekli çalışmaların yapıldığını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber