Yazıcıoğlu: Anayasa mahkemesinin konumunu tartışalım

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 07 Haziran 2008 20:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı ve Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu, TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın 'çift parlamento' teklifiyle ilgili olarak, "Bunlar incelenebilir ama sonuçta neyi değiştirmiş olacağız. Çift parlamento olunca bu anlayışları değiştirmiş mi olacağız? Cesaretle Anayasa Mahkemesi'nin konumunu ve durumunu tartışalım" dedi.

BBP Lideri Yazıcıoğlu, Bolu Tüneli'nde meydana gelen trafik kazasını ufak sıyrıklarla atlattı. Kazanın ardından kendisine tahsis edilen otomobille Parti Genel Merkezi'ne gelen Yazıcıoğlu'nu sevenleri tarafından kapıda karşılandı. Genel Başkanlarının otomobilden inişiyle birlikte alkış tutan BBP'liler Yazıcıoğlu'na uzun uzun sarıldı, geçmiş olsun dileğinde bulundu.

Muhsin Yazıcıoğlu da kendisi için kurban kesen partililerle bir süre sohbet etme imkânı buldu. Daha sonra partisinin MYK Toplantısı'nın yapıldığı salona geçen BBP Genel Başkanı Yazıcıoğlu, kazayla ilgili açıklamalarda bulundu.

Yazıcıoğlu, partisinin Merkez Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısı öncesi basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Bir gazetecinin Anayasa Mahkemesi'nin başörtüsü kararını hatırlatması üzerine Yazıcıoğlu, kararın, TBMM'nin alanını olabildiğince daralttığını ve kuvvetler ayrılığının büyük ölçüde ortadan kalktığını belirterek, "Bence siyasetin artık anlamsızlaştığı, yasama organının yasa yaparken önünün olabildiğince daraldığını düşünüyorum" diye konuştu. Başörtüsüyle ilgili anayasa değişikliğinin TBMM'nin kahir ekseriyetiyle alındığına işaret eden BBP Genel Başkanı, "Vatandaşların yüzde 80'inden fazlasını temsil eden milletvekillerinin oylarıyla anayasa değişikliği yapılmıştır. Ancak Anayasa Mahkemesi şekil ve usul bakımından değerlendirmesi gereken hükmün esasına bakmış ve zorlama bir kararla durdurmuştur" diye konuştu.

Yazıcıoğlu, TBMM'nin ve siyasetin alanının daraltıldığına işaret ederken kuvvetler ayrılığı ilkesinin ortadan kaldırıldığına dikkat çekti. BBP Lideri, ?Artık tek kuvvet Anayasa Mahkemesi olmuştur. Yargının hukuku zorlayarak tek kuvvet haline gelmesi demokrasi açısından tehlikelidir" dedi.

BBP Lideri şöyle devam etti: "Kuvvetler ayrılığı esası varsa demokrasi işler, yoksa tek kuvvet egemen olur. Kararla siyaset anlamsız hale getirildi. Bununla parlamentonun iradesinden bahsedilemez. Türkiye bir belirsizliğe sürüklenmiştir. Üniversitelerde, eğitimde belirsizlik ve mağduriyet sürecektir. Ülkede kılık kıyafet bakımından yapılan adaletsiz, çağ dışı uygulamalar devam edecektir. Yargı kararlarına saygılıyız ancak hükümler hukuk kurallarına ve demokrasiye uygun olmalıdır. Biz, parti olarak 1993 yılından beri Siyasi Partiler Kanunu'nun, Seçim Yasası'nın değiştirilmesi gerektiğini savunuyoruz. Keşke süreç içerisinde bu tür sonuçlarla karşılaşılmadan önce iktidarlar gereken tedbirleri alsalardı. Milletin iradesini temsil edenler zamanında gereken demokratik işleyişi temin edemedi."

Yazıcıoğlu, Anayasa Mahkemesi'nin konumunun göz önünde bulundurulması gerektiğine işaret ederek, demokrasinin kurum ve kurallarıyla işleyişinin öneminden söz etti. BBP Genel Başkanı, yüksek mahkemenin TBMM kararlarını irdeleme ve inceleme açılarının demokrasi ve hukuk kurallarına göre olmasını istedi.

Muhsin Yazıcıoğlu, "Parlamentonun yetkilendirdiği Anayasa Mahkemesi yasaları istediği gibi yorumlarsa, siyaset ve sandık anlamsız hale gelirse seçmen, 'Niye sandığa gidiyorum?' Siyasiler ise 'Neden oy istiyorum?" sorusunu sorar. Siyaset anlamsızlaşabilir. Başta siyasi partiler, yasama olmak üzere ciddi irade ortaya koymalıdır" şeklinde konuştu.

Karar karşısında tepkili olduklarının altını çizen Yazıcıoğlu, Türkiye'de konuyla ilgili düzenlemeyi uzaylıların gelip yapamayacağını savundu. CHP'ye de göndermede bulunan BBP Lideri, hukuk düzeninin ortadan kaldırılmasından ve Ana Muhalefet Partisinin istediğinin olmasından yakındı.

Bu karardan sonra, üniversitelerde yine 'çağdışı yasakların' süreceğini vurgulayan Yazıcıoğlu, şunları kaydetti: "Ben Anayasa Mahkemesi'nin konumunun da hukuk devleti ve demokrasi açısından irdelenmesi, tartışılması gerektiğini düşünüyorum. Kimse Anayasa'nın değiştirilemez ve teklif edilemez alanına girmek istemiyor ama yorum yaparak Anayasa'nın değiştiremez ilkelerinin ihlal edildiği gerekçesiyle Meclis'in alanının bu kadar daraltılmasını kabul etmemiz mümkün değil. Bu karardan sonra kapatılma davasıyla karşılaşan partinin durumu da yoruma gerek duyulmayacak şekilde ihsas-ı reyle karşı karşıya olmuş olacaktır.

Türkiye bu görüntüleri haketmiyor. Türkiye bu anlayışla fırsatlar kaybediyor. Böyle bir durum üçüncü dünya ülke manzarası ortaya koyuyor. Bunları kabul etmiyoruz."

Anayasa Mahkemesi'nin Konumunu Tartışalım

TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın 'çift parlamento' önerisine ilişkin yaptığı açıklamaların anımsatılması üzerine Yazıcıoğlu, "Bunlar incelenebilir ama sonuçta neyi değiştirmiş olacağız. Çift parlamento olunca bu anlayışları değiştirmiş mi olacağız? Yani cesaretle Anayasa Mahkemesi'nin konumunu ve durumunu tartışalım" karşılığını verdi.

"Keşke TBMM, yasaları ciddi bir şekilde değiştirseydi, şu 12 Eylül hatırası olarak bize dayatılmış olan bu anti-demokratik yasayı ele alıp, doğru dürüst bir Anayasa yapsaydı ve halkın oyuna sunsaydı" diyen Yazıcıoğlu, "Milletin yetki verdikleri, bu yetkileri dirayetle kullanmalı. Açıkça söyleyelim 550 milletvekili seçiyorsunuz, 11 kişinin 7 tanesinin iradesi hepsini tartıyor. Bunu açıkça söyleyelim ve konuşalım. Dünyanın neresinde var böyle bir sistem" şeklinde konuştu.

Ciddi Bir Kazaydı, Sıyrıklarla Atlattık

Yazıcıoğlu, bugün İstanbul'dan Ankara'ya gelişi sırasında Bolu Tüneli'nde yaptıkları kazayı küçük sıyrıklarla atlattıklarını söyledi. Kazanın oluş biçimi hakkında bilgi veren Yazıcıoğlu, şunları söyledi:

"İstanbul'dan Ankara'ya uçakla dönecektim ama geç kaldım. Sabah 07.30'da karayoluyla Ankara'ya hareket ettik. Bolu Tüneli'nde tamirat olduğu için şerit ikiye düşürülmüş, bundan dolayı yol aniden daralıyor. Bir kamyon sinyal vermeden önümüze kırdı. Şoförümüz fren yapmasına rağmen mesafeyi koruyamadık ve sağ taraftan kamyonun altına girdik. Airbagler açıldı, ön sağ taraf koltuğa kadar çöktü. Tavan delindi ve ön camlar kırıldı. Biz iner inmez süratle güvenlik için dubaların yerini değiştik. Yapmış olduğumuz kaza nedeniyle birçok araçta kaza tehlikesi atlattı. Biz bununla meşgul olurken, kamyonun plakasına bakmadık. Kamyonda hiç durmadı çekti gitti. Sonradan emniyet müdürü ve emniyet mensupları geldi. Başta Bolu Valisine, emniyet müdürüne ve ekiplerine duyarlılıkları dolayısıyla teşekkür ediyorum. Kameralardan tespit sonucu, kamyon Bolu sanayisinde bulundu. Ufak-tefek sıyrıklarımız dışında yaralımız yok. Olayda bir kasıt görmüyorum. Kaza ciddi oldu ama Allah'a çok şükür ufak sıyrıklıklarla atlatmış olduk. Bununla geçmiş olsun."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber