Sağlığınız hakkında doğru bilinen yanlışlar

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 08 Haziran 2008 13:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Söz konusu sağlık olduğunda bazı besinlerle ilgili mitlere inanıyoruz. Kimi besinleri baş tacı ediyor, kimisinden uzaklaşıyoruz. Bilimsel dayanağına bakmadan diyetinizi değiştirmemenizi öneriyorum

HİÇ kuşkusuz beslenme sağlıklı yaşamın en önemli parçası. Bu yüzden her hastalıkta önce yediklerimizi gözden geçirir, tedaviyle birlikte diyetimize ek gıdalar ekler ya da bazılarını çıkarırız. Bu konuda doktorun önerilerinin yanı sıra mitlere göre hareket etme eğilimi de hayli fazla. Örneğin insanlar kan kolesterol düzeyleri yüksek çıkınca ilk olarak yumurta yemeyi keserler. Böyle bir şey doğru mudur, yani yumurta kan kolesterol düzeyini yükseltir mi?

Yumurta yağının üçte biri doymuş, yüzde 10 kadarı çoklu doymamış, kalanı tekli doymamış yağ asitlerinden oluşur. Yumurta sarısı yüksek kolesterol içermesine karşın doymamış yağları içerdiğinden kolesterol yükseltici etkisi kırmızı etten düşük. Bilimsel araştırmalar, bir insanın diyette tükettiği kolesterol miktarı ile kan kolesterolü ve kalp hastalığı riski arasında o kadar güçlü bir ilişki olmadığını ortaya koyuyor. Yumurtanın sarısında yüksek miktarda kolesterol bulunduğu ve bu yüzden kan kolesterol seviyelerini az da olsa yükselteceği doğru. Fakat bunun yanında yumurtada, kalp sağlığı için olumlu etkileri olan proteinler, B12 ve D vitaminleri, riboflavin ve folat gibi mineraller de vardır. Dolayısıyla, ölçülü miktarlarda yendiğinde yumurta sağlıklı bir diyette mutlaka olması gereken bir besin.

SOYA VE MENOPOZ

SON günlerde menopoz döneminde soyalı ürünler, önerilenler listesine girdi. Bu konudaki araştırmaların sonuçları değişken ve bu konu hálá tartışılıyor. Ancak birçok araştırma soyalı besinlerin menopozda olumlu etkileri olduğunu gösteriyor. Yapılan bir çalışmada 12 hafta boyunca her gün menopozdaki kadınların bir grubuna soya proteini diğerine ise etkisiz madde olarak süt tozu proteini verildi. Soya proteini alan kadınların ateş basma ve gece terleme sorunlarından kontrol grubuna oranla daha çok az yakındıkları görüldü. Vücutta östrojen gibi çalıştığı için soyanın kemik sağlığını olumlu etkilediği ve osteoporozu önlemeye yardımcı olduğu ortaya çıktı.

Bazıları masum değil

BU konuda diğer bir efsane de meyvelerin yağ içeriği olmadığı yönünde. Bilim sağlıklı beslenme ilkelerine göre çeşitli beslenmenin sağlık açısından olumlu etki gösterdiğini kanıtladı. Üstelik meyve mutlaka tüketilmesi gereken saati zamanı olmayan bir besin grubudur. Meyveler iyi bir karbonhidrat kaynağı olup bazıları çok az miktarda protein ve yağ içerirler. Bunlara en güzel örnek avakado ve karpuzdur. Bu nedenle bu besinleri yerken miktarlarını kontrol etmek gerekir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber