Kamuya sözleşmeli sağlık personel alımının sorunlu yanları...

Haber Giriş : 23 Ekim 2004 01:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yorum gönderen: gantarak
Kurum: Sağlık Bakanlığı

Ben doğuda görev yapmaya çalışan bir doktorum. Kamuoyununda bildiği üzere bakanlığımız bir süredir bakanlık teşkilatına bağlı hastanelerde çalıştırılmak üzere sözleşmeli personel alımı yapıyor. Bu çalışmanın çıkış noktası herkesinde bildiği üzere doğu ve güneydoğuda doktor gönderilemeyen yerlere doktor gönderebilmekti. Ancak ne yazık ki evdeki hesap çarşıya uymadı ve bakanlık bu konuyu yüzüne gözüne bulaştırdı, bu devleti her gün zarara uğratıyor ve de buna ısrarla devam ediyor. Nasılmı? Anlatayım;

1- Doktor yine doğuya gitmedi, ama gereksiz bir sürü yardımcı sağlık personeli yerleştirildi. Örnek mi: ameliyathanesi olmayan hastaneye sayıca beşten fazla anestezi teknikeri yerleştirerek... En kötüsü bu şekliyle bu personel yatıyor.

2- Doğuda çalışan bir pratisyen tabip 1 milyar 50 milyon maaş alıyorken, liseyi yeni bitirmiş ve gelmiş yardımcı sağlık personeline 1 milyar 250 milyon maaş, kendisiyle aynı işi yapan meslektaşına -tabi eğer göreve bir doktor gelip başladıysa- 1 milyar 900 milyon maaş vererek. Üstelik bu sözleşmeli personeller döner sermayeden de faydalanıyor. Ayrıca şunuda belirteyim batıda çalışan bir uzman doktor 1 milyar 100 milyon civarında maaş alıyor.

3- Çalıştığım yerde göreve başlayan yardımcı sağlık personelinin çoğu zaten buralı. Onlara bir 657' linin aldığı maaşın iki katından fazlasını vermeye ne gerek var. Zaten normal kadro ilan etsen bir sürü işsiz gezen sağlıkçı genç var... hepsi koştur koştura gelecekler. Üstelik bir personel yerine iki kişiye istihdam sağlamış olacaksın. Böyle yapılmayarak devlet her gün zarara uğratılıyor ve işsizlik azalmıyor.

4- Her gün gelir dağılımındaki adaletsizlikten bahsedilen bir ülkede sırf siyasal çıkarlar uğruna yeni adaletsizliklere yol açmaya ne hakkınız var. Siz böyle bir uygulamayla mevcut personelinden nasıl bir performans beklersiniz.

5- Bunları dile getirdiğinizde aynen şu cevabı alıyorsunuz "sizde sözleşmeye geçin". O zaman bende size şunu soruyorum? Demek bu uygulamanın temelde amacı hizmet değil de mevcut personeli sözleşmeli yapabilmek için uygulamaya konmuş bir senaryo mu acaba? Eğer öyle değilse; madem buraya sözleşmeli adı altında dünyanın parasını verdiğin personel gönderdiniz niye mevcut personelden tayin için kıvrananların tayinini yapmıyorsunuz?

Kamuoyunu bütün bunlardan haberi yok. Sizi haberdar ediyorum. Buralara doktor gelmedi ve gelmezde. Amacından çıkmış ve fiyaskoyla sonuçlanmış bir uygulamanın üzerinde ısrarla durmanın ne anlamı var. Devlet her gün gereksiz yerlere yerleştirilen gereksiz personele milyarlar ödeyerek bu milletin parasını çarçur ediyor. Başka çözüm yolları düşünülmeli ve uygulanmalı. Eğer bakanlık bu konudaki ısrarında devam ederse korkarım elinde kalmış bir avuç personelide yavaş yavaş kaybedecek. Şahsen ben istifa edip bu adaletsizliğe daha fazla katlanmayı düşünmüyorum. Ne demek istediğimi daha net anlamak için son aylarda bakanlıktan istifa etmiş doktor sayısına bir bakın durumu daha net göreceksiniz. Adında adalet olan bir partinin bizi yönetenlerine sesleniyorum. Siyasal yatırımlarınız için bu kadar da mantığınızı kaybetmeyin. Sizin yaptıklarınızı herkes görüyor, değerlendiriyor. Bilgisi olmayanlarda bilgilendiriliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber