Kamu vakıflarına haraççı suçlaması

Haber Giriş : 23 Ekim 2004 07:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Kamu Vakıflarını Araştırma Komisyonu, yıllardır bağış toplayan vakıflar için 'haraççı' tanımlaması yaptı

Kamu vakıflarının yıllardır topladığı bağışlar, 'haraç' olarak nitelendirildi. TBMM Kamu Vakıflarını Araştırma Komisyonu, toplam sayıları 608 olan vakıfları mercek altına aldı.

Komisyon'un raporunda, vakıfların topladığı bağışlar, şöyle ifade edildi:

'Kamu kaynaklarını, kamu nüfuzunu kullanarak elde eden vakıflar için, bağış esprisine tamamen zıt olan 'haraç' kavramı isabetlidir.'

Komisyon Sözcüsü CHP Denizli Milletvekili Mehmet Uğur Neşşar, kamu vakıflarının, devletin alamadığı veya toplayamadığı vergiyi zorunlu bağış marifetiyle topladığını kaydetti. Neşşar, 'Aralarında Gümrük Vakfı ve Merkez Bankası Vakfı'nın da bulunduğu bazı vakıflar, topladıkları bu 'haraç' sayılacak bağışlarla, üyelerine milletvekili maaşına denk emeklilik maaşı sağlıyorlar' dedi.

Rapordaki bir cetvelde ise Gümrük Müsteşarlığı Vakfı'nın 1 trilyona mal ettiği matbu evrakları halka 10 kat fazlasına 10 trilyona sattığı görülüyor. Bu vakıf, üyelerinden 336 milyar lira aidat toplarken aynı kişilere 667 milyar liralık yardım yapıyor, çocuklarına 595 milyar liralık burs veriyor. Raporda diğer vakıflarla birlikte kapatılması istenen Türkiye Diyanet Vakfı'nın 2003 yılındaki gelirinin 63.4 trilyon olduğu buna karşılık aynı yıldaki giderlerinin ise 25 trilyon lira olduğu kaydedildi. Bu vakfın kasasında halen 11.6 trilyon lira olduğu belirtildi.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber