Halk sigara yasağından memnun

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Haziran 2008 15:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sigara yasağının ardından yapılan araştırma sonuçlarına göre, Türk Halkı sigara yasağından memnun kaldı.

KBB Özel Sağlık Hizmetleri ve Tıbbi Danışmanlık A.Ş'nin, sigara yasağının yansımalarını görebilmek amacıyla, Ankara, İstanbul ve İzmir'de 1402 kişi ile yüz yüze yaptığı anket çalışmasının sonucundan, sigarasız yaşamı Türk Halkı'nın kolayca benimsediği ortaya çıktı. 26-29 Mayıs arasında yapılan çalışmaya göre, sigara yasağından yüzde 76.68'lik bir kesim memnun kalırken, yüzde 23.32'lik kesim ise memnun olmadığını bildirdi. Sigara içen ve içmeyen olarak ayrılan deneklere farklı sorular yöneltildi. Sigara içmeyenlere yöneltilen "Yasaktan memnun musunuz" sorusuna yüzde 94.49'u "Memnunum" cevabını verdi.

-SİGARA İÇMEYENLER YASAĞIN BEKÇİSİ-

Araştırmanın diğer önemli bir sonucu ise, sigara içmeyenlerin kampanyanın etkin olması için kesin ve net bir biçimde tavır koyacağını belirtmesi oldu. Sigara yasağı ile ilgili uygulamaların devamı için çaba harcayacağını söyleyenlerin oranı yüzde 86.37'yi buldu. "Yasağa uymayan birini hemen şikayet edeceğim" diyenler ise yüzde 58.35 iken, "ikaz ederim" diyenlerin oranı ise, yüzde 21.44 olarak kaydedildi. Öte yandan sigara içmeyenlerin yüzde 88.82'si ise yasağın sigara kullanımını azaltacağı görüşünde birleşti.

-SİGARA YASAĞI KAFELERİ ETKİLEMEZ-

Ankete katılanların çoğunluğu sigara yasağının kafe, restoran tarzı yerleri olumsuz etkilemeyeceği yönünde görüş bildirdi. "Sigara yasağı nedeniyle kafe, restoran tarzı yerlerin olumsuz etkileneceği yorumuna ne diyorsunuz?" sorusuna katılımcıların yüzde 41.82'si "etkilemez" şeklinde yanıt verdi. Yüzde 23.88'i ise, "etkilenir ancak bir süre sonra alışır" dedi. Ayrıca sigara yasakları ile gündeme gelen diğer bir konu da araştırmada kendisini gösterdi. Sigara içmeyenlerin yüzde 88.52'si, sigara içenlerin de 92.40'ı sigara satışlarının kontrolsüz bir şekilde gerçekleştiği konusuna işaret etti.

-YASAK DELİNİR KORKUSU-

Türkiye'de uygulamaların zamanla delinmesi ve yaşama geçirilememesi bu çalışmada da kendini gösterdi. Sigara içmeyenlerin yüzde 79.65'i kararlı bir tutum sergileyerek "Sigara yasağı bu kez uygulanacak" derken, öte yandan yüzde 12.09'u ise, bu yasakların kısa sürede delineceği görüşünde birleşti. Bu soruya yüzde 8.26 ise fikrim yok diyerek cevap verdi.

-SİGARAYA BAŞLAYANLAR ARKADAŞ KURBANI-

Sigara içenlere farklı soruların yöneltildiği araştırmada, sigara içenlerin yüzde 41.54'lük kesiminin arkadaşları nedeniyle sigaraya başladığı ve yine büyük bir çoğunluğun 18-25 yaş arasında sigarayla tanıştığı belirlendi. Ayrıca tiryakilerin büyük bir bölümünün, yüzde 32.71'inin ise günde bir paket içtiği saptandı. Sigara içenlerin verdikleri cevaplar da farklı noktalar da dikkati çekti. Yasakların sigara içenlerin sayısını azaltacağı konusundaki soruya içenlerin yüzde 51.66'sı "azalır", yüzde 27.90'ı ise, "eskisi gibi olur" şeklinde cevap verdi.

-GELECEK NESİLLERE SİGARA İÇMEYİN TELKİNİ-

"Bu kampanya başarıya ulaşacak mı?" sorusuna sigara içenlerin yüzde 59.03'ü, yasakların uygulanacağını, yüzde 27.36'sı ise kısa zamanda delineceği yanıtını verdi. "Gelecek nesillere sigara içmeyi tavsiye eder misiniz?" sorusuna ise sigara içenlerin yüzde 90.52'si "etmem" diyerek direnç gösteren kesimin de sigaranın zararlarını aslında bildiğini ortaya koydu.

-SİGARA İÇENLERİN GİZLİ DAYANIŞMASI-

Araştırmada ortaya çıkan bir başka sonuç ise, sigara içenlerin gizli bir dayanışma içine girdiğidir. "Sigara içerek yasağı delen birisini görürseniz ne yaparsınız" sorusuna "yetkililere şikayet ederim" diyenlerin oranı yüzde 6.40'ta kalırken, yüzde 60.35'i ise "Bir şey yapmam" şeklinde cevap verdi. Yine araştırma sonucundan sigara içmenin nedeninin daha çok sıkıntı kaynaklı olduğu ortaya çıktı. Katılanların yüzde 32.17'si sıkıntılarını geçirdiği için sigara içtiğini söyledi.

-SİGARA İÇENLERİ NE UYARI YAZISI NE DE ZAMLAR ETKİLİYOR-

Araştırmada "sigaraların üzerindeki uyarı yazısı sizi etkiliyor mu" sorusuna yüzde 58.88'i "hayır" cevabını verdi. Sigaraya yapılan zamlardan yüzde 40.20'lik bir kesim ise etkilenmediğini bildirdi. Yüzde 38.31'i ise daha ucuz sigaralara yöneldiğini kaydetti.(ANKA) (DNZ/ZG)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber