Gümrük Müsteşarı için savcılık soruşturması

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 13 Haziran 2008 08:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Nedim Şener

Teftiş Kurulu'nun 14 iddia hakkındaki araştırma talebini reddeden Gümrük Müsteşarı Emin Zararsız hakkında, ünlü gümrük ihbarcısı Aziz Eren'in mektubu üzerine Ankara Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlattı

Kendisiyle ilgili iddiaların da yer aldığı 14 konuda soruşturma izni vermediği için Gümrük Teftiş Kurulu Başkanı Erdener Demirağ ve iki yardımcısı tarafından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na şikâyet edilen Gümrük Müsteşarı Emin Zararsız hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavclığı'nın da soruşturma açtığı öğrenildi.

Müsteşar Zararsız, Gümrük Teftiş Kurulu ve Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi'nden (KOM) gelen soruşturma taleplerini geri çevirirken, kendisi hakkında Yargıtay'a şikâyette bulunan Erdener Demirağ'ı da 23 Mayıs 2008 günü görevden almıştı.

Yargıtay Başsavcılığı, Zararsız'in soruşturma izni vermeyerek iade ettiği dosyaları Başbakanlık Teftiş Kurulu (BTK)'na gönderirken, Ankara Cumhuriyet Savcılığı da gümrüklerdeki yolsuzluk konusunda ün sahibi ihbarcı ?Aziz Eren' imzasıyla bildirilen bir başka konuda Zararsız hakkında soruşturma başlattı.

Zararsız hakkında soruşturmaya yol açan ihbar mektubu 13 Şubat 2008 tarihini taşıyor. Mektupta, yine Aziz Eren ihbarı nedeniyle halen yargılanan İzmit Gümrükler Başmüdürü Şükrü Keleş hakkında yeni bir yolsuzluk iddiası gündeme getiriliyor.

Eren'in ihbar mektubunda şu ifadeler var:

?Para bölüşüldü'

?İzmit Gümrükler Başmüdürü Şükrü Keleş, Petrokimya Müdürlüğü'nü taşıyacağım diye Gümrük Vakfı'ndan 500 milyar lira para almış ve bu işi Çe-Taş Mühendislik'e vermiştir. Ancak İzmit ve Gebze'de bulunan mükelleflere gümrük müdürlüğünü taşıyacağını ve bunun için para gerektiğini söyleyip ismini yazdığım bu şirketin Yapı Kredi Bankası Çerkezköy'deki 000071831281 nolu hesabına bazen baskı bazen de hatır gönülle para yatırtmıştır.

Şükrü Keleş ve Çe-Taş aralarında anlaşıp hesapta biriken 400 milyar rüşvet parasını paylaşmışlardır. Oysa yenileme için gerekli para vakıftan gitmişti. Çe-Taş'ın hesabına para yatıran firmalarla ticari hiçbir ilişkisi yoktur. Çe-Taş'ın bu firmalara kestiği faturalar da sahtedir. Emin Zararsız yetkili olmadığı halde Akaryakıt Kaçakçılığı Komisyonu'na başkanlık yapması için Ali Nurol isimli Gümrük Kontrolörünü görevlendirmiş ve olmadığı halde Müsteşar Yardımcısı diye sahte imza atmıştır.?

?Cem Uzan'ın firmalarından rüşvet aldılar? iddiası da var

Gümrük Müsteşarı Emin Zararsız'ın soruşturma ve inceleme taleplerini geri çevirdiği 14 konu şunlar:

1- Bazı firmaların, gümrük müşavirleri ve gümrük amir ve memurlarının dahilde işleme için gelen malların tonajlarıyla oynandığı ve Cezayir'deki firmalara 719 milyon dolarlık hayali ihracat iddiaları.

2- Muhabere Elektronik Daire Başkanlığı teknik personeli H.G ile Başkan N.Ö hakkında görevlerini kötüye kullandıkları iddiası.

3- Dış Ticaret Müsteşarlığı'nca ihracatçı birliklerinin izin kapama süreçleri ve işlemleriyle ilgili olarak gerekli düzenleme yapılmamasıyla ilgili iddia.

4- TOBB'un ana ortaklığında kurulan UMMAT tarafından 131 milyon YTL'ye yenilenen Kapıkule Gümrük Kapısı'nın 20 yıllık işletme hakkının verilmesiyle ilgili olarak inceleme talebi.

5- Muhabere ve Elektronik Daire Başkanlığı teknik personeli C.Ç ile Başkan N.Ö hakkında, sorgulama sistemi bağlantı devrelerinin açık bırakılmasıyla ilgili görevi kötüye kullanma iddiası.

6- Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan'ın firmalarının ithalatlarına ilişkin inceleme yapan memurlarının rüşvet aldıkları iddiası.

7- İskenderun Limanı'na alındığı bildirilen ancak müfettiş araştırmasında tespit edilemeyen X-Ray cihazlarıyla ilgili iddia.

8- Mersin Gümrük Başmüdürlüğü'nde birçok görevli hakkında, rüşvet, para karşılığı atama yapılması, bir görevlinin 5 milyon dolar servet edindiği, oğlunun ABD'de okuduğu akrabaları adına gayrimenkuller aldığı Kıbrıs'a kumar oynamaya gittiği gibi konularda araç plakaları ve uçak biletleriyle ilgili ihbar.

9- İzmit Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü Şükrü Keleş'in bir kişiyle birlikte gerekli şartları taşımayan bir şirkete, sahte belge ile antrepo kiraladığı, bu şirketin antreposunda çalıntı araba saklanması olayının mali polis tarafından tespit edilmesi ile ilgili ihbar.

10- Türkiye Diyanet Vakfı ile TPİC arasında imzalanan kira sözleşmesine aykırı uygulamalar iddiası.

11- Dubai ve Türkiye'de şirketleri bulunan B.K'nin Türkiye'ye getirdikleri 10 bin cep telefonunu 5 bin olarak beyan ettikleri, gümrük memurlarının da rüşvet aldıklarıyla ilgili ihbar.

12- Ambarlı Gümrüğü'ne tayin olabilmek için yetkililere 10-20 bin dolar para vermek zorunda kaldıklarına ilişkin memur mektupları, tarife rakamları, aracı isimlerini içeren ihbar.

13- Bülent Karabulut imzalı, emniyet operasyonuyla ele geçirilen ünlü markalara ait iki konteyner sahte çantanın şebekenin çabalarıyla kaçakçılık malı olmaktan çıkarılmasıyla ilgili ihbar.

14- Petrokimya Müdürlüğü'nü taşımak amacıyla alınan Gümrük Vakfı parasının paylaşıldığına ilişkin iddiayı içeren ihbar.

İhbarcı Aziz Eren savcılığa mektup gönderdi

Gümrük Teftiş Kurulu, ihbarcı Aziz Eren'in iddialarını araştırmak için Gümrük Müsteşarı Emin Zararsız'dan izin istemiş ancak, bu talebi 25 Şubat 2008'te Müsteşar tarafından geri çevrilmişti. Ancak ihbarcı Eren, aynı iddiayı bir dilekçeyle Ankara Cumhuriyet Savcılığı'na da iletmişti.

Savcılığın bu dilekçe nedeniyle 24 Nisan 2008'de İzmit Gümrükler Başmüdürü Şükrü Keleş ile Gümrük Müsteşarı Emin Zararsız hakkında ?görevi kötüye kullanma' iddiasıyla soruşturma açtığı, Keleş'in dosyasını ayırarak İzmit'e gönderildiği öğrenildi.

Vatan gazetesinin dünkü sayısında Necati Doğru imzasıyla yer alan haberde de Yargıtay Başsavcılığı'nın kendisine müfettişler tarafından iletilen dosyaları soruşturması için BTK'ya gönderdiği belirtilmişti. Edinilen bilgilere göre gümrüklerden sorumlu Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'ya gönderilen dosyalar bakan tarafından BTK'ya iletildi ve soruşturma başladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber