Işıklar Askeri Lisesi Hava Kuvvetleri'ne devrediliyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Haziran 2008 14:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Işıklar Askeri Lisesi, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na devrediliyor.

2008-2009 eğitim-öğretim yılından itibaren sadece Hava Kuvvetleri Komutanlığı için öğrenci yetiştirecek okulun devir-teslim töreni 27 Haziran Cuma günü Bursa'da yapılacak.

Daha önce Kara Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde bulunan okul, 1 Eylülden itibaren 2008-2009 öğretim yılında Işıklar Hava Lisesi olarak eğitim öğretime devam edecek. Hava Kuvvetleri adına diğer askeri liselerde okuyan öğrenciler de öğrenimlerini Işıklar'da sürdürecek.

Bu yıl ALS'de başarılı olup Türk Hava Kuvvetleri'ni tercih edecek olan adaylar da Işıklar Hava Lisesi'nde eğitim-öğretime başlayacak.

Bu arada, Işıklar Askeri Hava Lisesine sözleşmeli öğretmen subay alımı da yapılacak.

Nitelikleri uygun olan adaylar 15 Ağustos 2008 günü saat 17.00'a kadar www.hsotem.edu.tr internet adresinde yayımlanan başvuru formunu doldurarak başvuruda bulunabilecek. Askeri liseye müzik, resim-iş, biyoloji, İngilizce, beden eğitimi ve spor, matematik ile Türk dili ve edebiyatı öğretmeni alınacak.

Işıklar Askeri Lisesi, Abdülmecit devrinde 1844 yılında, Sadrazam Arif Hikmet Bey, Nazır Emin Paşa ve baş tercüman Fuat Paşa'dan kurulu bir heyetin, askeri idadilerin açılmalarına karar vermeleri üzerine Bursa'da şimdiki hükümet binasının civarında bulunan bir kumaş fabrikasının kamulaştırılarak okul haline getirilmesiyle, "mekteb-i fünun-u idadi" adı altında 15 Şubat 1845 tarihinde açıldı.

Okul 1853 yılında ilk mezunlarını verdi ve harp okullarına gönderdi. 1853 yılı mezunlarından üç kişi tuğgeneral, üç kişi mareşal, bir kişi de mareşallik ve sadrazamlık mevkini kazandı.

Bursa Askeri Lisesi, 1961 yılında kapatılırken, bina ve tesisler önce 1'nci ordu istihbarat birliğine, bir yıl sonra da personel okuluna teslim edildi ve bu durum haziran 1974 yılına kadar devam etti. 1973 yılında, Genelkurmay Başkanlığı'nca, ikinci bir askeri lisenin yeniden açılmasına karar verilmesi üzerine; tarihi Bursa Askeri Lisesi, "Işıklar Askeri Lisesi" adıyla 28 Haziran 1974 tarihinde hizmete girdi.

Okul mezunları arasından ise bugüne kadar 10 genelkurmay başkanı çıktı. Yakın dönemde Genelkurmay Başkanlığı yapan komutanlar arasında emekli Orgeneral Nurettin Ersin, emekli Orgeneral Necdet Üruğ, emekli Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu ve emekli Orgeneral Hilmi Özkök yer aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber