Bayındırlıkta, fazla ödemeden dolayı, 157 memura ceza verilecek

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 18 Haziran 2008 08:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, 46 ildeki inşaat denetimlerinde 2007 birim fiyatlarıyla 98 milyon 833 bin 526 YTL tutarında fazla ödeme tespit etti. Yanlış hesaplamalar ve hakedişlerin yüksek gösterilmesinden kaynaklanan fazla ödemenin tahsil edilmesi için harekete geçen bakanlık, dört müteahhit, üç sorumlu kurum personeli, 13 firma yetkilisi hakkında ilgili cumhuriyet başsavcılıklarına suç duyurusunda bulundu.

Usulsüzlüğe 157 personelin destek verdiği öğrenildi. Bakanlık, bazı müteahhitleri çağırıp ?Fazla ödemeyi geri ver? demeyi planlıyor.

Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, 46 İl Bayındırlık ve İskân Müdürlüğü'ne yönelik teftişleri rapor haline getirdi. Söz konusu il müdürlüklerinin gerçekleştirdiği işlere ilişkin olarak, 210 adet inceleme, 23 adet ön inceleme, 10 adet disiplin, 176 adet suç duyurusu, 46 adet teftiş raporu düzenlendi.

157 personele ceza

Bayındırlık ve İskân Bakanı Faruk Nafiz Özak tarafından ?olur? verilen 104 inceleme raporu sonucunda, toplam 56 adet muhtelif inşaatta 2007 birim fiyatlarıyla 98 milyon 833 bin 526 YTL tutarında fazla ödeme tespit edildi.

?Belgesi olmayan imalatların bedellerinin ödenmesi, yanlış hesaplamalar ve hak edişlerin farklı gösterilmesi? fazladan ödeme nedenleri arasında yer aldı. Bazı bakanlık çalışanlarının da usulsüz ödemelere yardımcı olduğu saptandı.

İnceleme raporu doğrultusunda müfettişler, 157 personel hakkında çeşitli disiplin cezaları verilmesini, 24 müteahhit ve müteahhit firmanın bütün ihalelere katılmaktan yasaklanmasını önerdi.

13 adet soruşturma raporuna istinaden dört müteahhit, üç sorumlu kurum personeli, 13 müteahhit firma yetkilisi ve ortağı hakkında ilgili cumhuriyet başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunuldu.

Öde ya da indirim yap

Düzenlenen raporlar, tespit edilen fazla ödemenin tahsil edilmesi ve usulsüzlüklerin giderilmesi için ilgili birimlere ve kuruluşlara intikal ettirildi. Bakanlığın, yanlış hesaplamalardan dolayı fazla ödeme yaptığı belirlenen müteahhitlerden bu bedeli geri istemeyi planladığı öğrenildi. Yetkililer, söz konusu müteahhitlerden bakanlıkla çalışan ve teknik hatadan dolayı hakedişinin üzerinde para alanlardan yeni üstlendiği işlerde indirim istemeyi de planlıyor.

Yapı denetim firmaları

Bayındırlık müfettişlerinin yaptığı teftişlerin bir bölümünü de yapı denetim firmaları oluşturdu. Bu kapsamda, 459 adet yapı ile ilgili olarak, 128 yapı denetim şirketi ve bir bakanlık personeli hakkında inceleme yapıldı. Bu kapsamda, 102 yapı denetim firması, 724 yapı denetim firması yetkilisi ve yapı denetçisi bütün ihalelere katılmaktan yasaklandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber