Öğrenci sendikasına kapatma davası

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Haziran 2008 11:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Valiliği, Türkiye'nin ilk öğrenci sendikası olan Genç-Sen'in kapatılması için dava açtı.

İstanbul 6. İş Mahkemesi'ne sunulan dava dilekçesinde, Anayasa'nın 51. maddesinin, çalışanlar ve işverenlerin, üyelerinin çalışma ilişkilerinde, ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek için önceden izin almaksızın sendikalar ve üst kuruluşlar kurma hakkına sahip olduklarını belirttiği ifade edildi.

Sendikalar Kanunu'nun 1. maddesinde sendikaların, "çalışma ilişkilerinde ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerin korunması, geliştirilmesi için işçiler ve işverenler tarafından meydana getirilen oluşumlar" olarak tanımlandığına dikkat çekilen dilekçede, işçi statüsü dışında kalanların ise Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu kapsamında değerlendirildikleri kaydedildi.

Çalışma yaşamında işçi ve işveren ilişkilerinin 4857 sayılı İş Kanunu, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu, 2821 sayılı Sendikalar Kanunu, 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu ile düzenlendiği belirtilen dilekçede, kanunlarda sendika kurma hakkından sadece işçi, memur ve işverenlerin yararlanmasına imkan verildiği ifade edildi.

Dilekçede, ayrıca Sendikalar Kanunu'nun 1. maddesine göre çalışma ilişkilerini ilgilendirmeyen konularda sendikaların faaliyette bulunamayacağı bildirildi.

Anayasa'nın 49. maddesinin, örgütlenme hakkının sadece çalışanlara ait olduğunu gösteren bir başka düzenleme olduğuna yer verilen dilekçede, ILO'nun 87 sayılı sözleşmesinde de benzer değerlendirmelerde bulunulduğu kaydedildi. Dilekçede, "Başta Anayasa olmak üzere 2821, 2822 ve 4688 sayılı yasalar, tümü çalışan kesimleri kapsayan, onların örgütlenme ve toplu pazarlık haklarını düzenleyen metinlerdir. Davalı sendika yöneticilerinin tümü öğrencidir. Çalışan ve çalıştıran yani emek-sermaye ilişkisi içinde olmayan grupların sendika kurma faaliyeti iç hukukumuzda düzenlenmemiştir" denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber