KESK, çift haneli enflasyon farkı istedi

Haber Giriş : 19 Haziran 2008 13:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), kamu çalışanlarının ücretlerinde yılın ilk beş ayında mutfaktaki enflasyon karşısında yüzde 6, TÜFE'ye göre yüzde 5 eridiğini, bazı ürünlerdeki alım gücü kaybının yüzde 30'lara vardığını belirterek, yılın ilk yarısı için verilecek enflasyon farkında ?iki haneli? oranların telaffuz edilmesi gerektiğini bildirdi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), kamu çalışanlarının ücretlerinde yılın ilk beş ayında mutfaktaki enflasyon karşısında yüzde 6, TÜFE'ye göre yüzde 5 eridiğini, bazı ürünlerdeki alım gücü kaybının yüzde 30'lara vardığını belirterek, yılın ilk yarısı için verilecek enflasyon farkında ?iki haneli? oranların telaffuz edilmesi gerektiğini bildirdi.

KESK'ten yapılan açıklamada, kamu emekçilerinin maaş ve ücretlerine yılın ilk yarısı için yapılan yüzde 2.7'lik artışa karşın, ilk beş aydaki enflasyonun yüzde 6.38 olduğu hatırlatıldı. Kamu çalışanlarını en çok etkileyen mutfaktaki fiyat artışının ise yüzde 9.46'ya ulaştığına işaret edilen açıklamada, ?Kamu emekçileri mutfaktaki enflasyon karşısında alım gücünü yüzde 6.3 kaybederek ciddi bir yoksullaşma ile karşı karşıya kaldı? denildi.

-ALIM GÜCÜ KAYBI EKMEKTE YÜZDE 14

KESK Araştırma Birimi'nin yaptığı araştırmaya göre kamu çalışanlarının alım gücü kaybı bazı ürünlerde yüzde 30'ları da aştı. Yılbaşından bu yana yüzde 19 zamlanan ekmek karşısında kamu çalışanlarının alım gücü yüzde 14 azalırken, yüzde 50'ye yakın fiyat artışı yaşanan pirinç ve bulgurda bu oran yüzde 30 düzeyinde gerçekleşti. Kamu çalışanlarının mevcut gelir düzeyleri ile alım gücünün en fazla kayba uğradığı ürün ise yüzde 36 ile mercimek oldu. Mercimek yılbaşından bu yana yüzde 61 zamlandı. Ücretler artmazken fiyatların artması sonucu mutfağa giren kuru fasulye miktarı yüzde 26, ayçiçeği yağı yüzde 30 azaldı.

-TOMBUL: MUTFAKTAKİ YANGIN YÜZDE 2 ZAMLA SÖNMEZ

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, enflasyon hedeflerinin ?iflas? ettiğini belirterek, ?enflasyon farkı? konusunda kamu çalışanlarının ?komik zamlarla? oyalanmaya çalışıldığını ifade etti. Gıda fiyatlarındaki astronomik artışların enflasyona henüz tam olarak yansımadığını belirten Tombul, mutfaktaki fiyat artışının son beş ayda, özellikle dar gelirlilerin tükettiği ürünlerde 1990'lı yılları anımsatan düzeylere geldiğini anlattı.

Tombul, bu koşullarda verilmesi gereken enflasyon farkı konusunda görüşlerini şöyle dile getirdi:

?Temel gıda maddelerindeki yıllık artış oranları yüzde 50'ler düzeyindeyken, ücretlerde yaşanan alım gücü kaybı yüzde 30'lara ulaşmışken, enflasyon farkı olarak yüzde 2.-4 gibi rakamları telaffuz etmek kamu emekçileri ile alay etmek demektir. Soframıza giren her üç tas yemektin biri azalmıştır. Kayıplarımız derhal telafi edilmeli, ek zam mutfaktaki fiyat artışlarının altında kalmayacak bir biçimde belirlenmelidir. Dolayısıyla enflasyon farkı konusunda haneli rakamlar telaffuz edilmelidir.?


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber