Öğrenci affına siyasi partiler nasıl bakıyor?

Haber Giriş : 25 Ekim 2004 17:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Son günlerde tartışılan 'Öğrenci affı çıkacak mı?' sorularına AKP ve CHP'den karşılıklı açıklama geldi. Grup başkanvekilleri tarafından yapılan açıklamalar genel görüşü yansıtır nitelikteydi. Peki, 'af' çıkacakmıydı?

CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, hükümet ve kamu çalışanları sendikaları arasında 15 Eylül'de başlayan ve 19 Ekim'de sona eren toplu görüşme sürecinin ''göstermelik bir süreç'' olduğunu öne sürdü.

Hükümetin, Uzlaştırma Kurulu'nun önerilerini ciddiye almadan milyonlarca kamu görevlisinin temsilcilerini yok saydığını savunan Topuz, şunları söyledi: ''AKP iktidarı, bir hukuksuzluğun altına daha imza atmıştır. Memur maaşları toplu görüşmede değil, IMF ile masa başı temaslarla belirlenmiştir. Uzlaştırma Kurulu'na rağmen hükümet istediğini yapmakta serbestse, bunun adı toplu görüşme olur mu? Yürürlükteki toplu görüşme modeli hiçbir işe yaramamaktadır. Çünkü bu görüşmelerde taraflar eşit değildir.''

Topuz, CHP'nin, memurların grevli ve toplu sözleşmeli sendikal haklarına kavuşmaları konusundaki mücadelesine desteğini sürdüreceğini belirterek, ''Hükümetin de bu konuda verdiği sözler var. Ne kadar samimi olduklarını göreceğiz. Çalışanlara demokratik haklarını vermeyen bir hükümet, reformcu bir hükümet olarak övünemez'' dedi.

CHP'NİN ÖĞRENCİ AFFINA BAKIŞI...

Bir gazetecinin, öğrenci affı konusunda CHP'nin bir girişimde bulunup bulunmayacağı sorusunu, ''Hiç kuşku yok ki yapabiliriz. Ancak sayın Başbakan, bu konuda topu CHP'ye atarak sorunu çözmeye çalışıyor'' diye yanıtlayan Topuz, şöyle devam etti: ''Sayın Başbakanın bu konuda CHP'yi öne çıkarması elbette sevindirici bir gelişme. Ancak, gönül ister ki sayın Başbakan Türkiye'nin çok hayati konularında da bu yaklaşımı göstersin. Mesela seçimlerden önce milyonlarca insanın önünde söz verdiği dokunulmazlıklar konusunda bizim önerimizi desteklesin. Bu konularda susan Başbakan, öğrenci affı konusunda topu bize atıyor. Çünkü bu konuyu da sulandırmak ve kendi çıkarları doğrultusunda kullanmak için bizim öne çıkmamızı bekliyor.

Başbakan bu konuda samimi ise bunu, bir hükümet tasarısı olarak getirmesi gerekli. Hükümeti bu konuda ciddiyete davet ediyorum, ciddi olsunlar. Konuyu adam gibi saptayıp, adam gibi ortaya koysunlar; CHP gereğini yapar. Bu konuda yapılan, CHP hakkında çıkarılan spekülasyonlar kasıtlıdır ve doğru değildir.''

AK PARTİ NE DÜŞÜNÜYOR?

AK Parti Grup Başkanvekili İrfan Gündüz, öğrenci affına prensip olarak ''evet'' dediklerini, ancak spekülasyon, farklı yorum ve toplumda gerilime meydan vermemek için bu konudaki ilk adımı muhalefetten beklediklerini söyledi.

TBMM'de gazetecilerle sohbet eden Gündüz, ''öğrenci affı''na ilişkin sorulara yanıt verdi. Konuyla ilgili görüşlerinin baştan beri belli olduğunu belirten Gündüz, ''spekülasyon, farklı yorumlara ve toplumda gerilime meydan vermemek'' için öğrenci affına prensip olarak ''evet'' dediklerini ancak ilk adımın muhalefet tarafından atılmasını beklediklerini bildirdi.

Konunun önümüzdeki günlerde biraz daha aktüel hale gelmesi durumunda muhalefet ve iktidarın ortak teklif vererek sorunu çözebileceğini anlatan Gündüz, bu yönde bir girişim olup olmadığı sorusuna, ''hayır ama o yöne giden bir hava var gibi geliyor'' dedi.

CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz'un, ''bu konudaki adımı biz iktidardan bekliyoruz'' dediğinin hatırlatılması üzerine Gündüz, ''biz de muhalefetten bekliyoruz'' karşılığını verdi. Gündüz, ''bu durumda ortada kalacak'' değerlendirmesi üzerine, şunları söyledi: ''Burada farklı değerlendirmelere gidiliyor. 17 Aralık arifesinde Türkiye'de toplumsal bir gerilime gerek yok. 17 Aralık, çok önemli... Toplumun bütün kesimleri çok dikkatli olmalı. Özellikle AB taraftarı olanlar ve bunun ülkeye getirisinin fazla olacağına inananlar daha hassas ve daha atak olmalı."

''SİYASİ RANTI VARSA ONLAR ALSIN''

Gündüz, ''konunun, 17 Aralık'tan önce gelmesi zor görünüyor'' diyen bir gazeteciye, ''Gelebilir ama karşılıklı bir mutabakatla olabilir'' dedi.

Öğrenci affının en geç Kasım ayı sonuna kadar çıkması gerektiğini, bu tarihin sarkması halinde öğrencilerin birinci yarıyı kaçırabileceklerine işaret eden Gündüz, ''Adımın muhalefet tarafından atılmasını bekliyorsunuz. DYP'yi muhalefet kabul etmiyor musunuz?'' sorusuna, ''TBMM'de grubu olmanın farklı olduğunu'' söyledi.

TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nun, CHP'li ve AK Parti'li üyelerinin affın çıkması yönünde eğilimi olduğunu belirten Gündüz, CHP'nin ''bugüne kadar çıkan yasaları bize mi sordular'' şeklindeki eleştirisinin hatırlatılması üzerine, atılan doğru adımların kamuoyuna yanlış aktarılmasına da CHP'lilerin neden olduğunu savundu.

Türkiye'nin tartışma kültürüne hala giremediğini, ''gıdasını kavga ve gerilimden alan bir siyasi geleneğin hale etkisini sürdürdüğünü'' ileri süren Gündüz, ''Tartışma kültürümüz olsaydı bunların hiçbirisi zaten olmaz'' görüşünü kaydetti.

Konunun karşılıklı mutabakatla çözülebileceğini dile getiren Gündüz, mutabakat konusunda bir arayışın olup olmadığı sorusuna, ''Önce onlardan gelsin ondan sonra görüşelim. Eğer bu işin bir siyasi rantı varsa, onu da onlar alsın, ama bunun gerekliliğine inanıyoruz'' diye konuştu.

haber7

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber