Kanser hastalarına 2 ay sonraya gün

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 24 Haziran 2008 09:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

NESRİN COŞKUN İzmir DHA

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi kemoterapi ünitesinde yeterli hemşire görevlendirilmediği için, yaşam mücadelesi veren kanser hastaları saatlerce beklemek zorunda kalıyor.

Hemşire sayısının yetersiz olması nedeniyle hastalar sıkıntı yaşıyor.

Kanser tanısı konan yeni hastalara ise tedavi olmaları için 2 ay sonraya gün veriliyor.

Yatak sayısı geçen yıl 14'ten 24'e çıkarılan, dünya standartlarında hizmet sunulan kemoterapi ünitesinde hemşire sıkıntısı baş gösterdi. Özel yetişmiş kemoterapi hemşireleri yerine başka kliniklerden gönderilen geçici hemşirelerin görevlendirilmesi hizmeti aksattı.

9 hemşire olması gerekiyor

Günde 60-70 arasında hastaya hizmet verilen ünitede tedavi süreleri 15 dakika ile 8 saat arasında değişiyor. Tedavisi tüm gün süren hastalara, tedavilerinin tamamlanabilmesi için öncelik tanınıyor. Ünitede 5'i serviste çalışması gereken en az 9 hemşire olması gerekiyor. Ama kemoterapi veren hemşire sayısı 2'yi aşmıyor. Diğer servislerden gönderilen takviyelerle hemşire sayısı en fazla 6'ya ulaşıyor. Bu durum hastaların uzun süre beklemesine yol açıyor. Hemşire yetersizliğinin tedavilerini olumsuz etkilediğini, belirten bir hasta, ?Burada doktor, hemşire ve hasta ilişkileri mükemmel. Ama yeterli hemşire yok? diye konuştu.

Sorun daha da büyüyebilir

Hastaların haklı olduğunu, belirten Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Uğur Yılmaz, kemoterapi hemşireliğinin özel eğitim ve tecrübe gerektirdiğini, aynı zamanda işlerinin çok zor olduğunu söyledi. Yılmaz, ?Şimdi de yaz dönemi izinler başlayacak, Sorun daha da büyüyebilir? dedi.

Başhekim Prof. Dr. Sedef Gidener de, hemşire sıkıntısını sadece kemoterapi ünitesinde değil hastane genelinde yaşadıklarını söyledi. Gidener, ?576 hemşiremiz vardı. 2008 başından beri 19'u gitti. Bu kadroların yerine yenileri verilmiyor? diye yakındı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber