Özelleştirme mağdurları, başvuru yapmaya başladı

Haber Giriş : 26 Ekim 2004 15:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) 4. Bölge Temsilcisi Hüseyin Kaya Elbek, özelleştirme uygulamaları sonucunda işsiz kalan ve bilahare işsiz kalacak işçilerin diğer kamu kurum ve kuruluşlarında geçici personel statüsünde çalışmaları için gerekli başvuruların başladığını bildirdi.

Elbek, TES-İŞ Genel Sekreteri Mustafa Şahin ve bağlı sendika şube başkanlarının da katıldığı toplantıda, özelleştirme kapsamında işinden olan bir kısım işçilere iş imkanının doğmasından memnunluk duyduklarını belirterek, "Bu yasa hiç yoktan iyidir. Ama asıl olan 6 ay şartının kaldırılmasıdır. Bu yanlış yüzünden özelleştirmede işsiz kalan işçilerin büyük bölümü mağdur edilmiştir. Hükümet, bu meseleyi de çözmelidir" dedi.

Elbek, yeni yasayla Adana'da Aksantaş'tan çıkarılan 446, Sümerbank'tan 108, Süt Kurumu'ndan 3, Türkiye Zirai Donatım Kurumu'ndan (TZDK) 20 olmak üzere toplam 577 işçinin, geçici devlet memuru sıfatıyla Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlığı birimlerinde geri hizmetlerde çalıştırılacaklarını, İş-Kur'a müracaatların son 6 ayda çıkarılanlar için 20 Ekim tarihiyle başladığını ve 30 gün süreceğini, eski işçiler için de başvuru süresinin 60 gün olduğunu kaydetti.

"PARALI SAĞLIK HİZMETİ HEDEFLENİYOR"

Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) Hastaneleri'nin, Sağlık Bakanlığı'na devrinin gelecekte paralı sağlık hizmetlerini getireceği için karşı çıktıklarını ve bu konuda Emek Platformu olarak yarın SSK Adana Hastanesi önünde saat 12.00'de ortak basın açıklaması yapacaklarını belirten TÜRK-İŞ Bölge Temsilcisi Elbek, "SSK, 58 yıldır yurt genelindeki 148 hastanesi, 218 dispanseri ve birçok birimiyle Türkiye'de yaşayan halkın yüzde 56'sına hizmet veriyor. 1980'den bugüne devletin hiçbir katkısı olmayan SSK Hastaneleri'nde 66 milyon insan muayene edilmiştir. Bunları için devlet tek kuruş masraf etmemiş, işverenin ödediği primlerle hizmet verilmiştir. Son yıllarda mali disiplin sözünü gerçekleştirmek için özel sağlık kurumlarına yönlendirme başlamıştır. Bunun sonucu olarak 2003'te özel sağlık kuruluşlarına ödenen para 1 katrilyon 600 milyar liradır. 2004'te bu rakamın 4-5 katrilyonu aşması beklenmektedir. Özel sağlık kurumlarına ödenen paranın yüzde 5'i verilseydi, bugün Adana'ya ikinci SSK Hastanesi yapılırdı. IMF baskısı ile sağlık kuruluşları özelleştirilmeye çalışılıyor. Hedeflenen paralı sağlık hizmetleridir. 6.2 milyon çalışan, 4 milyon emekli, 60 bin kurum çalışanı adına SSK'yı kimseye peşkeş çektirmeyiz" diye konuştu.

Köy Hizmetleri'nin kapatılmasına da karşı olduklarını belirten Elbek, köylüye karda, kışta her türlü hizmeti veren kurumun özelleştirilmesi halinde birilerine hortum fırsatı verileceğini ifade ederek, "Köy Hizmetleri'nin işlerini Özel İdare'nin yürütmesi mümkün değildir. Sonuçta, bu işler de birilerine verilecek, yeni hortumlamalar olacaktır. Siyasi gücü olan hizmetten faydalanacak, olmayan bakacaktır. Köy hizmetleri kimseye yem edilemez. Bu yasanın çıkmasına karşıyız" şeklinde konuştu.

Netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber