Eser kaçakçılığı operasyonunda bir öğretim üyesi gözaltına alındı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Haziran 2008 21:09, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Balıkesir polisinin tarihi eser kaçakçılarına yönelik düzenlediği nefes kesen operasyon sonucu aralarında bir siyasi partinin ilçe başkanı ile Balıkesir Üniversitesi Tarih Bölümü'nde görevli öğretim üyesinin de bulunduğu 18 kişi yakalandı. Marmara Denizi'nde kazı çalışması yaparken su altı kamerasıyla çekilen görüntülerin de ele geçirildiği, Balıkesir KOM Şube Müdürlüğü ekiplerinin düzenlediği, "Tapınak (K)" isimli operasyonda, 886 parça eski eser ile 50 adet mavzer fişeği ve 15 gram esrar maddesi ele geçirildi. Şüpheliler, Balıkesir Emniyet Müdürlüğü'ndeki sorgulamalarının ardından adli makamlara teslim edildi.

Edinilen bilgiye göre, Balıkesir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şubesi ekiplerince, Balıkesir ili geneli ve çevre illerde tarihi eser kaçakçılığı yaptıkları tespit edilen şahıslarla ilgili yürütülen çalışmalar çerçevesinde, ele başılığını Hakan Ş. isimli şahsın yaptığı belirtilen suç örgütü ile irtibatlı oldukları şahıslarla ilgili yaklaşık 5 aydır yürütülen, "Tapınak" kod adı verilen projeli soruşturma kapsamında, organize suç örgütünün, başta Balıkesir il merkezi olmak üzere, İstanbul, İzmir, Bursa, Muğla, Aydın, Manisa, Çanakkale ve Edirne illerinde bulunan diğer şüphelilerle birlikte hareket ederek 2863 Sayılı yasa kapsamında bulunan tarihi eserleri topladıkları ve müşteri temin ederek piyasaya sattıkları tespit edildi.

Bunun üzerine, dün sabah saat 07.00'den itibaren, Balıkesir, İstanbul, İzmir, Bursa, Muğla, Aydın, Manisa, Çanakkale ve Edirne illerinde eş zamanlı olarak 48 ayrı noktada, "TAPINAK" (K) adlı planlı operasyon başlatıldı. Operasyon kapsamında, soruşturma sürecinde 368 parça, operasyon gününde 518 parça olmak üzere toplam 886 parça eski eser ile 50 adet Mavzer fişeği ve 15 gram esrar maddesi ele geçirildi.

SİYASETÇİ VE BİLİM ADAMI DA VAR

Balıkesir KOM Şube Müdürlüğü'nün operasyonunda, örgüt lideri olduğu belirtilen Hakan Ş. ile birlikte aralarında bir partinin ilçe başkanı Yıldırım A. ve Balıkesir Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi K.B. isimli kamu görevlisinin de bulunduğu toplam 30 şüpheli yakalandı. Emniyet Müdürlüğünde gözaltına alınan 30 kişiden 12'si ifadelerinin ardından serbest bırakılırken, 18 şüpheli ise sorgulandı.

Operasyon neticesinde toplam 39 şüpheli hakkında yasal işlem yapıldığı, mevcut suç organizasyonunun tamamen deşifre edildiği, firardaki 9 şüphelinin ise yakalanmasına çalışıldığı bildirildi. Balıkesir Emniyet Müdürlüğü'ndeki sorgulamaları tamamlanan Hakan Ş.'nin liderliğindeki suç örgütünün 18 üyesi, "Suç işlemek için örgüt kurmak ve yönetmek, örgütün faaliyetleri kapsamında tarihi eser kaçakçılığı yapmak" iddiasıyla bugün öğleden sonra adli makamlara teslim edildi.

DENİZ ALTINDA TARİHİ ESER KAZISI

Balıkesir KOM Şube Müdürlüğü'nün, tarihi eser kaçıkçılarına yönelik gerçekleştirdiği, "Tapınak (K)" adlı operasyonunda, şüphelilere ait su altı kamerasıyla çekilmiş görüntüler de ele geçirildi. Marmara Denizi'nde (Balıkesir Erdek açıkları) çekildiği öğrenilen görüntülerde denizin içinde gömülü mezar ve benzeri olmuşumların daha önce şebeke tarafından tespit edildiği, gerekli hazırlıklar tamamlandıktan sonra denizde kazı çalışması yaptıkları belirlendi. Balıkesir ile birlikte toplam 9 il ile ilçelerinde gerçekleşen kapsamlı operasyonla ilgili soruşturmanın devam ettiği bildirildi.

YILMAZ UZUN - BAHADIR DEMİRÇEVİREN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber