Maliye'nin fikir jimnastiği otoda zam paniği yarattı

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 28 Haziran 2008 11:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Otomotiv sektörü, Maliye'nin satışlarda ÖTV'yi yükselteceği haberiyle paniğe kapıldı. Ancak söylentinin, uzmanların vergi oranları ile ilgili tahmin çalışmasından kaynaklandığı ortaya çıktı

KÜRESEL dalgalanma ve siyasi belirsizlik nedeniyle satışları düşen otomotiv sektöründe, ?otomobil satışlarında ÖTV arttırılacak' paniği yaşandı. Maliye Bakanlığı'nın, otomobiller üzerindeki ÖTV oranlarının 2 ile 4 puan arasında arttıracağına ilişkin haberler, otomobil üreticilerini ayağa kaldırdı. Maliye Bakanlığı'nı arayan birçok otomobil şirketi temsilcisi, vergilerin artırılıp artırılmayacağını sordu. Maliye Bakanlığı ise otomobil sektöründen gelen telefonlar üzerine, konuyla ilgili bir açıklama yapmak zorunda kaldı.

MALİYE: ARTIŞ YOK

ARTIŞI yalanlayan Maliye'nin açıklamasında ?Bakanlığımız'da ne otomotiv sektöründe ne de herhangi başka bir sektörde ÖTV'nin artırılması yönünde bir çalışma yoktur' denildi. Ancak otomotiv sektöründe paniğe neden ÖTV'nin arttırılacağına ilişkin dedikoduların, Maliye Bakanlığı uzmanlarının ÖTV'lerle ilgili yaptığı tahmin çalışmalarından kaynaklandığı ortaya çıktı. Halen Gelir Vergisi Kanunu'nda kapsamlı değişiklik çalışmalarını sürdüren Maliye uzmanlarının, vergi oranlarında yapılacak indirimlerle ilgili, diğer vergi oranları üzerinde alternatif çalışmalar yaptığı ve bu çalışmaların ise sadece bilgi amaçlı olduğu belirtildi. Bu kapsamda, otomotiv ve diğer sektörlerle ilgili ÖTV oranlarının düşürülmesi ve artırılması konusunda da alternatif hesaplamalar yapıldığı kaydedildi.

Vergi affı beklemeyin borcu bulunan ödesin

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, yeni bir vergi affının kesinlikle söz konusu olmadığını söyledi. Unakıtan, son günlerde bazı yorum ve haberlerde, vergi borçlarını ödemeyenlere kolaylık getirileceğinin belirtildiğini, bunun da vergi affı beklentisi doğurduğunu vurguladı. Ancak bu yönde bir çalışmaları bulunmadığını kaydeden Unakıtan, kamu alacaklarının zamanında ödenmesinin zorunluluk olduğuna işaret etti ve borçlarını ödemeyenlerden bu alacakların cebri icra yolu ile tahsil edileceğini hatırlattı.

HÜSEYİN ÖZAY

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber