CHP hakkında, 1 tirilyonluk yolsuzluktan dolayı savcılığa duyusu

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 28 Haziran 2008 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP'ye usulsüzlük için suç duyurusu POLİTİKA

Anayasa Mahkemesi, CHP'nin 1998, 2004, 2005 ve 2006 hesaplarında 1 milyon YTL'lik usulsüzlük belirledi. Sorumlular hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu

KANALTÜRK'E ödediği kayıp 4 trilyonla ilgili tartışmalar henüz bitmeyen CHP'nin başı şimdi de muhasebe kayıtlarındaki usulsüzlüklerle dertte. Anayasa Mahkemesi, CHP'nin 1998, 2004, 2005 ve 2006 yıllarını kapsayan hesaplarında yaptığı mali denetimde yaklaşık 1 milyon YTL'lik usulsüzlük tespit etti. Partiyi zarara uğratanlar hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

RESMİ EVRAKLARDA TAHRİFAT

ANAYASA Mahkemesi'nin CHP kararı Mahkeme'nin resmi internet sitesinde yayınlandı. Buna göre, CHP'nin 1998 hesaplarında 35 bin 386 YTL usulsüzlük tespit edildi ve bu paranın Hazine'ye gelir olarak kaydedilmesine karar verildi. Aynı yıl içinde alınan ve resmi belge niteliğindeki posta alındısı üzerinde ?tahrifat' yapıldığı belirlendi.

UNUTKANLIK VE MÜKERRER ÖDEME

CHP'nİn 2004 yılı hesaplarında 267.860 YTL usulsüzlük belirlendi. Bu miktarın Hazine'ye aktarılmasına karar verildi. Anılan yıl içinde Ankara'daki Halk İş Hanı ile Eski genel merkez binasının demirbaşlar hesabına kaydının yapılmadığı tespit edildi. Yine verilen bütün avansların muhasebeleştirilmediğini tespit eden Anayasa Mahkemesi, mükerrer ödemeler yapıldığını da belirledi.

HARCAMA BELGELERİNDE TAHRİFAT

CHP'nİn 2005 yılı hesaplarında usulsüz olarak harcandığı tespit edilen 161 bin 620 YTL'nin Hazineye gelir kaydedilmesine karar verildi. Ayrıca, ?Harcama belgelerinde tahrifat yaparak fazla gider yazılması ile bazı harcamaların mükerrer gider yazılması' tespitinde bulunan Mahkeme, 2005'te de muhasebe kayıtlarının usulsüz olduğuna karar verdi.

EN BÜYÜK USULSÜZLÜK 2006'DA

CHP'nİn hesaplarında en büyük usulsüzlüğün 2006'da yapıldığı tespit edildi. CHP 2006 yılında 465 bin 660 YTL usulsüzlük yaptı. Bu gider de aynı şekilde Hazine'ye aktarılacak. Böylece CHP'nin 4 yıllık hesaplarında yapılan incelemede yaklaşık 1 milyon YTL usulsuzluk yapıldığı belirlendi. Bu rakam RP'nin kayıp trilyon davasını akıllara getirdi.

DEFTERLERDE SORUNUN SONU YOK

YÜKSEK Mahkeme, mükerrer ödemeye sebep olan, muhasebe kayıtlarını usulüne uygun tutmayan, yevmiye defterlerini zamanında tasdik ettirmeyen, defter-i kebirine sayfa numarası vermeyen ve hiç tasdik ettirmeyen parti sorumluları hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmaya da karar verdi. ANKARA

Baykal ?yanlışı' üzerine alınmadı

CHP lideri Deniz Baykal, Anayasa Mahkemesi'nin kararının duyulmasının ardından CHP Genel Merkezi'nde Pakistan Halk Partisi Eş Başkanı Asıf Ali Zerdari ile görüştü. Suikasta kurban giden Butto'nun eşiyle yarım saat görüşen Baykal, basının mahkeme kararıyla ilgili sorularını yanıtlamamak için Genel Merkez binasını arka kapıdan terketti. Öğleden sonra da Bilecik'te açılış yapan CHP lideri burada da sessizdi. Baykal akşam Çanakkale'de konuştu: Her yerde yanlış yapan insan olabilir. CHP'de de olabilir. Yanlışı sürdürmeyiz. ?Siyaset yargı ilişkisinde acaba bir yozlaşmanın yansıması olabilir mi?' kaygısı için de daha sakin olmaya çalışıyoruz. Bu konunun yargının kuralları içinde netleşmesi halinde gerekeni yaparız.

Üstü örtülemeyenler çıktı

AK Parti Grup Başkanvekili Nihat Ergün, Anayasa Mahkemesinin CHP hakkındaki suç duyurusuyla ilgili olarak ?Bu, üstü örtülemeyen boyutudur hadisenin'' dedi. CHP'nin inceleme yapılan 4 yılın her birinde ayrı usulsüzlük ortaya çıkmasını ?üzüntü verici' olarak niteleyen Ergün ?Rakamlar toplanınca trilyona ulaştığını görüyoruz. Ortaya çıkacak tablo, CHP açısından bir trilyon davasını gündeme getirecek olan bir tablodur. Geçmiş yıllarda trilyon davasının sonuçlarının nasıl olduğunu hepimiz görmüştük'' diye konuştu.

Nihat Ergün, Yüksek Mahkeme'nin tesbitinin üstü örtülemeyen bölümle ilgili olduğunu belirterek ?Ama bir de kılıfına uydurulan boyutunun olduğu da anlaşılıyor. Mesela önce harcama yapılıp aylar sonra hatta belki 1-2 yıl sonra faturası kesilen harcamalar da var. Kanaltürk ödemeleri, bu çerçevedeki ödemeler olarak görülüyor. Bir belgeselden bahsediliyor ama ortada yok. Henüz o filmi izleyemedik. Merak ediyoruz'' dedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat ise CHP'ye ?Bizim gibi mali tablonuzu internette yayınlayın' önerisinde bulundu.

LÜTFİ KAPLAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber