Bakan Güler'in baldızına 'torpil' yapılmamış: Baldız istisnai memurmuş

Haber Giriş : 28 Haziran 2008 12:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, CHP Zonguldak Milletvekili Ali Koçal'ın soru önergesine verdiği yanıtta, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in baldızı Sema Gezgincan'ın, Bakanlık müşavirliğine, ?siyasi parti mensubunun yakını olduğu? için değil, müşavirlik niteliklerini taşıdığı için atandığını söyledi. Bakan Çelik, Gezgincan'ın atamasının ?istisnai memurluk statüsünde? yapıldığını belirtti.

-Koçal ise Bakan Çelik'in yanıtına tepki göstererek ?Enerji Bakanının eşinin kardeşi olmak ?istisnai memurluk' anlamına gelmiş olmalı ki, bu atama yapılmış, amaç ilgili kişinin yüksek maaşla emekli olmasını sağlamak mıdır diye sormak gerekiyor? dedi.

?Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, CHP Zonguldak Milletvekili Ali Koçal'ın soru önergesine verdiği yanıtta, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in baldızı Sema Gezgincan'ın, Bakanlık müşavirliğine, ?siyasi parti mensubunun yakını olduğu? için değil, müşavirlik niteliklerini taşıdığı için atandığını söyledi. Bakan Çelik, Gezgincan'ın atamasının ?istisnai memurluk statüsünde? yapıldığını belirtti. Koçal ise Bakan Çelik'in yanıtına tepki göstererek ?Enerji Bakanının eşinin kardeşi olmak ?istisnai memurluk' anlamına gelmiş olmalı ki, bu atama yapılmış, amaç ilgili kişinin yüksek maaşla emekli olmasını sağlamak mıdır diye sormak gerekiyor? dedi.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, CHP Zonguldak Milletvekili Ali Koçal'ın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in baldızı Sema Gezgincan'ın, bakanlık müşavirliğine atanmasıyla ilgili soru önergesini yanıtladı. CHP'li Koçal, önergesinde ?Sema Gezgincan'ın Ankara'da Anafartalar Anadolu Ticaret ve Ticaret Meslek Lisesinde İngilizce öğretmeni olduğu, 1979'da ilk olarak göreve başladığı ve 1989'da istifa ettiği, 3 yıllık Eğitim Enstitüsü mezunu olduğu, bu görevine 2001 yılında açıktan atandığı ve hiçbir idarecilik görevi olmadığı doğru mudur?? diye sordu. Bakan Çelik ise bakanlık müşavirliği kadrolarına 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 60'ncı maddesinde belirtilen şartları taşıyanlar arasından aynı Kanun'un 59'ncu maddesine göre atama yapıldığını belirterek şunları söyledi:

?Bu çerçevede halen bakanlığımız kadrolarında öğretmen olarak görev yapmakta olan Sema Gezgincan, anılan maddeler uyarınca Bakanlık müşavirliği kadrosuna atanmıştır. Bakanlığımız kadrolarındaki personelin istihdamı, herhangi bir siyasi parti mensubunun yakınının referansı olması şeklinde değil, görevin gerektirdiği niteliklere sahip olanlar arasından ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun'un 30'ncu maddesinde de Bakanlık müşavirlerinin görevleri belirtilmiş ve bu çerçevede görev yapmaktadırlar.?

- KOÇAL: BAKANIN BALDIZI OLMAK İSTİSNAİ MEMURLUK ANLAMINA GELMİŞ OLMALI-

CHP'li Koçal ise Bakan Çelik'in verdiği yanıta tepki gösterdi. Bakan Çelik'in, Güler'in baldızı Sema Gezgincan'ın ataması konusunda, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 59 ve 60'ncı maddelerini dayanak gösterdiğini ifade eden Koçal, ?bu atamanın ?istisnai memurluk statüsünde' yapıldığı ifade edilmektedir. Ancak atama 657 sayılı Devlet Memurları Yasası'nın 59 ve 60'ncı maddeleri kapsamında düşünülemez. Enerji Bakanının eşinin kardeşi olmak ?istisnai memurluk' anlamına gelmiş olmalı ki bu atama yapılmıştır. İstisnai memurluk statüsünde bir atamanın yapılmasındaki amaç, atanacak kişinin bilgi, beceri ve deneyimine, atandığı kurumun ihtiyaç duyması olduğuna göre, sorumuza verilen yanıttan, hiçbir yöneticilik deneyimi olmadığı anlaşılan Sema Gezgincan'ın Enerji Bakanının eşinin kardeşi olmasının yeterli görüldüğü anlaşılıyor? dedi.

Bakan Çelik'in, Gezgincan'ın bir siyasi parti mensubunun yakını olduğu için atanmadığı yönündeki sözlerinin gerçeği yansıtmadığını ifade ederek ?bu cevap kamuoyunu yanıltıcı mahiyettedir. Burada esas amacın saklı olduğu anlaşılıyor. Amaç ilgili kişinin yüksek maaşla emekli olmasını sağlamak mıdır diye sormak gerekiyor? dedi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber