YÖK Başkanı Özcan: Kadro izinlerine değindi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Temmuz 2008 12:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Üniversitelerarası Kurul toplandı

Yazıcıya

Gönder!

Arkadaşına

Gönder!

Yorum Yaz

Ankara - Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, "Yüksek Planlama Kurulu, 2008 yılında kullanılmak üzere üniversitelerimizin ağırlıklı olarak yarım kalan dersliklerini tamirat amacıyla 205 milyon YTL ek kaynak vermiştir" dedi.

Üniversitelerarası Kurul (ÜAK), Kurul Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın Başkanlığı'nda ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde toplandı.

Toplantıya, Özcan ile bazı YÖK Genel Kurulu üyeleri de katıldı.

YÖK Başkanı Prof. Dr Özcan, toplantıda, Yüksek Öğretim Kurulu, Üniversiteler Arası Kurul ve üniversitelerin, yüksek öğretim sisteminin önemli kurumlarından olduğunu belirterek, bu kurulların yüksek öğretim sisteminin sorunlarını çözmek için uyum içinde çalışmasının, sistemin başarısı için son derece önemli olduğunu vurguladı.

Ağustos ayında 21 üniversitede görev süresi dolacak rektörlerin yerine atama yapılması için aday belirleme sürecinin yaşandığını anımsatan Özcan, Yüksek Öğretim Kanunundaki rektör atamasını düzenleyen maddeye değindi.

Özcan, sözlerine şöyle devam etti:

"Öğretim üyelerinin tercihlerinin alınması olumlu olmakla birlikte, üniversitelerimizde yapılan aday belirleme seçimlerinin atanan rektöre oy veren ya da vermeyen ekseninde kırgınlıklara, hatta zaman zaman öğretim üyeleri arasında kalıcı kutuplaşmalara yol açtığı da maalesef gözlenmektedir. Bu durumdan tüm yüksek öğretim camiası büyük rahatsızlık duymaktadır. Rektör adayını belirlemek için yapılan ön seçimin, üniversitelerimizde kırgınlıklara, kutuplaşmalara ve hatta hukuk ihlallerine yol açmasına hiç birimiz asla, müsaade edemeyiz."

Yüksek öğretim kapılarında bekleyen öğrenci sayısını azaltmanın diğer bir yolunun da, kaliteyi düşürmeden kapasiteyi artırmak olduğunu ifade eden Özcan, bu yıl yüksek öğretimi de yaklaşık yüzde 25 oranında bir artış sağlandığını anımsattı. Kontenjanlarda sağlanan bu artışın personel ve mali alanda yapılacak ilavelerle desteklenmesi gerektiğini belirten Özcan, "YÖK olarak bu konuda devletimizin diğer birimleriyle koordinasyon içinde gerekli çalışmaları sürdürmekteyiz. Bu bağlamda Yüksek Planlama Kurulu, 2008 yılında kullanılmak üzere üniversitelerimizin ağırlıklı olarak yarım kalan dersliklerini tamirat amacıyla 205 milyon YTL ek kaynak vermiştir. Buradan bu müjdeyi veriyorum."

Özcan, yüksek öğretim birimlerinin uzaktan öğretim ve ikinci öğretim programlarını açmalarını olumlu karşıladıklarını belirterek, mevcut kapasitenin en etkin bir biçimde kullanılması ve daha çok gence üniversitede okuma imkanı sağlanması için, ÖSYM Kılavuzu'na girmemiş olan, normal ikinci öğretim programları için 25 Ağustos 2008 tarihine kadar üniversitelerden gelecek olan ek yerleştirme taleplerinin de değerlendirileceğini söyledi.

Vakıf üniversitelerinin sayılarının giderek arttığını anlatan Özcan, devlet üniversitelerindeki kapasitenin artması ve yeni vakıf üniversitelerinin kurulması sonucunda önümüzdeki dönemde vakıf üniversitelerinin geçmişe kıyasla daha rekabetçi bir ortamda faaliyet yürüteceklerini ifade etti.

Yüksek öğretim sisteminin diğer bir önemli sorunun da 'öğretim üyesi açığı' olduğunu belirten Özcan, "Yeni kurulan üniversitelerimizin öğretim üyesi ihtiyacının karşılanmasında eski üniversitelerimize büyük sorumluluk düşmektedir" dedi.

Kadro izinleri

Kadro izinleri konusuna da değinen Özcan, üniversitelerin akademik yükselmelerle ilgili yönetmeliklerinin uygulanmasının, hukuki dayanakları olmadıkları için durdurulduğunu hatırlattı.

Üniversitelere bilimsel standartları, nesnel biçimde yükseltmeleri konusunda yetki veren yasal düzenlemenin geçen hafta Resmi Gazete'de yayımlandığını belirten Özcan, şunları söyledi:

"Böylece üniversitelerimizin akademik yükselme kriterlerini oluşturup, kadro ilanlarına çıkmaları önündeki hukuki sorun çözülmüş oldu. Rektörlerimizden Yüksek Öğretim Kurulu onayı almaları için tekliflerini bir an önce YÖK'e iletmelerini bekliyoruz. Öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanlarının alımında da nesnel kriterler öngören kurulumuz, Yüksek Öğretim Kurulu Mevzuat Komisyonu tarafından hazırlanan yönetmelik taslağını da görüş almak üzere üniversitelerimize göndermiştir. Bu yönetmelik hayata geçince başta araştırma görevlisi, öğretim görevlisi ve okutman olamak üzere boş olan diğer öğretim elemanı kadroları ile ilgili olarak ilana çıkılabilecektir."

Üniversitelerarası Kurul Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın da, konuşmasında, toplantıyı YÖK Başkanı ve üyeleri ile birlikte konsensüs içinde yapacaklarını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber