Baz istasyonları için yanlış bilinenler

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Temmuz 2008 18:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, ''Baz istasyonlarının fazlalığı değil, az oluşu daha fazla risk oluşturuyor'' dedi, mücadelesini verdikleri alanları sıraladı. Acarer, Telekomünikasyon Kurulu Mersin Bölge Müdürlüğünce Hatay Kültür Merkezinde düzenlenen ''Elektromanyetik Ölçümler ve Kayıt Dışı Telefonlar'' konulu panelde yaptığı konuşmada, internet güvenliği, fuhuş, çocuk pornosu, hakaret gibi bazı konularla ilgili etkin bir şekilde mücadele ettiklerini söyledi.

Günümüz şartlarında bilgi güvenliğinin çok önemli olduğunu, sanal ortamda yapılan işlemler konusunda vatandaşların çok dikkatli olması gerektiğini ifade eden Acarer, şunları kaydetti.

''Çok hızlı gelişen internet bir özgürlük alanı olarak düşünülüyor. Ancak bu özgürlük başkasınınkini kısıtlıyorsa doğru değildir. Örneğin Türkiye'nin Atatürk'e hakaret, dini duygular gibi bazı hassasiyetleri vardır. Bu konularda herkesin saygılı olması gerekiyor. Özgürlük var diye her şeyin yapılabileceği anlamına gelmemelidir.''

Vatandaşların yapılmasına büyük tepki gösterdiği baz istasyonları konusunda bilgi veren Acarer, zararlı olması halinde Avrupa'da izin verilmeyeceğini belirterek, şöyle devam etti:

''Şu an Antakya'da 320 baz istasyonu var. Buralarda ölçüm yapsak hiçbir şekilde elektromanyetik kirliliğin bulunmadığı tespit edilir. Çünkü elektromanyetik kirliliğin en yoğun olduğu yerler baz istasyonları değil, radyo ve televizyon vericilerinin bulunduğu alanlardır. Bu alanlar, baz istasyonunundan 100 kat daha risklidir. Ayrıca baz istasyonlarının fazlalığı değil, az oluşu daha fazla risk oluşturmaktadır. Cebinizdeki cep telefonu sizin için daha zararlıdır. Çünkü cep telefonunuz baz istasyonuna uzak bir alanda ise bir yeri aradığınızda daha fazla enerji sarf eder ve siz bu dalgalara birebir maruz kalırsınız.''

Kayıt dışı telefonlarla ilgili çalışmaları da aktaran Acarer, bu alanda sürekli mücadele ettiklerini ve tespit edilenleri en kısa sürede görüşmeye kapattıklarını söyledi.

Acarer, 94 milyon telefonun kayıt altına alındığını, bunun ekonomik değerinin 13,5 milyar dolar olduğunu belirtti.

-''İKİNCİ EL SEKTÖRÜNE ÖNEM VERİLMELİ''-

Cep telefonu kullanım süresiyle ilgili Türkiye'de bir ''hovardalık'' bulunduğunun altını çizen Acarer, ''Avrupa'da bir cep telefonu kullanma süresi 3 yıl iken, Türkiye'nin ekonomisi daha kötü olmasına rağmen bu süre sadece 17 aydır. Bu sürenin kısa olması Türkiye'de ikinci el sektörünün olmamasından kaynaklanıyor. Bu sektörün geliştirilmesi ve israfın önüne geçilmesi için çalışılmalı. Ayrıca bakım merkezlerine önem verilmesi gerekiyor'' diye konuştu.

Daha sonra, panel başkanlığını Telekomünikasyon Kurulu 2. Başkanı Galip Zerey'in yaptığı, Telekomünikasyon Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Alkan, Çevre ve Orman İl Müdürü Bilal Doğan, MOBİSAD Genel Başkanı Murat Dursun, Avea İletişim Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Anık, Turcell İletişim Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı İlter Terzioğlu ve Vodafone Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Köksaldı'nın konuşmacı olarak katıldığı 'Elektromanyetik Ölçümler ve Kayıt Dışı Telefonlar'' paneli düzenlendi.

Toplantıya, Vali Nusret Miroğlu, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şerafettin Canda, Belediye Başkan Vekili Tevfik Fazlı Doğan, Antakya Ticaret Odası Başkanı Hikmet Çinçin ve çok sayıda davetli katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber