Güneş çarpmalarında ilk yardım nasıl yapılmalı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Temmuz 2008 14:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Denizli İl Sağlık Müdürü Dr. Erdoğan Taş, güneş veya sıcak çarpmalarına maruz kalan kişilere sıvı verilmemesi gerektiğini bildirdi.

Dr. Taş, aşırı sıcaklar sebebiyle yükselen vücut ısısının beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabildiğini belirterek, bu durumlarda neler yapılması gerektiği konusunda bilgili olunması halinde hasarların önlenebileceğini söyledi.

Güneş veya sıcak çarpmalarının acil olarak tedavi edilmemesi durumunda kalıcı hasarlar oluşabileceğini, hattâ ölümler görülebileceğini kaydeden İl Sağlık Müdürü Taş, "Güneş veya sıcak çarpmalarında kişinin ateşi 39.4 derecenin üzerindedir. Deri kuru, kırmızı ve sıcaktır ancak terleme yoktur. Bulantı kusma, baş ağrısı, baş dönmesi, göz çukurlarının belirginleşmesi ve görme netliğinin bozulmasıyla komaya kadar gidebilen şuur bulanıklığı veya kaybı vardır. Böyle bir kişiye acil müdahale gerekir. Bilinç kaybından önce tedaviye başlanması durumunda iyileşme şansı yüksektir" dedi.

Bu tür vakalarda ilkyardımın önemli olduğunu, ancak yanlış uygulamalar yüzünden kişilerin sağlığının tehlikeye girebileceğini de aktaran Taş, "Kişi hemen serin ve hava akımı olan bir yere alınmalı. Sıkı giysileri gevşetilmeli, soğuk su veya soğutucularla (vantilatör, klima vb.) soğutulmaya çalışılmalı. Kesinlikle sıvı içirilmemeli ve en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Gerekli durumlarda hava yolu açılmalı ve suni solunum yapılmalıdır" şeklinde konuştu.

Uzun süre aşırı sıcağa maruz kalma ve yeterli miktarda sıvı almamaya bağlı su ve mineral kaybıyla sıcak bitkinliği meydana geldiğini de açıklayan Dr. Erdoğan Taş, şöyle dedi:

"Daha sıklıkla yaşlılarda, yüksek tansiyonu olanlarda ve güneş altında çalışanlarda görülür. Aşırı terleme, yorgunluk, halsizlik, bayılma hissi, nabız hızlanması ve ateş yükselmesi belirtileriyle kendini gösterir. Deri soğuk ve nemlidir, nabız hızlı ve zayıftır, solunum hızlı ve yüzeysel, şuur açıktır. Güneş çarpmasının daha hafif şekli olup hayati tehlike yoktur."

Sıcak bitkinliğinde bol sıvı içmenin önemli olduğuna işaret eden Taş, "Serin bir yerde istirahata alınan hastanın giysileri gevşetilip sırt üstü yatırılarak bacakları yükseltilir. Islak havlu veya bezle serinletilmeye çalışılır. Bol miktarda sıvı verilir, özellikle tuzlu ayran içirilir. Yaklaşık bir saat içnde genel durumu düzelmezse mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber