Sağlık Bakanlığı'ndan obezite ile mücadele çalıştayı

Haber Giriş : 08 Temmuz 2008 12:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de de önemli bir sağlık sorunu haline gelmeye başlayan obezite ile mücadelede yapılması gerekenlere ilişkin ?Ulusal Eylem Planı Çalıştayı" düzenliyor. Çoksayıda uzmanın bir araya geldiği Çalıştay'da alınması gereken önlemler ve bu konuda yapılması gerekenler tartışılacak.

-Bu projeyle yeni öğretim yılında okullarda ücretsiz sebze, meyve ve süt dağıtılacak, askerler obezite ile mücadele konularında bilgilendirilecek ve din görevlileri ise; hutbe ve vaazlarda aşırı kiloların zararlarını anlatacak.

- Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de de önemli bir sağlık sorunu haline gelmeye başlayan obezite ile mücadelede yapılması gerekenlere ilişkin ?Ulusal Eylem Planı Çalıştayı" düzenliyor.

Birçok uzmanın bir araya geldiği çalıştayda ?Türkiye obezite ile mücadele programı ve ulusal eylem planı taslağı? tartışılıyor. Taslak üzerindeki görüşmelerin ardından alınacak kararlar Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a sunulacak. 2008-20012 yıllarını kapsayacak olan eylem planına göre, yeni öğretim yılında okullarda ücretsiz sebze, meyve ve süt dağıtılacak, askerler obezite ile mücadele konularında bilgilendirilecek ve din görevlileri ise; hutbe ve vaazlarda aşırı kiloların zararlarını anlatacak.

-2015 YILINDA OBEZ SAYISI 700 MİLYONA ÇIKACAK-

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünyada 400 milyonun üzerinde obez ve yaklaşık 1.6 milyar fazla kilolu birey bulunuyor. 2015 yılında ise, obez sayısının 700 milyona, fazla kilolu birey sayısının ise 2.3 milyara ulaşacağı tahmin ediliyor.

Topluma yeterli-dengeli beslenme ile düzenli fiziksel aktivite alışkanlığının kazandırılması ve obezite riskinin azaltılması amacıyla 2008-2012 yılları arasında uygulanacak olan Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri'nce hazırlanan ?ulusal eylem planı?nda öne çıkan başlıklar ise şunlar oldu:

-OBEZİTE İLE MÜCADELE BİLGİ HATTI KURULUYOR-

Sağlık Bakanlığı'nın tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde uygulayacağı proje kapsamında, 81 ilde Sağlık Müdürlükleri bünyesinde obezite ile mücadele konusunda hekim, diyetisyen, psikolog, fizik tedavi uzmanı ve hemşireden oluşan bir eğitim ekibi oluşturulacak ve bireylerin her an ulaşabilecekleri ve doğru bilgi alabilecekleri ücretsiz ?Obezite İle Mücadele Bilgi Hattı? kurulacak. Eylem planına göre, ayrıca obezite ile mücadele konularında topluma doğru mesajların ulaştırılması amacıyla halk eğitim merkezleri gibi yerlerde eğitim etkinlikleri düzenlenecek, sağlık muhabirlerinin, yapımcı ve yönetmenlerin bilgi düzeyi artırılacak.

-HUTBELERDE OBEZİTE İLE MÜCADELE İŞLENECEK-

Sağlık Bakanlığı'nın obezite ile mücadele eylem planında pek çok kuruma da görevler düşüyor. Silahlı Kuvvetlerden Diyanet'e kadar pek çok kurum obeziteyle mücadelede belli sorumluluklular üstlenecek. Silahlı Kuvvetler bünyesindeki acemi er eğitim merkezleri başta olmak üzere, askerler ile Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesindeki kurum ve kuruluşlardaki emniyet mensuplarının obezite ile mücadele konularında bilgilendirilmeleri sağlanacak. Toplum liderlerinden biri olan din görevlileri ise, vaazlarında, hutbelerde obezite ile mücadele konularına yer verecek. Ayrıca sanatçıların, sporcuların ve politikacıların topluma doğru mesaj vermeleri sağlanarak, yanlış mesajların verilmesi engellenecek. Öte yandan okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretimde mevcut beden eğitimi derslerinde yapılan etkinliklerin niteliği ve süresi arttırılırken, üniversitelerde ise beden eğitimi dersleri zorunlu hale getirilecek. Okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim ve üniversite öğrencilerinin yılda 2 kez vücut ağırlığı ve boy uzunluğu ölçümleri yapılacak, okul kantin ve yemekhanelerindeki beslenme hizmetlerinin belirli aralıklarla kontrolü sağlanacak ve ilgili birimlerle işbirliği içinde gerekli tedbirler alınacak.

-OKULLARDA ÜCRETSİZ SEBZE, MEYVE DAĞITIMI YAYGINLAŞTIRILACAK-

Obezite ile mücadelede ulusal eylem programı çerçevesinde, özellikle sosyo-ekonomik düzeyi düşük olan bölgelerdeki okullarda, ücretsiz okul kahvaltı ve yemek programlarının düzenlenmesi sağlanacak, yine okullarda ücretsiz taze sebze, meyve ve süt dağıtımı bütçe imkanları dahilinde yaygınlaştırılacak. Ayrıca dershanelerde öğrencilerin fiziksel aktiviteye teşvik edilmesine yönelik programlar geliştirilecek.

-500'DEN FAZLA ÇALIŞANI OLAN İŞ YERİNİN SPOR MERKEZİ KURMASI ZORUNLU OLACAK-

İş gücü kaybını önlemek ve verimliliği artırmak amacıyla; çalışanların yeterli ve dengeli beslenmesini sağlamak için de bir dizi tedbir alınacak. Çalışanlar, işyerlerinde beslenme ve fiziksel aktivite konularında bilgilendirilecek, iş yerlerindeki toplu beslenme hizmetlerinde diyetisyenler tarafından hazırlanan mönüler yaygınlaştırılacak. İş yeri çalışanları arasında obezite taraması yapılacak, beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite durumları saptanacak. Ayrıca, 500'den fazla çalışanı olan işyerlerinde spor merkezi kurma zorunluluğu getirilecek ve bu tesislerde uzmanlarca egzersiz programları yürütülecek. İşyeri çalışma saatleri öncesinde, sonrasında ve öğle tatillerinde çalışanların fiziksel aktivite yapmalarına yönelik imkanlar sağlanırken, çalışma saatlerinde ise masa başında egzersiz teşvik edilecek ve çalışanlar arasında spor etkinlikleri ve müsabakalar yaygınlaştırılacak.

-YEMEK PROGRAMLARI DİYETİSYEN EŞLİĞİNDE YAPILACAK-

Obeziteyle mücadele programında medyaya da pek çok sorumluluk yükleniyor. Özellikle medya haberleri ve reklamlar aracılığıyla yeterli-dengeli beslenme ile hareketli yaşamın desteklenmesi amaçlanıyor. Bu bağlamda, gıda reklamları yeniden düzenlenecek ve gıda reklamlarının denetimine yönelik özdenetim merkezi kurulacak. Yine programın medya ayağında, ulusal ve yerel televizyon kanallarında yeterli ve dengeli beslenme, obezitenin önlenmesi ve fiziksel aktivitenin artırılmasına ilişkin bilimsel geçerliliği olan ve konunun uzmanları tarafından desteklenen programların sayısı artırılacak. Özellikle kadın programlarında yer alan yemek hazırlamaya ilişkin bölümlerde diyetisyen eşliğinde bilimsel, yeterli ve dengeli beslenme ilkelerine uygun bilgiler verilecek.

-DAHA ÖNCE DEVLET TARAFINDAN KARŞILANMAYAN MÜDAHALELERİ SGK KARŞILAYACAK-

Obeziteyle mücadele çevre düzenlemesinde dahi kendini gösterecek. Şehir içi alanlar; yayalar, engelliler, bisiklet kullananlara öncelik verilerek otomobillere göre değil; insanlara göre tasarlanacak; parklarda egzersiz alanları, basketbol sahası, futbol sahası gibi alanlar yaygınlaştırılacak. Öte yandan daha önce "estetik müdahale" olarak nitelendirdiği bazı müdahaleleri karşılamayan devlet, obeziteye ilişkin birçok tedaviyi artık karşılayacak. Bu bağlamda, şişmanlıktan kurtulmak için obezite merkezleri kurularak, bu merkezlerde uygulanacak olan mide balonu, kelepçe, by-pass gibi uygulamaların masrafları Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanacak.

-SAĞLIK BAKANLIĞI : ?OBEZİTE GÖRÜLME SIKLIĞI KADINLARDA DAHA FAZLA?

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, obezitenin hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerin problemi haline geldiğini söyledi. Buzgan, ?Ülkemizde obezite görülme sıklığı yüzde 15-16'lara kadar çıktı. Kadınşarda ise daha fazla olmak üzere yüzde 40'lar, erkeklerde ise yüzde 20'ler civarında görülüyor? dedi.

- Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, obezitenin hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerin problemi haline geldiğini söyledi. Buzgan, ?Ülkemizde obezite görülme sıklığı yüzde 15-16'lara kadar çıktı. Kadınşarda ise daha fazla olmak üzere yüzde 40'lar, erkeklerde ise yüzde 20'ler civarında görülüyor? dedi.

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, ?Türkiye obezite ile mücadele programı ve ulusal eylem planı çalıştayı?nda yaptığı konuşmada, obezitenin hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeler için bir problem haline gelmeye başladığını savundu. Buzgan, Türkiye'de obezite görülme sıklığının yüzde 15-16'lara kadar çıktığını ifade ederek ? Kadınlarda ise daha fazla olmak üzere yüzde 40'lar, erkeklerde ise yüzde 20'ler civarında görülüyor? dedi. Buzgan, kalp, damar ve akciğer hasatlıkları gibi hastalıkların ön sıralarda yer almaya başladığını belirterek, en büyük risk faktörlerinin ise hareketsiz yaşam, yanlış beslenme ve tütün kullanımı olduğunu söyledi.

-?ŞİŞMANLIK PİŞMANLIKTIR' SLOGANI-

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Buzgan, obezitenin toplum yapısından da kaynaklandığını ifade ederek şunları söyledi:

?Şişmanlık pişmanlıktır gibi bazı sloganlar söylenebilir. Toplu, kilolu olmanın sağlıklı olmakla eş değer olduğu bir toplumda büyüdük. Halbuki patolojik olmayan bir zayıflığın daha sağlıklı olduğunu biliyoruz. Gün geçtikçe yaşam şeklinin değişmesiyle kilomuz da artıyor. Asansör, televizyon başında zman geçirme, yanlış beslenme ile kilolarımız fazlalaşıyor. Tabi boyumuz da uzuyor; ancak boyla orantılı olmayan bir şekilde kilolar daha da artıyor.?

Obezitenin ortaya çıkardığı hastalıklar göz önüne alındığında daha fazla yatırım gerekliliğinin ortaya çıktığına işaret eden Müsteşar Yardımcısı Buzgan, obezite ile mücadelede siyasi bir kararlılığın olmasını da vurguladı. Buzgan şunları söyledi:

?Bu program oluşurken birçok Bakanlık, üniveristeler ve sivil toplum kuruluşlarundan katkılar alındı ve bir taslak ortaya çıktı. Son şeklinin ise, bir eylem planı olacak şekilde hazırlanması gerekiyor. İzlenebilir ve denetlenebilir olması lazım. Sağlıklı yaşam herkesin hakkı. Bu ise Sağlık Bakanlığı'nın başta gelen görevlerinden biri. Yani koruyucu sağlık hizmetlerinin ortaya konulması. Artık yetersiz beslenmenin değil, dengesiz beslenmenin sorun olduğunu görüyoruz. Fiziksel aktiviteyi de geliştirmemiz gerekecek. Ülkemiz televizyonun çok izlendiği, okumanın az olduğu bir ülke. Bu nedenle haberlerdle, filmlerle, dizilerin içine indirekt olarak yerleştirmek ile katkı sağlanabilir. Basının da desteğini almamız gerekiyor

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber