Baykal: Böyle bir dava skandaldır

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Temmuz 2008 15:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Ergenekon soruşturmasında 13 aydır iddianamenin hazırlanmamış olmasını eleştirerek, "Bir garabet var. Sanıkları biliyorlar da suçu bilmiyorlar. Kimlerin sanık olması gerektiği biliniyor ama onların suçlarının adı konulamamıştır. Böyle bir dava skandaldır" dedi.

Baykal, partisinin TBMM Grup toplantısında yaptığı konuşmada, AK Parti hakkında Anayasa Mahkemesinde açılan kapatma davasının gündemden düştüğünü, Ergenekon soruşturmasının birden bire Türkiye'nin ilgisini çeken ana dava haline geldiğini belirtti.

Anayasa Mahkemesindeki davanın usulüne uygun, her türlü dedikodu ve şaibeyi gereksiz kılacak şekilde götürüldüğünü anlatan Baykal, ama İstanbul'daki Ergenekon soruşturmasının her gün gazete manşetlerinde yer aldığını belirtti. "İstanbul'daki davanın aslında büyük ölçüde siyasal nitelik taşıyan, siyasi bir ihtiyaçla gündeme getirilen; zamanlamasıyla, kapsamıyla, gelişmesiyle, siyasi yönlendirmenin olağanüstü etkili olduğu bir dava niteliğinde götürüldüğü ortaya çıkmıştır" diyen Baykal, siyasal niteliğin soruşturmanın başlangıç dönemlerinden itibaren net bir şekilde görüldüğünü savundu.

Baykal, Ergenekon soruşturmanın yürütülüş biçiminin de kamuoyunu çok derinden etkilediğini, ilgi çektiğini; ancak 13 aydan beri kamuoyunu tatmin edecek, gözaltına alınan insanların durumlarını anlamalarına fırsat verecek iddianamenin ortaya konulamadığını ifade ederek, "Bu, çok ağır, vahim bir durumdur. İlk kez Türkiye'de yaşanmaktadır" dedi.

"Askeri müdahaleden sonra 950 sanık toplanıyor. 3 ay içinde iddianame ortaya konuluyor ve yargılama başlıyor" diyen Baykal, şunları söyledi:

"Şimdi normal, demokratik hukuk devleti süreci yaşıyoruz ama 13 ay geçmiş, insanlar gözaltına alınmış, hala ortada iddianame yok. Dünyanın hiçbir demokratik hukuk devletinde böyle bir tablo olamaz. Bu, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırıdır. AİHM kararlarına aykırıdır. Bizim, hukukumuza, anayasamıza aykırıdır. Makul süre içinde açılması lazım. Bir sürenin belirlenmemiş olması, size o süreyi sonsuza denk uzatma hakkı, yetkisi vermez. Gereğini yapacaksınız. Niye yapmıyorsunuz, ceza vermek için mi yapmıyorsunuz? Yoksa ne istediğinizi mi bilmiyorsunuz? Bir garabet var. Sanıkları biliyorlar da suçu bilmiyorlar. Kimlerin sanık olması gerektiği biliniyor ama onların suçlarının adı konulamamıştır. Suçların adı konulamadığı için iddianame yazılamamış. Böyle bir manzara... Bu, saygıdeğer bir hukuk tablosu olarak kabul edilebilir mi? Böyle bir dava skandaldır. 13 ay boyunca insanları gözaltına alacaksınız ama onları neyle suçladıklarını dahi inandırıcı bir biçimde söylemeyeceksiniz. Sanıkların avukatları neyle suçlandıklarını bilmiyorlar. Sanıkların avukatları, dosyanın içeriğine giremiyorlar, dosyayı göremiyorlar. Böyle bir şey olur mu?"

Baykal, "Soruşmanın gizli olması gereken ilk aşamalarında, yandaş yayın organlarına yapılan merkezi servis sonucu bir yıpratma kampanyası, siyasi mahkum etme çabası" olduğunu ileri sürerek, emniyet ve savcılıkta alınan ifadelerin, gizli olan ilk soruşturma bilgilerinin nasıl gazete manşetlerinde yer aldığını sordu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber