Melen Çayı kuruyor... İstanbul suyu tehlikede

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 08 Temmuz 2008 16:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Zafer TOKUŞ/ADAPAZARI (Sakarya), (DHA)

İSTANBUL'un su ihtiyacına takviye olacak Sakarya'nın Kocaali İlçesi'ne bağlı Ortaköy Beldesi'nde bulunan Melen Çayı'ının su seviyesinde, derelerde yaşanan kuraklık nedeniyle önemli düşüş meydana geldi. Devlet Su işleri tarafından yapılan barajdaki su seviyesi de 50 santietrenin altına düştü. Barajda 5 motordan sadece ikisi çalışırken, bölgede oturan fındıkç üreticileri, ?İki hafta içerisinde yağış olmazsa işimiz çok zor? dedi.

Melen Çayı'nı besleyen Maden ve Evcil derelerinde artan sıcaklık nedeniyle su seviyesinde düşüş yaşandı. Kurumak üzere olan derelerin bulunduğu köylerde oturanlar, geçen hafta derelerin kuruduğunu söyleyerek ?İki hafta önce su akmıyordu. Dereler kurumuştu. İki gün yağmur yağınca dereler kendine geldi. Ancak yine de su seviyesi geçen yıla oranla çok azaldı. iki hafta daha böyle giderse dereler tamamen kuruyacak? dedi

YAĞMUR YAĞMAZSA FINDIK YOK

Köy halkından Nizamettin Aşçı derelerin kuruma noktasına gelmesi nedeniyle fındık ve bahçelerini sulayamadıklarından yakınarak, ?Su motorlarıyla bu derelerden su almamız mümkün değil. İki hafta içerisinde yağmur yağmazsa, bırakın Melen'i bölgemizdeki fındıklar da olmayacak. Bu aylarda fındıkların sulanması gerekiyor? diye konuştu. Görele Köyü Muhtarı Ali Kamil Tan ise, derelerdeki su seviyesinin düşmesi nedeniyle Melen'i de tehlikenin beklediğini kaydetti. Muhtar Tan, ?İşimiz Allah'a kaldı. Yağmur yağmazsa fındıklarımızın iç doldurması mümkün değil. Zaten bölgelerde fındıkların yarısı kurumak üzere. Dereler de kurumak üzere. Yağmuru beklemekten başka çaremiz yok? dedi.

Ortaköy Beldesi'nde Melen Çayı üzerinde Devlet Su işleri tarafından yapılan barajdaki su seviyesini gösteren çizelgede de seviye 50 santimin altında düştü. Barajda su toplanan bölgede ise sürekli olarak su tutulmaya çalışılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber