İstanbul ABD konsolosluğu önünde çatışma: 3 polis şehit oldu, 3 saldırgan öldü

Haber Giriş : 09 Temmuz 2008 14:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Atalay: "3 polisimiz şehit oldu acımız büyük

- İçişleri Bakanı Beşir Atalay, ABD Konsolosluğu yakınındaki silahlı saldırıda 3 polisin şehit olduğunu belirterek, "Acımız büyük" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakanlık Merkez Bina'da yaklaşık 25 dakika süren bir görüşme yapan İçişleri Bakanı Atalay, görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Atalay, "İstanbul'da ABD Başkonsolosluğu'nun önünde üzücü bir olay yaşadık, şehitlerimiz var. 3 polisimiz şehit oldu. Acımız büyük" dedi.

Olayda, 3 teröristin ölü olarak yakalandığını bildiren Atalay, olayın detaylarıyla ilgili çalışmalar yapıldığını anlattı. Atalay, "Biraz önce İstanbul Valisi'nin açıklamaları oldu. Daha fazla bir şey söyleyemiyoruz. Şu anda savcılar da olay yerine intikal etti. Çok yönlü araştırmalar yapılıyor. Ben de İstanbul'a gideceğim biraz sonra. Yerinde inceleme yapacağız. Açıklığa kavuştuğunda daha geniş açıklama yapılacak" diye konuştu.

"Saldırganların uyrukları belli mi?" sorusuna Atalay, "Şu anda o konuda bir açıklama yapamıyoruz. Savcılığa yeni intikal etti. Çalışmalar yapılıyor. Şu anda detaylı bilgi veremiyoruz" yanıtını verdi.

"Böyle bir eylemin nasıl bir amacı olabilir?" sorusu üzerine Atalay, "Şu anda detaylarıyla, amacıyla ilgili açıklama yapamıyoruz. Kesin bilgilere ulaşmadan açıklama yapmak doğru olmaz. Elimizde bazı bilgiler var ama inceleme sonuçlandırılsın ondan sonra yapmak lazım" diye konuştu.

Beşir Atalay, kaçan teröristle ilgili bir soru üzerine, "Kaçan teröristle ilgili bir araba konusunda görenlerin ifadeleri var. Ama o da araştırılıyor. Olayın detayları üzerinde çalışılıyor. Valimiz, emniyet müdürümüz herkes orada" dedi.


SALDIRIYI GERÇEKLEŞTİREN ÖRGÜTÜN İBDA/C- EL KAİDE KESİNLİK KAZANIYOR

? İstanbul'daki ABD Başkonsolosluğu'na yapılan saldırıda elde edilen bulgular, saldırıyı İBDA/C-El Kaide'nin gerçekleştirmiş olma olasılığını güçlendiriyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nde yapılan çalışmalarda, saldırının ardındaki örgütün İBDA/C-El Kaide olma olasılığı güçlendi. ANKA'nın edindiği bilgiye göre Emniyet yetkilileri, saldırıyı gerçekleştiren teröristlerin kimlik bilgilerinden yola çıkarak yaptıkları araştırmada, ölen kişilerin İBDA/C ile bağlantılı olduğunu saptadı. Türkiye'de İBDA/C'nin El Kaide ile birlikte çalıştığını hatırlatan Emniyet yetkilileri, bu eylemin de söz konusu örgüt bağlantılı olacağının giderek kesinlik kazandığına işaret ettiler.

Bu arada, Emniyet yetkilileri, 2003 yılında HSBC ile İngiliz Başkonsolosluğu'na yapılan saldırıları da İBDA/C-El Kaide örgütünün üstlendiğini anımsattılar. Bu yılın ilk ayında Gaziantep'de İBDA/C-El Kaide'nin bir örgüt evine operasyon düzenlendiğini hatırlatan yetkililer, bu operasyonda da dört teröristin hayatını yitirdiği, bir polisin de şehit olduğunu hatırlattılar.

Emniyet yetkilileri, bu bağlantılar ile birlikte saldırganların isimlerini operasyonu sekteye uğratacağı gerekçesiyle açıklamıyor. Ancak, başta İstanbul olmak üzere bazı illerde belirlenen adreslere eş zamanlı baskınlar düzenlendiği bildiriliyor.

-EL KAİDE NEDİR-

11 Eylül'de ABD'nin Dünya Ticaret Merkezi ikiz kulelerine yönelik uçak saldırısıyla dünyada herkesin ismini duyduğu El Kaide terör örgütü Vikipedi (Özgür Ansiklopedi) sitesinde şöyle tanımlanıyor:

"El Kaide, 1988 yılında, Usame Bin Ladin tarafından Sovyet birlikleri ile savaşmak amacıyla, soğuk savaş döneminde S.S.C.B'nin Afganistan'ı işgal edebileceği öngörüsü üzerine Amerikan destekli ve CIA Operation Cyclone programı adında bir çalışma sonucu kurulmuştur. S.S.C.B - Afganistan işgali sırasında Afgan topraklarını korumuştur. Fakat Soğuk Savaş sonrasında yüksek gücüyle denetimsiz kalan El-Kaide Terörist faaliyetlere girişerek kendisine ana felsefe olarak İsrail'in yok olması ve Müslüman ülkelerde halifelik inancı altında büyük bir devlet kurma inancını benimsemiştir. El-Kaide Dünya üzerinde birçok terörist eylemden dolaylı veya direkt sorumlu tutulan silahlı bir terör örgütüdür. Liderliğini Usame Bin Ladin'in yürüttüğü düşünülen bu örgüt dünyanın birçok ülkelerine yayılmış çok sayıda hücrelerden oluşmaktadır. Bu örgütün sorumluluğunu üstlendiği 11 Eylül 2001 Saldırıları dünyanın en büyük terör saldırı eylemi olarak tarihe geçmiştir.

El-Kaide'yi terör örgütü listesine alan kuruluşlar ve ülkeler şu şekilde sıralanmaktadır. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, NATO Kuzey Atlantik Paktı, AB Avrupa Birliği, ABD Amerika Birleşik Devletleri, Avusturalya, Kanada, İsrail, Japonya, Hollanda, İngiltere, Rusya, İsveç, İsviçre. El-Kaide'yi Türkiye NATO üyeliği sebebiyle Terör Örgütü olarak adlandırmaktadır.

Örgüttün Türkiye'de de yapılanması bulunuyor. Örgüt İBDA/C ile birlikte 2003 İstanbul'da HSBC ile İngiliz Konsolosluğu'na kanlı saldırı düzenlemiş, çok sayıda vatandaş yaşamını yitirmişti."


Polis yakınları sinir krizi geçirdi

Saldırıyı duyarak hastaneye gelen polis yakınları olayın şokunu yaşarken bazıları sinir krizi geçirdi.

Saldırıya uğrayan polislerin yakınları İstinye Devlet Hastane'sine gelerek yakınlarının durumu hakkında bilgi edinmeye çalıştılar ve daha sonra polisin yoğun güvenlik önlemleri altında ve basına hiçbir açıklamada bulunmadan ayrıldılar.

İstanbul Valisi Muammer Güler'le birlikte hastaneye gelen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da herhangi bir açıklama yapmayarak hastaneden ayrıldı.

-GÜLER VE CERRAH YARALILARLA GÖRÜŞÜYOR

İstanbul valisi Muammer Güler ve İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ise hastanede yaralı polislerden olay hakkında bilgi alıyorlar. Bu arada polis hastane çevresinde yoğun güvenlik önlemi aldı.


Saldırganın birsinin ismi: Erkan Kırgız

Saldırıyı gerçekleştirenlerden biri 1982 doğumlu Bitlis Ahlat doğumlu Erkan Kırgız.. Saldırganlardan iki kişinin Afganistan'a girip çıktığı iddia ediliyor.


Saldırganlardan ikisinin kimliği tespit edildi

- Sarıyer'de ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu önünde düzenlenen silahlı saldırı olayında ölü ele geçirilen saldırganlardan 2'sinin kimliği belirlendi.

İstinye'deki konsolosluğun alt girişinde gerçekleştirilen ve polis memurları Nedim Çalık, Erdal Öztaş ve Mehmet Önder Saçmalıoğlu'nun şehit olduğu silahlı saldırının ardından çıkan çatışmada ölü ele geçirilen saldırganlardan birinin Bitlis nüfusuna kayıtlı olan Erkan Kargın (26), diğerinin ise Bülent Çınar olduğu anlaşıldı. Öldürülen diğer kişinin ise kimliğini belirleme çalışmaları sürüyor.

Cesetleri Adli Tıp Kurumuna kaldırılan bu kişilerin, başka bir suça karışıp karışmadıklarının ortaya çıkartılması için parmak izi ve kan örneklerinin alındığı belirtildi.

Olayda kullanılan ve saldırganlardan ele geçirilen pompalı tüfek ve tabancaların da ayrı bir suçta kullanıp kullanılmadığının belirlenmesi için incelendiği bildirildi.

Silahlı saldırının ardından kaçan bir kişi ile kullandığı aracın da bulunmasına çalışıldığı öğrenildi.

Olay yerinde bulunan güvenlik kamerası görüntülerinin de incelendiği, çatışmanın 2 dakika sürdüğünün tespit edildiği de kaydedildi.

Konuya ilişkin Beşiktaş'taki özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcılığınca başlatılan inceleme ve araştırmalar da sürüyor. İnceleme ve araştırmalarını sürdüren savcılık yetkililerinin olaya ilişkin çalışmalarda, ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu yetkilileriyle de irtibat halinde olduğu öğrenildi.

Yetkililer, saldırganların örgütsel bağlantılarına ilişkin bazı bilgiler bulunduğunu, ancak bu konudaki kesin tespitlerin araştırmalar sonucu ortaya çıkacağını ifade ettiler.

Emniyete göre saldırı 'intihar saldırısı'

Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Harekat Daire Başkanlığı yetkilileri, ilk bilgilere göre saldırının "dini motifli bir terör örgütü" tarafından gerçekleştirildiğini sandıklarını ifade ettiler.

ANKA'ya bilgi veren yetkililer, saldırının bir intihar saldırısı olduğunu ifade ettiler. Yetkililer, "Saldırının tarzı ilk etapta intihar saldırı olduğu izlenimini kuvvetlendiriyor. Çünkü böyle bir saldırıdan sağ çıkamayacaklarını biliyorlar. Saldırganların biri Suriye uyruklu, ikisi Türk. Yine ilk izlenimimiz saldırının dini motifli terör örgütü işi olduğu yönünde" diye konuştular.


Vali Güler: 3 polis şehit oldu, 3 saldırgan öldü

İstanbul Valisi Muammer Güler, ABD İstanbul Başkonsolosluğu vize giriş kapısındaki polis noktasına yapılan saldırıda, biri koruma görevlisi, 2'si trafik polisi 3 emniyet mensubunun şehit olduğunu, 3 saldırganın da ölü ele geçirildiğini bildirdi.


Görgü tanığı: Polisler çatıştı Amerikalılar kaçtı

ABD Başkonsolosluğu önünde polis ekiplerine silahlı saldırı meydana geldi. Görgü tanıkları ilginç ayrıntıları dile getirdi.

"Saldırganlarda uzun namlulu silahlar vardı. Amerikan görevlileri kendilerini hemen güvenli bölgeye attılar." diye konuştu.

Amerikan görevlilerinin polise yardım etmediğini öne süren görgü tanığı, "Neden Amerikalılara bir şey olmuyor da Türk polisine oluyor" diyerek sitemini dile getirdi.

1'i yaralı 4 saldırganın geldikleri araçla gittiklerini kaydeden görgü tanığı, yaralı polisleri hemen hastaneye getirdiklerini 4 polisten 3'ünün şehit olduğunu ifade etti.

Bu arada ölen polis memurlarının yakınları hastaneye akın etti. Bazı polis memurlarının sinir krizleri geçirdiği görüldü.

Olay yerindeki hareketlilik sürüyor.


Polis saldırganların örgüt bağlantısını araştırıyor

ABD Başkonsoloslu önünde silahlı saldırıda El Kaide ile DHKP-C terör örgütünün gerçekleştirdiği ihtimali üzerinde duruluyor.

Saldırıyı 4 kişinin gerçekleştirdiği, 3 teröristin öldürüldüğü ve 1 teröristin ise olay yerine geldikleri Ford Focus marka araç ile kaçtığı tespit edildi. Öte yandan, 3 polis memurunun yaralanarak hastaneye kaldırıldığı ve 2 polis memurunun şehit olduğu belirtildi.

Olay yerine giden çok sayıdaki Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin kapsamlı araştırma yaptıkları ve kaçan aracı yakalamak için geniş çaplı operasyon başlattığı öğrenildi. Polisin ilk izlenimlerine göre saldırıyı ağırlıklı olarak El Kaide terör örgütünden şüphelendiği bildirildi. Saldırıyı gerçekleştiren ve çatışmada öldürülen teröristlerden bir tanesinin sakallı olduğu tespit edildi. Polis ayrıca, çökme aşamasına gelen DHKP-C terör örgütünün de bu eylemi ses getirmek amacıyla yapmış olabileceği ihtimalini de değerlendiriyor.

Öte yandan, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekili Turan Çolakkadı da 2 savcı ile birlikte olay yerine giderek inceleme yapacak. Çolakkadı, terörist saldırı olmasının kesinleşmesi üzerine soruşturma başlatacak.


Olay yerinden ilk görüntüler

İstanbul'daki ABD Başkonsolosluğu önünde polisle çatışmanın ardından olay yerine giden kameralar, bu görüntüleri yakaladı...


Şehit polis memurlarının kimlikleri

ABD Başkonsolosluğu'nun önünde şehit olan polis memurlarının isimleri belli oldu. Olayla şehit olan koruma görevlisi polisin Nedim Çalık olduğu belirtilirken iki trafik polisinin isimleri ise Mehmet Saçaklıoğlu ve Erdal Öztaş olduğu ifade edildi.


Saldırganların ellerinde el bombası varmış

ABD İstanbul Başkonsolosluğu önündeki polis noktasına silahlı saldırıyı gerçekleştiren teröristlerin ellerinde el bombası ve uzun namlulu silah bulunduğu öğrenildi.

Melih Doğan isimli görgü tanığı, saldırıyı gerçekleştiren teröristelerin gri Ford Focus marka otomobille konsolosluk önüne geldiğini ve ellerinde el bombası ile uzun namlulu silah bulunduğunu söyledi. Doğan, saldırganlardan birinin olay yerinden kaçtığını ifade etti.

Öte yandan, saldırıda 3 polis memurunun şehit olduğu, saldırıyı gerçekleştiren teröristlerden 3'ünün öldürüldüğü belirtildi.

Bu arada, olay yerinde inceleme yapan İstanbul Valisi Muammer Güler, şehit olan polislerden birinin trafik polisi, 2'sinin ise koruma polisi olduğunu söyledi.


3 polisin şehit olduğu iddiası

Sarıyer'de polise düzenlenen silahlı saldırıda 3 polis memurunun şehit olduğu, yaralanan bazı kişilerin de hastaneye kaldırıldığı belirtildi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, İstinye'deki ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu'nun alt kısmındaki girişte, henüz kimliği belirlenemeyen kişilerce polise silahla ateş açıldı. Daha sonra bu kişiler ile polisler arasında silahlı çatışma çıktı.

Bir süre devam eden çatışmada 3 polis memurunun şehit olduğu, yaralanan bazı vatandaşların da çevredeki hastanelere kaldırıldığı kaydedildi.

Şehit olan polis memurlarından birinin konsolosluk önünde görevli olduğu, diğer 2 polis memurun ise trafik polisi olduğu öğrenildi.

Saldırının ardından polis olay yerinden kaçan bir otomobildeki silahlı kişileri yakalamak için çalışma başlattı.


Saldırı saat 11:05'te meydana geldi

ABD Başkonsolosluğu'nun önünde bulunan polis noktasına yapılan saldırının 11.05'te gerçekleştiği bildirildi.

Görgü tanıklarına göre beyaz Doblo bir araçtan inen üç saldırgan ellerinde bulunan tabancalarla polis kulübesine saldırdı. Polisler ile saldırganlar arasında silahlı çatışma 8-10 dakika sürdü. Olayda saldırganların öldürüldüğü bildirildi. Resmi makamlar, olay yerindeki ölü ve yaralı sayısını henüz teyit etmediler.


Vatandaşlardan yaralanan yok

ABD Başkonsolosluğu'nun önünde vize almak isteyen vatandaşların sağlık durumlarının iyi olduğu bildirildi.

Olayda vize almak isteyen vatandaşların içerde olması nedeniyle bir yaralanmanın söz konusu olmadığı bildirilrdi. Polis olay yerinde geniş güvenlik önlemi aldı.


Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) İstanbul Başkonsolosluğu önünde polis ekiplerine silahlı saldırı meydana geldi. 4 polis yaralandı bir saldırganın olay yerinde meydana gelen çatışmada öldürüldüğü öğrenildi.

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) İstanbul Başkonsolosluğu önünde polis ekiplerine silahlı saldırı meydana geldi. Telsiz anonslarından saldırıyı beyaz renkli Kongo marka otomobilde bulunan 3 kişinin gerçekleştirdiği anons edildi. İlerleyen dakikalarda çıkan çatışmada 4 polisin yaralandığı ve 1 saldırganın öldürüldüğü öğrenildi. Saldırıyı düzenleyenler beyaz renkli bir otomobil ile geldiler.

Tererle Mücadele ve Asayiş ekipleri olay yerine geldi. Yerde yatanların üzerinde üniforma olmadığı öğrenildi. Olay yerine çok sayıda ambülans gönderildi.

Saldırı bölgesinden ilk notlar

Saldırı bölgesindeki görgü tanıklarından alınan ilk bilgiler şöyle.

Saldırı beyaz renkli 'Kango' tipli bir araçla başkonsolosluk önündeki polis noktasına gerçekleştirildi.

Araçtan çıkan 3 şahısla polislere ateş açtı

Saldırganların üçü öldürüldü.

Bir polisin de şehit olduğu öğrenildi.

Yaralı polisler hastaneye kaldırıldı.

Saldırı 7-8 dakika sürdü.

Saldırı alt kapı diye adlandırılan kapıda gerçekleşti.

Emniyet Müdürü Cerrah olay yerinde

İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, polise saldırının yaşandığı ABD Başkonsolosluğu'nun önüne geldi.

Olay yerinde polislerden bilgi alan Cerrahoğlu'nun görgü tanıklarıyla konuştuğu görüldü. Bu arada saldırganların kimlik tesbiti yapılıyor. Yaralı polisler de hastaneye kaldırıldı.

Ayrıntılar geliyor...

Memurlar.Net ve Ajanslar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber