Adli polis geliyor

Haber Giriş : 30 Ekim 2004 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

17 Aralık zirvesinden önce önemli bir düzenleme daha hayata geçiriliyor. Buna göre polis, olay meydana gelinceye kadar devrede olacak. Olay sonrasına ise ?Adli Polis' bakacak

AK Parti Hükümeti, 17 aralıktaki Avrupa Birliği Liderler Zirvesi öncesinde, çok önemli bir düzenlemeyi daha hayata geçirmeye karar verdi. Yeni düzenlemeyle, polis sadece olay meydana gelinceye kadar devrede olacak. Olay sonrası ise adli polis devreye girecek. Zanlıların sorgulanması ve delillerin toplanması, savcıların kontrolündeki adli polisin yetkisine bırakılacak.

İlerleme Raporu'nda da var

Avruba Birliği Komisyonu'nun İlerleme Raporu'nda ?adli kolluk gücü' eksiklikler arasında yer alıyordu. Bu eksikliği Türkiye için hayati önem taşıyan kararın verileceği tarihten önce gidermek isteyen hükümet, projenin startını hemen verdi.

Adli Kolluk Kuvveti, yani adli polis doğrudan savcılara ve dolayısıyla Adalet Bakanlığı'na bağlı çalışacak. Yasa hayata geçtiğinde şu an görev yapan polislerin yetkileri daraltılacak. Tüm Avrupa ülkelerinde yürürlükte olan bu sistem sayesinde Adalet Bakanlığı'nın etkisi artacak. Yeni sisteme geçilirken şu an görev yapan polislerden bir bölümünün ?adli kolluk gücü' olarak yeni kurulacak birime aktarılabileceği belirtiliyor.

Şimdiki sistemde polis öncelikle olayları önlemeye yönelik faaliyette bulunuyor. Olay meydana geldikten sonra da zanlıları sorguluyor, delilleri topluyor. Hazırlık soruşturmasının her aşamasında etkin rol oynuyor. Yeni sistemdeyse güvenlik birimleri yine olayları önlemeye yönelik faaliyette bulunacaklar ancak olay meydana geldikten sonra sorumluluk adli poliste olacak. Kimin sorgulanacağına adli polis karar verecek, delilleri adli polis toplayacak. Soruşturma savcının kontrolünde adli polis tarafından yürütülecek.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber