Yolsuzluğu gördü makamından oldu

Haber Giriş : 30 Ekim 2004 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TEDAŞ'tan emekli Kemalettin Ertan'ın baskıları sonucu konuyu araştıran Başmüfettiş Ziya Sarı, kurumda yolsuzluklar tespit etti. Sarı, raporunda "soruşturma açılması gerektiğini" belirtince, baskılar sonucu görevi bırakmak istediğine dair dilekçe verdi.

Niğde EMD'de trilyonluk yolsuzlukların yapıldığını savunan Kemalettin Ertan'ın evi kurşunlanmış. Ertan, "Tüm iddialarım belgelidir. Elimde konuya ilişkin yaklaşık 700 sayfalık belge var. İstenildiği takdirde yetkili makamlara sunmaya hazırım" diye konuştu.

TEDAŞ'ta meydana geldiği iddia edilen yolsuzlukları araştıran ve araştırması sonucunda hazırladığı raporda "konuyla ilgili soruşturma açılması gerektiğini" belirten 15 yıllık Başmüfettiş Ziya Sarı, koltuğundan olma tehlikesiyle karşı karşıya geldi. TEDAŞ'tan emekli Kemalettin Ertan'ın kurumu yaptığı baskılar sonucu iki kere konuyu araştıran ve son araştırmasında soruşturma açılmasını isteyen Başmüfettiş Sarı, TEDAŞ yetkililerin baskı ve tehditleriyle karşılaştı. Görevini yaptığı için neredeyse işinden olma noktasına gelen olaylar şöyle gelişti.

TEDAŞ'tan emekli olan Kemalettin Ertan, kurumda yıllardır tanık olduğunu iddia ettiği yolsuzlukları gün ışığına çıkarmak için uğraştı. Niğde Elektrik Dağıtım Müessesesi (EDM) Bilgi İşlem Tahakkuk Tahsilat ve Kaçak Takip Müdürlüğü'nden emekli olan Ertan çeşitli kurumlara gönderdiği sayısız ihbar ve şikayet EDM'de büyük yolsuzluklar yapıldığını, bunların ortaya çıkarılarak, suçluların cezalandırılması gerektiğini belirtti.

Yolsuzluklar örtbas edildi

Aralıksız ihbarlar üzerine TEDAŞ Genel Müdürlüğü zaman zaman müfettiş göndererek bölgede inceleme yapılmasını istedi. Gelen müfettişlerin, yolsuzlukları ortaya çıkarmaktan ziyade, yolsuzlukları örtbas ettiğini öne süren Ertan, şikayetlerine devam etti. 2002 yılında Niğde'ye gelerek incelemelerde bulunan Başmüfettiş Ziya Sarı, belgeleri inceledi ve Niğde EDM yetkilileri hakkında yaklaşık 450 milyar liralık zimmet çıkardı. 2 ay içinde Genel Müdürlüğe geri çekildiğini öne süren Sarı, "Benden sonra bölgeye giden müfettişler de gerekli işlemleri yapmadı. Kemallettin Ertan'ın ısrarlı mücadelesi sonucu 2004 yılında tekrar inceleme yapmak üzere Müfettiş Çağrı Seyfi ile birlikte Niğde'ye gittik ve orada Kemallettin Ertan'ın ifadesine başvurduk" dedi.

Trilyonluk yolsuzluk

18 Mayıs-5 Temmuz 2004 tarihleri arasında verdiği 168 sayfalık ifadede, Niğde EDM'de trilyonlara varan kaçakçılık yapıldığını iddia eden Kemalettin Ertan, Niğde EDM'de görev yaparken tuttuğu tutanakları ve uzun süredir konuya ilişkin biriktirdiği çeşitli evrakları da müfettişlere sundu. Başmüfettiş Sarı, bu iddialara istinaden yetkililer hakkında soruşturma açılması gerektiğini belirtti. İşte bu karar, Ziya Sarı'nın meslek hayatında dönüm noktası oldu.

İddialara göre, İnceleme için müfettişleri Niğde'ye gönderen TEDAŞ'ın bazı üst düzey yetkilileri, Sarı'ya karşı cephe aldı. Olayın kamuoyunda duyulmasından da sorumlu tutulan Sarı, TEDAŞ'ta yetkililer tarafından istenmeyen kişi ilan edildi. Sarı, çeşitli baskılara maruz kaldığını ifade ederek, "Bana artık başmüfettişlik yapamayacağım söylendi. Görev yerimin değiştirilmesi isteğinde bulunmam için baskı gördüm. Kimse bu kadar zamandan sonra kendi isteğiyle Başmüfettişlik görevinden uzman kadrosuna geri dönmek istemez" şeklinde konuştu.

İstemeyerek dilekçe verdi

Ziya Sarı,18 Ekim 2004 tarihinde TEDAŞ Teftiş Kurulu Başkanlığı'na sunmak zorunda kaldığını iddia ettiği dilekçede "Ailevi nedenlerle uhdemde bulunan Başmüfettişlik kadromdan alınarak, Genel Müdürlük Merkez Teşkilatı'nda Müşavir ya da Başuzmanlık kadrosuna geçmek istiyorum" dedi. Daha önce de trilyonlara varan kaçakçılık olaylarının aydınlatılmasında görev yaptığını ifade eden Sarı, "O dönemde de görevden alınmış, daha sonra mahkeme kararıyla geri dönmüştüm. Şimdi belki daha evvel araştırdığım, soruşturduğum kişilerin emrinde çalışacağım. Asıl işinden olması gereken ben değilim. Tüm bu yolsuzluklara göz yumanlar" dedi.

Evini bile kurşunladılar

Kemalettin Ertan, yıllardır tanık olduğunu iddia ettiği yolsuzlukları gün ışığına çıkarmak için uğraştı. TEDAŞ'ta tanık olduğu usulsüz tarımsal sulama amaçlı trafo tahsisi, direk dikme, enerji hattı çekme gibi yolsuzlukların, trilyonlarla ifade edilebileceğini öne süren Ertan, zorlukla karşılaştığını söyledi. Ertan'ın kendisinin kaçak elektrik kullandığı iddia edildi, aklandı. Ruh sağlığının yerinde olmadığı ileri sürüldü, sağlam raporu aldı. Evi kurşunlanan Ertan, "İddialarım belgelere dayalıdır. Elimde 700 sayfalık belge var. Yetkili makamlara sunmaya hazırım" dedi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber