Bankalar kart faizinde son dakika golünü attı

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 15 Temmuz 2008 09:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Kredi kartı ödemelerinin gecikmesi durumunda tüketiciler açısından borç maliyetinin katlanmasına yol açan ?bileşik faiz' uygulamasında bankaların dediği oluyor. Yeni Ticaret Kanunu'nda yapılan değişiklikle bileşik faiz uygulaması sürecek

YOĞUN tüketici şikayetlerine neden olan ve gecikme faizlerinin katlanmasına neden olan ?bileşik faiz' yeniden gündemde. Meclis'e bu hafta inmesi beklenen Türk Ticaret Kanun Tasarısı'na daha önce komisyonda çıkarılan bankacılıkta ?bileşik faiz' uygulanmasına ilişkin hüküm yeniden ekleniyor. Komisyon'daki görüşmeler sırasında kredi kartlarında bileşik faiz uygulanmasının önüne geçmek için ?birleşik faiz' hükmü kaldırılmıştı. Ancak söz konusu hüküm önergeyle yeniden eklenecek. Meclis Genel Kurulu'nda yapılacak değişiklikle, daha önce tasarının 8'inci maddesinde bankacılıkta ?bileşik faiz' uygulaması kaldırılmıştı.

ESKİ DURUMA DÖNÜLÜYOR

Maddede önergeyle yapılacak değişiklikle ?1. Oran serbestisi ve bileşik faizin şartları' ve ?üç aydan aşağı olmamak üzere, faizin ana paraya eklenerek bileşik faiz yürütülmesi şartı, yalnız cari hesap ve borçlu bakımından ticarî iş niteliğini taşıyan ödünç sözleşmelerinde geçerlidir. Tüketicinin korunmasına ilişkin hükümler saklıdır. Bu maddenin ikinci fıkrasına aykırı olarak işletilen faiz yok hükmündedir' hükmü getiriliyor.

Önergeyle, hükümet tasarısının 9(uncu maddesinde yer alan, ancak 22. Dönem Adalet Komisyonu çalışmaları sırasında tasarıdan çıkarılan hüküm, bazı değişikliklerle 8'inci maddeye eklenecek. Böylece bileşik faizin tek istisnası olan bu düzenlemenin bankacılık uygulamasında önemli bir ihtiyaca cevap vermesi amaçlandığı ifade edildi.

NEVİN BİLGİN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber