KESK, Erdoğan'dan Ergenekon operasyonunun derinleştirilmesini istedi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Temmuz 2008 16:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KESK Genel Başkanı Sami Evren, Ergenekon meselesinin yüzeysel olarak geçiştirilmemesi gerektiğini belirterek, "Darbe heveslisi kim varsa, darbe kültürünü kim yaşatıyorsa 12 Eylül darbecileri dahil, Şemdinli Meselesini kapatanlar dahil, Susurluk meselesini kapatanlar dahil her türlü karanlık ilişkinin açığa çıkartılması gerketiğini ifade ettik" dedi.

KESK Genel Başkanı Sami Evren başkanlığındaki heyet, Başbakan Erdoğan'ı makamında ziyaret ederek, KESK'in taleplerini iletti.

Sami Evren, görüşme ardından yaptığı açıklamada, Başbakanla görüşmelerinin iki temel nedeni bulunduğunu ifade etti. Evren, bunlardan birincisinin 15 Ağustos'ta kamu çalışanlarına yapılacak ek zamla ilgili olduğunu belirtti. Konfederasyon olarak geçmiş yıllara yönelik kayıpları karşılamak için memurlara 350 YTL'nin görüşmeler öncesinde ödenmesini istediklerini ifade eden Evren, Başbakan Erdoğan'ın, rakam ifade edemeyeceklerini ama konu ile ilgili çalışma yaptıklarını söylediğini aktardı.

Evren, "Önümüzdeki günlerde biz konfederasyon olarak 350 YTL'nin bütün kamu çalışanlarına ödenmesi için demokratik taleplerimizi, demokratik tepkilerimizle birlikte sürdüreceğiz. Bizim önerdiğimiz rakamı bütçe rakamları açısından gerçekçi olmadığını ifade ettiler ancak bu konuda bir çalışma yapıldığını söylediler" dedi.

Evren, ikinci olarak, görüşme süreçlerinin eylül ayına alınması ve toplu sözleşmelerin bu şekilde icra edilmesi gerektiğini talep ettiklerini söyledi. Evren, "Gerekçemiz hükümetin kamu çalışanlarına rakamları telaffuz edememesi dolayısıyla görüşmenin gerçekçi olmadığını, sahici bir görüşmeye dönüşmediğini, zaten KESK olarak biz yıllardır görüşmenin yanlış olduğu toplu sözleşme yapılması gerektiğini söylüyoruz" diye konuştu.

Örgütlenme konusunda Başbakan ile bir mutabakat sağladıklarına işarete eden Evren, "Yıllardır KESK işçi, memur ayrımını doğru görmüyordu. İşçi ve kamu çalışanlarının ortak aynı sendikalarda örgütlenmesini önümüzdeki günlerde Çalışma Bakanımızla Başbakan'ın talimatıyla diğer sendikalarla birlikte görüşerek ortak örgütlenmek için yeni yasal süre,ci tartışmaya açacağız. Sayın Başbakan bu konuda olumlu düşünüyor. Ortak örgütlenmenin gereğine inanıyor. Bir mutabakat olarak açıklayabilir miyim? Dedim 'evet' dedi. Bende sizinle paylaşıyorum. Bu gerçekleşirse, grev ve toplu sözleşme hakkı doğal olarak gerçekleşmiş olacak. Ve daha sonra kamu çalışanları tiyatroya dönüşen toplu görüşme süreçlerinden kurtulmuş olacak. Önümüzdeki günlerde bu çalışmaya önem vereceğiz" diye konuştu.

Siyasi partilerin kapatılmasına karşı çıktıklarını ifade ettiklerini söyleyen Evren, konuşmasına şöyle devam etti: "Hem AKP'nin hem de DTP'nin kapatılmasına karşı çıktığımızı ve doğru görmediğimizi ifade ettik. Çünkü Türkiye'nin içine sürüklendiği bu kaos ortamının parti kapatmalara çözüm olmadığını AK Parti'nin kapatılmasının laiklik-anti laiklik tartışmasını ortadan kaldırmayacağını, DTP'nin kapatılmasının da Kürt sorununu çözmeyeceğini ifade ettik. Sendikalar dahil demokratik örgütlerin dahil siyasi partiler dahil hiçbir örgütün kapatılmaması gerektiğini bunun doğru olmadığını ifade ettiler."

Evren, kamu çalışanlarının siyaset yapma hakkını gündeme getirdiklerine işaret ederek, "Çünkü bu ülkenin yurttaşları olarak siyasette etkin olmak istiyoruz. Kamu çalışanlarına olan bu yasağın kaldırılması gerektiğini ifade ettik. Belirli kesimler hariç, bürokratlar hariç devlet erkini otoritesini kullananlar hariç böyle bir şeyin kendisi açısından da olumlu olduğunu ifade ettiler. Dolayısıyla bugünkü görüşmelerimizde hem çalışma yaşamına ilişkin hem demokratikleşmeye ilişkin ciddi açılımlar sunduk" dedi.

Ergenekon meselesi üzerine görüşlerini Başbakan Erdoğan'la paylaştıklarını söyleyen Evren, "Ergenekon meselesinin yüzeysel olarak geçişritilmemesi gerektiğini bu ülkene darbe heveslisi kim varsa, darbe kültürünü kim yaşatıryorsa 12 Eylül darbecileri dahil, Şemdinli Meselesini kapatanlar dahil, Susurluk meselesini kapatanlar dahil her türlü karanlık ilişkinin açığa çıkartılması gerketiğini ifade ettik. Bu konuda da demokratik kamuoyuna ve demokrasi mücadelesi içerisindeki tüm güçlerle birlikte mücadele edeceğimizi kendilerine bir kez daha ifade ettik" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber