Çocuklarda büyüme plağı kırıklarına dikkat

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Temmuz 2008 20:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul - Çocuklarda kemiğin büyümesini sağlayan kıkırdak yapılar olan büyüme plağı kırıklarının, kol ve bacakta kısalık ve eğriliğe neden olabildiği bildirildi.

VKV Amerikan Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Şefi Prof. Dr. Mahmut Berkman, çocuklarda kas ve iskelet yaralanmalarına yönelik yaptığı yazılı açıklamada, çocukların meraklı karakterleri, bitmek bilmeyen enerjileri ve dikkatsizliklerinin, onları yaralanmalara açık hale getirdiğini kaydetti.

Bu nedenle kas-iskelet sistemi travmalarının çocuklarda sık görüldüğüne işaret eden Berkman, çocuk iskeletinin anatomik, mekanik ve fizyolojik yönlerden farklı olması nedeniyle çocuk kırıklarında erişkin kırıklarından farklı özelliklerin görüldüğünü ifade etti.

Açıklamasında çocuklara özgü kırıklara da yer veren Berkman, çocukların kemiklerinin, erişkin kemiğine göre daha esnek ve "periost" adı verilen kemik zarı tabakasının daha kalın olduğunu, bu nedenle erişkinde tam kırığa neden olabilecek bazı travmaların, çocuklarda kemikte bükülme ve özgün kırıklara yol açabildiğini anlattı.

Berkman, kemik bükülmesinin genellikle kol kemiklerinde görüldüğünü ve şüpheli durumda kemiğin karşı tarafının röntgeninin çekilmesi ve her iki röntgenin karşılaştırılması gerektiğini ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber