'İçine sindiremeyen' Kadri Yamaç hakkında 500'ü aşkın dava var

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 23 Temmuz 2008 09:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

21 üniversitenin rektör adaylarının listesi Cumhurbaşkanlığı'na sunuldu. YÖK, en çok oy alan üç rektör adayını listeye almadı. Gazi Üniversitesi rektörü Yamaç karara itiraz etti.

YAKUP BULUT / ANKARA

Yükseköğrenim Kurulu (YÖK), 21 üniversite rektörlüğü için belirlediği adayların listesini Cumhurbaşkanlığı'na gönderdi. Gazi Üniversitesi'ndeki seçimlerde 732 oy alan mevcut rektör Prof. Dr. Kadri Yamaç'ın ismi Çankaya'ya gönderilmezken Rektör Yamaç hakkında YÖK'e ulaşan 500'ü aşkın dava olduğu iddia edildi. Yamaç, YÖK'ün 'eleme' kararının değişmesi için en kısa zamanda yargı yoluna gideceğini açıkladı.

REKTÖR EŞLERİ LİSTEDE YOK

YÖK, Uludağ ve Dicle üniversitelerindeki mevcut rektörlerin yerlerine aday olan ve en fazla oyu alan rektör eşlerini de aday göstermedi. Uludağ Üniversitesi'nde 254 oyla en fazla oyu alan mevcut rektör Mustafa Yurtkuran'ın eşi Merih Yurtkuran ile Dicle Üniversitesi'nde rektörlük seçimlerinde en fazla oyu alan, mevcut rektör Fikri Canoruç'un eşi Naime Canoruç YÖK engeline takıldı.

YÖK'te rektör adaylarının sıralamasının değiştirilmesi eski bir gelenek. 15 Üniversiteye rektör adaylarını belirlemek için 3 Kasım 2006'da toplanan genel kurul toplantısında eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, ?Sıralamaya uyup uymama kimsenin iradesinde değil. Gizli oylama yapılır? demişti. Eski Başkanlardan Kemal Gürüz döneminde de sıralama değişikliği yapılıyordu.

SEZER DE ELEMEYİ SEÇMİŞTİ

10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 2000'de yapılan 22 üniversitenin rektör atamalarında krize neden olmuştu. Sezer, YÖK'ün, rektör atamaları için Köşk'e sunduğu listede, 9 Eylül Üniversitesi'nde en yüksek oyu alan 2 adaya yer vermemesine karşı çıkarak, rektör adayları listesini YÖK'e iade etmişti. Ancak, 9 Eylül Üniversitesi'nde en çok oy alan adayın rektör olmasını sağlayan Sezer, 19 Mayıs ve Dicle Üniversitelerinde en çok oy alan adayları, bu kez kendisi elemiş ve 2'nci sıradaki adayları atamıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber