Sahte çürük raporu mahkemesiz kaldı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Temmuz 2008 17:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi, ''sahte evrak düzenlemek ve kullanmak'' suçundan yargılanan 181 sanık hakkında ''görevsizlik'' kararı verdi.

Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi de söz konusu suça ilişkin, daha önce ''görevsizlik'' kararı vermiş olduğu için dosya, görevli mahkemenin belirlenmesi için Uyuşmazlık Mahkemesine gönderilecek.

Hava Kuvvetleri Lojistik Komutanlığındaki Spor Salonu'nda kurulan mahkemede görülen davanın duruşmasına, bazı sanık avukatları katıldı.

Mahkeme Başkanı Hakim Albay Ahmet Erdem, Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nin ''görevsizlik'' kararını okudu.

Sanık Levent Özcan'ın avukatı Ömer Nihat Özgün, ''evrakta sahtecilik'' eyleminin, ''askerlikten kurtulmak için hile yapmak'' suçunun bir unsuru olduğunu belirterek, bu nedenle her iki dosyanın birleştirilerek davanın görülmesini talep etti. Avukat Özgün, müvekkilinin, 18 aydır tutuklu bulunduğunu belirterek, tahliyesini istedi.

Sanık Aytekin Demirdaş'ın avukatı Ahmet Bilgin de dosyaların birleştirilmesini talep ederek, ''Eğer dosya birleştirilmeyecekse bu durumda doğrudan TCK'nın uygulanması gerekeceğinden, asker ve sivil birlikte de işlemiş olsa bu durumda adli mahkemeler görevli olacağından görevsizlik kararı verilmesi gerektiğini düşünüyorum'' dedi. Avukat Bilgin de müvekkili Demirdaş'ın tahliyesini talep etti.

Sanık Abdurrahman Tunçöz'ün avukatı Nuh Çetinkaya da her iki dava arasında irtibat bulunduğunu, söz konusu iki davanın birleştirilerek Askeri Mahkemede görülmesini talep etti.

Bazı sanıkların avukatı Mevlüt Şener ise ''suçun askeri bir suç olmaması nedeniyle Askeri Mahkemenin görevsizlik kararı vererek, dosyayı Uyuşmazlık Mahkemesine göndermesini istedi.

Sanık Bülent Atilla'nın avukatı Nebile Kısa da ''Askeri Mahkemenin bu davada görevli olduğuna inandığımızdan evrakta sahtekarlık eylemi suçu ile askerlikten kurtulmak için hile yapmak suçu ve bunlara iştirak ettikleri ile ilgili her iki dava dosyasının birleştirilerek davanın görülmesini talep ediyorum'' diye konuştu.

Savcı Üsteğmen Evren May Doğru ise yargılama adaleti açısından her iki davanın birlikte görülmesi kanaatinde olduklarını belirterek, ''Bu davanın birleştirilerek Askeri Mahkemede görülmesi gerekir. Bu nedenle mahkemenizin görevli olduğu kanaatindeyim'' dedi.

Mahkeme Başkanı Hakim Albay Ahmet Erdem, ''sahte resmi evrak düzenlemek ve kullanmak suçunun askeri bir suç olmaması, asker kişi tarafından askeri mahalde işlenmemesi, sivil ve askerin birlikte işlemiş olduğu'' iddiasının bulunması karşısında 353 sayılı Askeri Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Hakkında Kanun'un 9. ve 12. maddeleri uyarınca, 181 kişi hakkında ''görevsizlik'' kararı verildiğini açıkladı.

Dava dosyasının daha önce yargılama yapan yetkili ve görevli Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine karar veren mahkeme, Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesince daha önce görevsizlik kararı verildiğinden ve her iki mahkeme arasında olumsuz görev uyuşmazlığı ortaya çıktığından, kararın kesinleşmesini müteakip dosyanın Uyuşmazlık Mahkemesine gönderilmesini kararlaştırdı.

Mahkeme, ''görevsizlik'' kararı nedeniyle sanıklar Aytekin Demirdaş, Levent Özcan, Bülent Atilla, Turgut Gündüz, İmdat Bozkurt, Orhan Doğanay ve Ayhan Eke hakkında, ''sahte resmi evrak düzenlemek, kullanmak ve bu suça iştirak etmek'' suçlarından nöbetçi sulh ceza mahkemelerince alınan tutuklama kararlarını kaldırarak, bu suçla ilgili olarak tahliyelerine karar verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber