BDDK rest çekti: Murakıpların yetkisi sürecek

Haber Giriş : 02 Kasım 2004 06:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

IMF'nin, Bankalar Yeminli Murakıplar Kurulu'nun kaldırılarak idari organa dönüştürülmesi isteğine karşı çıkan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)'nun hazırladığı taslakta kurulun aynen kalacağı öğrenildi.

Kamuoyunda aylardır tartışılan ve geçtiğimiz günlerde son şekli verilmesi planlanan Kredi Kuruluşları Kanun Tasarısı'nda IMF ile BDDK arasında ?denetim yetkisi maddesi'nde kriz çıktı. Kurul yönetimi ile yapılan son toplantıda Uluslararası Para Fonu yönetimi, bankaların denetlenmesi yetki ve görevinin murakıplardan alınarak Bankalar Yeminli Murakıplar Kurulu'na devredilmesini istedi. IMF, tüm denetim elemanlarının; murakıpların ve uzmanların aynı çatı altında toplanmasını ve denetim yetkisinin ise kurulda olmasını talep etti. Buna göre, Murakıplar Kurulu feshedilecek, başka bir adla yeni bir denetim birimi oluşturulacak.

Yürürlükteki Bankalar Kanunu'nun 5. maddesi uyarınca görev yapan Bankalar Yeminli Murakıpları'nın yetkilerinin devrine ise BDDK yönetimi sıcak bakmıyor. Denetleme Kurumu'na göre, denetim konusunda deneyimli olmayan uzmanların murakıplarla aynı çatı altına alınması riskli. Kurulun bir diğer gerekçesi de murakıpların uzmanlarla aynı statüye getirilmesinin banka denetlemelerinde yol açacağı muhtemel zorluklar. IMF'nin isteği doğrultusunda yetkilerin Bankalar Yeminli Murakıpları'ndan alınarak oluşturulacak bir kurula devredilmesi durumunda bankaların denetiminde zafiyet yaşanacağı endişesi hakim. Yürürlükteki kanunlara göre denetim yetkisini doğrudan Bankacılık Kanunu'ndan alan Bankalar yeminli murakıpları söz konusu düzenlemenin yapılması durumunda yönetmelikle hareket etmek zorunda kalacaklar, bu durum da bankacılar üzerinde caydırıcılıklarının ortadan kalkmasına sebep olacak. IMF'nin talebinin hukuki karmaşalara yol açmasından endişe eden BDDK yönetimine göre, eğer bu gerçekleşirse halen devam etmekte olan tüm banka davalarının yeniden ele alınması gerekecek. Hatta, davalı bankalar lehine düzenlemelere sebep olacak.

Tüm bu çekincelerden dolayı Denetleme Kurumu, bankaların denetiminden sorumlu Bankalar Yeminli Murakıplığı'nın ?kurul' olarak kalmasında ısrarcı olacak ve yasa taslak metninde IMF'nin bu talebine cevap vermeyecek. Murakıpların bazı denetim yetkilerinin paylaşılmasını ise uygun gören Kurul, yetki dağılımı ile ilgili düzenlemelere yeni bankacılık yasa taslağında yer verecek. Fon, eylül ayı sonundaki görüşmede dile getirdiği bu talebe Kurum Başkanı Tevfik Bilgin'den kesin ve net olumsuz cevap alması üzerine aynı talebi Ankara'da yürütülen ikinci hazırlık çalışmaları sırasında hükümete iletti. BDDK'yı by-pass eden Fon, siyasilerden Bankalar Yeminli Murakıpları Kurulu'nun kaldırılmasına yeni bankacılık kanununda yer verilmesini istedi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber