Dişteki çürüklere dikkat!

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 26 Temmuz 2008 10:54, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Diş çürükleri hakkında bilgi veren Diş Hekimi Muzaffer Buyan ?Dişler iyi temizlenmez ise diş yüzeyinde gıda artıkları birikir? derken, ağız içindeki bakteriler yiyecek artıklarındaki şekerli maddeleri de kullanarak dişlerin üzerine yapıştığını ve oluşan plakların dişe tutunmasını kolaylaştırdığını söyledi. Diş minesinde oluşan minik deliklerin giderek genişlediğini ve oyuk halini aldığını anlatan Buyan, ?Bu oyuklar çürük ilerlediğinde dişlerde yemek artıklarının dolabileceği büyüklüklere erişebilir. Müdahale gecikirse önce sıcak-soğuk hassasiyeti, devamında ise dişte ağrı oluşabilir? dedi.

ŞEKERİ AZALTMAK YETMEZ

?Bakterilerin bir kısmı şekerden asit yaparak minenin inorganik örgüsünü bozarlar? diyen Muzaffer Buyan, ?Bu süreci durdurmak için bakteri-şeker işbirliği önlenirse çürük oluşumu azalır. Şekerden yoksun bir diyet tek başına çürük oluşumunu yok etmek için yeterli değildir. Ancak çürük azaltıcı bir yöntem olarak kabul edilebilir? şeklinde konuştu.

BAKTERİLERDEN KORUNUN

Buyan, çürük için etkin korunma diyete dikkat edildiği oranda bakterilere karşı önlem alınarak gerçekleştirilebilir? diye konuşurken, ?Ağızda mikroorganizmaların barınmasına izin vermeyerek amaca yönelik bir adım atılmış olur. Bunun için sabah kahvaltı sonrası, akşam yatmadan önce dişleri 3 dakika fırçalamak gerekir? tavsiyesinde bulundu.

DİŞ İPİ KULLANIN

Muzaffer Buyan, çapraşık dişlere sahip kişilerin mutlaka diş ipi kullanması gerektiğini söylerken, ?Öğünler arasında mümkün olduğunca gıda almamaya çalışılmalı, tersi durumlarda da dişler yeniden fırçalanmalıdır. Diş sağlığımızın korunması için en az 6 ayda bir, problemimiz olmadığını düşünsek bile bir diş hekimine muayene olmalıyız? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber