3 bankanın internet şubesi phishinglendi

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 28 Temmuz 2008 07:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

İnternet üzerinden yapılan dolandırıcılak suçlarına bir yenisi daha eklendi. Üç büyük bankanın internet sitelerinin bire bir kopyasını hazırlayan dolandırıcılar, işlem yapmak için internete giren çok sayıda müşteriyi tuzağa düşürüp şifre, pin kodu ve hesap numarası gibi ?kişiye özel' bilgilere ulaştılar. Bankanın internet sitesinde işlem yaptığını zanneden müşterilerin şifrelerini ve gizli bilgilerini ele geçiren kimliği meçhul kişiler, bu bilgilerle çok sayıda banka hesabını boşalttılar.

MÜŞTERİLER ORTAYA ÇIKARDI

Akıllara durgunluk veren dolandırıcılık eylemi, banka hesapları sıfırlanan müşterilerin şikayetleri üzerine ortaya çıktı. Müşterilerden gelen şikayetler üzerine banka yetkilileri savcılığa başvurarak şikayetçi oldular ve sahte sitelerin kapatılmasını talep ettiler. Savcılığın yaptığı araştırmada, üç bankanın adı kullanılarak sahtesi kurulan üç ayrı internet sitesi tespit edildi ve bu siteler mahkeme kararıyla kapatıldı. Kararın icrası için, Telekomünikasyon Kurumu'nun (TK), İnternet Güvenliği Başkanlığı'na başvuru yapıldı. Bu gelişme üzerine sahte banka sitelerine erişim engellendi. Olayı doğrulayan TK yetkilileri, dolandırıcılığın boyutu ve banka isimlerini, müşteriler arasında panik olmasın diye açıklamadı.

Sahte site kurdular

İNTERNET dünyasında ?phishing? olarak adlandırılan, genellikle banka ve finans kuruluşlarına yönelik olarak gerçekleştirilen ?sahte internet sitesi? dolandırıcılığı Türkiye'de ilk kez kayıtlara geçti. ?phising? adı verilen dolandırıcılığın ne kadar süredir devam ettiği henüz netlik kazanmadı. Kimliği belirlenemeyen dolandırıcıların, sahte banka sitesine giren müşterilerin bilgilerine ulaştıktan sonra, müşteriyi bir link aracılığıyla bankanın gerçek internet sitesine yönlendirdikleri belirlendi. Soruşturma sürüyor.

phishing ?olta saldırısı' demek

e-POSTA ve kopya web sayfaları yoluyla hesap bilgilerini çalmayı amaçlayan internet dolandırıcılığına ?phishing' deniyor. ?Olta saldırısı' ya da ?balık yemlemek' anlamına gelen bu dolandırıcılık yönteminin kullanımı son dönemde tırmanışa geçti.

?zombi'ye karşı yasa geliyor

OLAY üzerine Telekomünikasyon Kurumu (TK) harekete geçti. Bireysel kullanıcılar, bankalar ve büyük şirketlere yönelik internet dolandırıcılığına karşı çalışma başlatan TK, internet üzerinden işlenen suçlara karşı yeni bir yasa tasarısı hazırlıyor. Tasarıda, kamuoyunda ?zombi? olarak adlandırılan ve kullanıcının bilgisi dışında kişisel bilgisayara girme eylemi ile banka ve büyük şirketlerin internet sitelerinin taklit edilmesi anlamına gelen ?phishing? suçuna karşı yeni cezai yaptırımlar da yer alacak. TK yetkilileri ile sektörün temsilcileri bu ay içinde bir araya gelerek hazırlanacak yasa taslağı konusunda ön çalışma yapacak.

Deniz ÇİÇEK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber