AKP'li vekil ile DTP'li vekil arasında ihale kavgası

Haber Giriş : 29 Temmuz 2008 21:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meclis Genel Kurulu'nda AKP ve DTP'liler arasında ?ihale? kavgası yaşandı. DTP Van Milletvekili Özdal Üçer'in, Ağrı'daki ihalelerin AKP Ağrı Milletvekili Cemal Kaya'nın ailesine, Van'daki ihalelerin de Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in yakınlarına verildiği iddiaları Genel Kurulu karıştırdı. AKP'li Kaya Üçer'in sözlerine ?bu arkadaş devletin kaynakları diyor, bu devletin kaynaklarının 300 milyar doları senin desteklediğin örgüte gitti be? diye karşılık vermesi, gerginliğe yol açtı. DTP'li Kaplan, "parti tüzel kişiliğine ağır hakaret olduğu? gerekçesiyle söz isterken, Meclis İdare Amiri ve Muş Milletvekili Sırrı Sakık ise AKP'lilere ?sayısal çoğunluklarına güveniyorlarsa hodri meydan, linç edin bizi? diye bağırdı. Kaya, DTP'li Üçer'in kendisini şikayet ettiğini belirterek ?hem de nereye biliyor musunuz, dağa şikayet etti dağa? dedi. Kaya, Meclis kürsüsünden Üçer hakkında ihbarda bulunduğunu söyledi.

Meclis Genel Kurulu'nda Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair tasarının görüşmeleri sırasında söz alan DTP Van Milletvekili Özdal Üçer, Ağrı'daki ihalelerin AKP Ağrı Milletvekili Cemal Kaya'nın ailesine, Van'daki ihalelerin de Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in yakınlarına verildiğini iddia etti. Üçer, konuşmasında, daha önce de Meclis kulisinde Kaya ile kavga etmesine yol açan İstanbul Kartal'da adliye inşaatında çalışan işçilerin paralarını alamadığını gündeme getirdi. Üçer'in sözlerine oturduğu yerden müdahale eden AKP Ağrı Milletvekili Cemal Kaya, ?terbiyesiz? diye bağırdı. Üçer ise ?bu gücü nereden alıyorsunuz, bir milletvekiline terbiyesiz deme, küfür etme cesaretini nereden alıyorsunuz? diye karşılık verdi.

-?300 MİLYAR DOLAR SENİN DESTEKLEDİĞİN ÖRGÜTE GİTTİ BE?-

Üçer'in konuşmasını tamamlamasının ardından sataşma olduğu gerekçesiyle söz alan AKP'li Kaya ise bir milletvekilinin ailesi hakkında bu şekilde konuşulamayacağını belirterek, ?Bu milletvekilinin yaşı kadar benim ailemin geçmişi var. Bu milletvekili arkadaş yalan dolan aslı astarı olmayan bir sürü şey söyledi. Benim ailem işadamı, inşaat yapar, enerjide var, simit satar. Bugüne kadar benim ailemin aldığı bir ihale ile ilgili yolsuzluk var mı? Yok. İşçi haklarının ödenmemesi de mecliste söylenmez ki. Bu devleti savunan arkadaşa söylüyorum. Bu devletin kaynaklarının 300 milyar doları senin desteklediğin örgüte gitti be?diye konuştu. Kaya'nın bu sözleri ise DTP'li milletvekillerinin sert tepkisine yol açtı. DTP sıralarından Kaya'ya yönelik ?ayıp be? sesleri yükseldi.

-?BENİ DAĞA ŞİKAYET ETTİ?-

Kaya, 20 gün önce DTP'li Üçer'in kendisini aradığını ve İstanbul Kartal adliyesindeki işçilerin durumu konusunda hakaret ettiğini belirterek, ?Beni şikayet etti, beni dağa şikayet etti. Ben de buradan ihbar ediyorum, savcılara inanıyorum. Ölüme varım. Ne yaparsanız yapın. Ağrı'dan milletvekili çıkaramadığınız için hıncınızı alıyorsunuz? dedi. DTP'li Hasip Kaplan ise Kaya'nın sözlerine ?parti tüzel kişiliğine ağır hakaret olduğu' gerekçesiyle itiraz etti. Kaplan sataşma olduğu gerekçesiyle söz isterken, DTP'nin 2005 yılında kurulduğunu, 1986 yılının hesabının DTP'den sorulduğunu söyledi. DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık ise AKP'lilere ?sayısal çoğunluklarına güveniyorlarsa hodri meydan, linç edin bizi o zaman? diye bağırdı. Kaplan ise Kaya'nın sözlerine ?çeteleri kuran, Kürtlere dilini yasaklayan biz miyiz?? diye tepki gösterdi.

-?BUYURUN ÖLDÜRÜN BİZİ, NE İSTİYORSUNUZ BİZDEN?-

AKP ve DTP'li milletvekilleri arasında yaşanan sert tartışmalar nedeniyle oturumu yöneten Meclis Başkan vekili Eyüp Cenap Gülpınar genel kurula ara verirken, bazı AKP'lilerin, DTP sıralarına gelerek DTP'li Sakık ve Kaplan'ı sakinleştirmeye çalıştıkları dikkat çekti. Sakık ise oturduğu yerden AKP'lilere ?buyurun öldürün bizi ne istiyorsunuz bizden? diye bağırdı. Verilen aranın ardından ise Gülpınar sataşma olduğu gerekçesiyle DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık'a söz verdi. Sakık, ?bu ülkede savaşın mimarı DTP değil? derken AKP sıralarından ?savaş değil kavga? karşılığı geldi. Sakık ise ?yaşanan kavga ne derseniz deyin. Bunun sorumlusu biz değiliz. Dışarıda bir şeyler körükleniyorsa, gerginliği tetikleyecek konuşmalar olursa bu ülkeye yapabileceğimiz en büyük haksızlık budur. Sesimi yükselttiğim için özür diliyorum. Konuşan arkadaş da çıkıp bizden parlamentodan özür dilemelidir? diye konuştu.

DTP'li Kaplan da, AKP'li Kaya'nın özür dilemesi gerektiğini belirterek ?and içiyorum ki özür dileyene kadar bu kürsüyü kullanacağım. Üç kere milletvekili arkadaşımıza terbiyesiz demiş tutanaklara göre. Milletvekili olarak görevim sürdüğü sürece her çıktığımda konuşacağım, özür dilemesini isteyeceğim. Bu terbiyesiz kelimesinin Meclis lügatından çıkması lazım? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber