Kanadoğlu: Bu karar bir ihtardır

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 30 Temmuz 2008 22:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YARGITAY Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, AKP'ye açılan kapatma davası ile ilgili verilen kararı değerlendirdi. Kanadoğlu, ?Bu karar iktidar partisine verilmiş en canlı, kesin ihtar kararıdır? dedi.

AKP'ye açılan kapatma davasının sonucunun Anayasa Mahkemesi tarafından açıklanmasından sonra Uğur Dündar'ın sunduğu Star Anahaber bültenine katılan Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, AKP'nin kapatılmaması yönünde alınan kararı değerlendirdi.

Kanadoğlu, kararın her şeyden önce laik cumhuriyet aleyhine eylemlerde bulunan bir siyasi partinin hukuk tarafından mahkum edileceğinin bir işareti, kabulü olarak görülebileceğini söyledi. Kanadoğlu, AKP'nin kapatılmaması yönünde alınan kararın ABD, AB'nin çeşitli sözcüleri ve belirli gaye gözeten çevreler tarafından sevinçle karşılanabileceğini belirterek, ?AKP'li sade vatandaş da bu karara sevinebilir. Ancak unutulmamalıdır ki, bu karar iktidar partisine verilmiş en canlı, kesin ihtar kararıdır. Bu yolda devam ettiği sürece ?Benim kapatılmam kaçınılmaz olur' kararıdır. Siyasi iktidarın bundan bir ders çıkaracağını ve laik cumhuriyet aleyhine eylemlerin odağı olmaktan hızla uzaklaşacak önlemleri kesesine alacağını umuyorum. Karar saygı ile karşılanmalıdır. Bu karar Türk siyasi hayatına hayırlı olacağı düşüncesi ile milletimize hayırlı olmasını diliyorum? dedi.

Dündar'ın, ?AKP bu kararı nasıl okmumalıdır? sorusuna Kanadoğlu şöyle cevap verdi:

?AKP, kararı laik cumhuriyet aleyhine eylemlerin odağı olduğunun yargı tarafından bir tesbiti olarak okumalıdır. Bu şekildeki bir tesbitin kendisi için belirli sonuçlar doğuracağını, atacağı her adımda hesap etmelidir. Elbetteki ?Türkiye laik, demokratik, sosyal bir hukuk devletidir' dediğimiz zaman laiklik ilkesi öncelik taşır ama Türkiye'nin sosyal bir hukuk devleti olduğu unutulmamalıdır. Sadaka kültürü yerine sosyal devletin ilkeleri yerine getirilmelidir. Hukuk devleti olmanın gereği olan yargı bağımsızlığına önem verilmelidir. Kafalarda mevcut belirli bir rejim, ideolojinin gerçekleşmesi için bundan sonra gayret sarfetmenin önü kesilmelidir.?

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın kapatma davası ile ilgili kararı açıklarken bu süreç içerisinde verecekleri kararın siyasal, ekonomik ve sosyal boyutlarını da düşündüklerini söylemesini değerlendiren Kanadoğlu şöyle konuştu:

?Mahkeme başkanının yapmış olduğu açıklama yargı tarihinde bir ilki oluşturuyor. Yargı hiçbir zaman ekonomik, sosyal, siyasi etkenleri dikkate alarak karar vermez. Bu açıklamayı günün yorgunluğu, heyecanı içerisinde yapılan bir konuşma olarak kabul ediyorum. Yargı hukuka bakar. Hukuk ne diyorsa o olur. Ekonomik, sosyal ve siyasal konularda dikkat sarfedecek olan siyasal iktidarlardır. Yargı siyasal iktidarların yapmış olduğu hataları, laik cumhuriyet aleyhine yapılmış eylemleri, ekonomik, sosyal ve siyasal nedenlerden dolayı gözardı edemez. Etmemelidir. Etmemiştir. Bu konuşma öyle sanırım ki siyasal partilerin kapatılması konularının önüne geçerek, ?Bizi böyle zor durumda bırakmayın' mesajıdır. Laik cumhuriyeti korumakla görevli bir Anayasa Mahkemesi'nin böyle olayları ?bizim önümüze getirmeyin' diyeceğine siyasal iktidarların cumhuriyetimiz temel ilkelerine aykırı eylemlerden kaçınmasını tavsiye etmesi gerekirdi. O konuşmayı günün heyecanına ve yorgunluğuna veriyorum.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber