Hükümet, YÖK'de değişiklikte kararlı

Haber Giriş : 03 Kasım 2004 07:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yükseköğretim Kurulu'nun yeniden yapılandırılması konusu hükümetin 2005 yılı programında da yer aldı. YÖK Kanunu'nda bazı değişiklikler öngören yasa 2004'te Meclis'ten geçmiş, ancak Cumhurbaşkanı tarafından veto edilmişti. Hükümet de değişiklikleri ?nadasa' bırakmıştı.

Göreve geldiği günden bu yana YÖK, ÖSS ve ÖSYM'yi değiştirmeyi planlayan AK Parti hükümeti, 2005 Yılı Hükümet Programı'na ?YÖK Kanunu değiştirilecektir.? hükmünü koydu. AK Parti iktidarının seçim öncesi ve sonrası milli eğitim alanında verdiği sözlerden birisi Yükseköğretim Kurulu'nda yapacağı değişiklikti. Girişimler tasarı aşamasına gelmesine rağmen gelen tepkiler sebebiyle bu gerçekleşemedi. Fakat iktidar bu hedefinden vazgeçmedi. Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik konuyla ilgili bir soruyu cevaplarken, ?YÖK değişikliğini nadasa bıraktık, vazgeçmedik.? demişti. Hükümet bu noktada bir adım daha attı. YÖK'te değişiklik yapılacağına ilişkin hüküm 2005 programında zikredildi.

Önümüzdeki yıl için hükümetin hedeflerini ve yapacaklarını gösteren 2005 Yılı Hükümet Programı, 2003 ve 2004 yıllarındaki programlarla hemen hemen aynı hedefleri içeriyor. 2005 yılı programının en dikkat çekici yönünü ise kamuoyunun gündemini uzun yıllar meşgul eden Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) yapısı ile ÖSS sisteminin değiştirileceğinin yeniden vurgulanması oluşturuyor. Hükümet, içinde ÖSS sisteminin de olduğu YÖK Kanunu'nda bazı değişiklikler öngören yasayı Mayıs 2004'te Meclis'ten geçirmiş, ancak yasa Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilmişti.

2005 yılı programında, ?YÖK, yükseköğretimin uzun vadeli planlamasını yapan, bu plan kapsamındaki uygulamaları değerlendirerek öneriler geliştiren ve yükseköğretim kurumları arasında eşgüdümü sağlayan bir kurum olarak yeniden yapılandırılacaktır. Yükseköğretime giriş sistemi, öğrencilerin ilgi ve kabiliyetlerine uygun yükseköğretim programlarına yerleştirilmelerini sağlayacak bir yapıya kavuşturulacaktır.? ifadeleri dikkat çekiyor.

Üniversitelere tam özerklik

Programda, ?Yükseköğretim sisteminde rekabetçi bir yapının geliştirilmesi, idari ve mali özerkliğin sağlanması, bilimsel özgürlüğün güçlendirilmesi, üniversite ve fakülte yönetimlerinin yetkilerinin artırılması ihtiyacı devam etmektedir.' denilerek mevcut sisteme eleştiri getiriliyor. Programa göre, bilimsel özgürlüğe tam olarak kavuşturulacak üniversiteler, mali kaynakları yeterli olanlardan başlamak üzere idari ve mali özerkliğe sahip olacak. Üniversitelerin sanayi, araştırma, bilim ve teknoloji alanlarında faaliyet gösteren kesimlerle işbirliğinin geliştirilmesi sağlanacak. Öğretim üyesi yetiştirme kaynağı olarak araştırma görevliliği cazip hale getirilecek. Yurtdışındaki başarılı yerli ve yabancı öğretim elemanlarının ülkeye gelmesi için gerekli ortam hazırlanacak. Yeni üniversite ve bağlı birimlerin kurulmasına ilişkin hukuki düzenlemeler nesnel ölçütlere bağlanacak; üniversitelerin yurt sathında dengeli dağılımına önem verilecek. Üniversitelerin sahip oldukları beşeri ve fizikî imkanları kullanarak ilave finansman kaynakları oluşturmaları, etkin bir harç-burs-kredi sistemi geliştirmeleri teşvik edilecek. Üniversitelerdeki akademik terfiler, bilimsel liyakat sistemini esas alan objektif kriterlere bağlanacak. Kadrosuzluk, akademik terfiyi engelleyici bir faktör olmaktan çıkarılacak.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber