Hapishane hastanesi kurulsun önerisi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Temmuz 2008 14:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, hastanede tedavisi gereken tutuklu ya da hükümlülere sağlık hizmetlerinin gereği gibi verilebilmesi için ?hapishane hastanesi? kurulmasını önerecek.

Komisyon, Hrant Dink cinayetini araştırmak üzere kurulan alt komisyonun, geçen hafta üst komisyona sunduğu raporunu görüşmek üzere toplandı.

Üskül, bu rapordan önce, tutuklu ve hükümlülerin cezaevlerinde yaşadıkları sağlık sorunları konusunda gündemdışı genel görüşme yapıldığını söyledi.

Zafer Üskül, görüşmelerden sonra Adalet ve Sağlık Bakanlıklarına, ?Hapishane Hastanesi? kurulması önerisinin götürülmesine karar verildiğini belirterek, şunları kaydetti: ?Mutlak surette hastanede tedavisi gereken tutuklu ya da hükümlülere sağlık hizmetlerinin gereği gibi verilebilmesini sağlamak üzere, belli bölgelerde tam teşekküllü hastanelerin hapishane halinde düzenlenmesi ve çeşitli tutukevi ve cezaevlerinde kalan tutuklu ve hükümlülerin, hastanede yatması gerektiği durumlarda o hastane cezaevine nakledilmelerinin uygun olacağı görüşü benimsendi.?

ALT KOMİSYON RAPORU

Üskül, daha sonra Hrant Dink Alt Komisyonu raporunu görüştüklerini belirtti. Bazı üyelerin, çeşitli eksiklikler olduğunu ifade ederek rapora itiraz ettiklerini kaydeden Üskül, eksiklik olduğu belirtilen konularda, İstanbul ve Trabzon Bölge İdare Mahkemelerinin bazı kamu görevlilerinin yargılanmalarına gerek olmadığı konusunda kararlar verdiğinin hatırlatıldığını bildirdi.

?Alt komisyonumuzun yargı alanına girmesi, Anayasa gereği zaten sözkonusu değildir? diyen Üskül, ?Alt komisyonumuz idarenin

eksiklikleri olduğunu tespit etmiştir. Sonuç olarak alt komisyon raporu komisyonumuzda oylandı ve oy çokluğu (CHP ve DTP muhalefet şerhi koydu) ile kabul edildi? diye konuştu. Komisyon Başkanı Üskül, raporun, İçişleri ve Adalet bakanlıklarına gereği yapılmak üzere gönderileceğini söyledi.

Zafer Üskül, ?Hrant Dink Alt Komisyonunun, iktidar partisinin üyelerinin çoğunlukta olduğu bir alt komisyon olarak kurulmadığını? dile getirerek, 5 üyenin 3'ünün muhalefet partilerinden, 2'sinin iktidar partisinden seçildiğini bildirdi. Üskül, şöyle konuştu: ?Dolayısıyla eleştiriler, iktidar partisinden üyelere yönelik eleştiri olarak kabul edilemez, algılanamaz. Üstelik, bu alt komisyonda CHP'li üye de vardı. Ancak çalışmaların ortasında kendisi alt komisyondan ayrıldı, yerine yeni bir üye de önermediler. CHP'li üye Çetin Soysal, alt komisyondan, tam da raporun yazımı aşamasına geçileceği sırada ayrıldı. Kalsaydı ve raporun yazımına katkıda bulunsaydı herhalde çok daha iyi olurdu.?

?Raporda jandarmanın suçlandığı, Emniyetin suçlanmadığı yönünde iddialar olduğunun? hatırlatılması üzerine Üskül, ?Bu doğru değil. Çünkü nerede bir görev ihmali görülmüşse, bu alt komisyon raporunda not edilmiştir. Dikkatle okunduğu zaman bu gayet açık bir biçimde görülür? dedi.

CHP'DEN RAPORA ELEŞTİRİ

Alınan bilgiye göre, toplantıda, CHP'li üyeler, Hrant Dink Alt Komisyonunun çalışmaları ve rapora ilişkin eleştirilerde bulundu.

CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, 10 ay süren çalışma sonucunda hazırlanan raporun, komisyona prestij kaybettirecek bir rapor olduğunu ve ?başımızdan atalım da ne olursa olsun? anlayışı ile hazırlandığını öne sürdü.

Raporda, sadece resmi belgeler ve resmi kişilerin beyanlarının yer aldığını ifade eden Ersin, ?Trabzon Jandarma Alay Komutanlığı, ihbar geldiği halde işlem yapmamakla suçlandı. Oysaki aynı ihbar Trabzon ve İstanbul emniyet müdürlüklerini de geldi, onlar hakkında neden işlem yapılmadı? Bunu niye tespit etmediniz, raporda belirtmediniz? İstanbul Emniyetine neden kimse dokunamıyor?? dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal da bir TIR'da Türkiye üzerinden Yunanistan'a geçmek isteyen 138 göçmenden 13'ünün havasızlıktan boğularak ölmesi konusunu gündeme getirdi.

Yaşanan bu son kötü olay çerçevesinde, Türkiye'ye yasadışı gelen göçmenlerle ilgili alt komisyon kurulması önerisinde bulunan Soysal, bu sorunun bir an önce giderilmesi gerektiğini söyledi.

Komisyon Başkanı Üskül de Meclisin tatile gireceğini ifade ederek, bu konunun gelecek dönemde ele alınabileceğini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber